Sveriges utskällda väg är det nya normala

Vissa av scenerna påminner om ett kosläpp. Människor som suttit instängda i veckor och månader njuter av att successivt få återgå till ett normalt liv.

Så gott som alla länder slår nu in på Sveriges tidigare så utskällda väg.

Men det kommer att ta tid innan vi vet vem som gjorde rätt. Om vi någonsin kan klarlägga det.

Ledare runtom i världen varnar strängt sina medborgare att de ska öppna försiktigt och stänga direkt ifall smittspridningen tar ny fart.

Men verkligheten talar ett annat språk.

Många länder snabbar på sitt öppnande och dag för dag försvinner alltmer av försiktigheten. Trycket från allmänheten och från företagen är starkt. Längtan efter ett normalt liv.

Sverige som under hela pandemin varit mer försiktig med att stänga ner och i utlandet framstått som vårdlöst i sin iver att hålla öppet, hamnar nu på efterkälken.

Nya Zeeland som till för en vecka sedan tillhörde de mest nedstängda länderna i världen ska inom kort tillåta folksamlingar på hundra personer. Gränsen i Sverige går vid 50. Det var inte länge sedan Sverige kritiserades hårt för att tillåta så stora grupper när många andra länder bara tillät två personer att samlas samtidigt.

I går meddelade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att den tyska fotbollsligans två högsta divisioner ska få återuppta spel från och med nästa vecka.

Samma dag uttryckte Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell tveksamhet mot planerna på att starta spel i Fotbollsallsvenskan den 14 juni.

Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten.

Pris att betala

Jag misstänker att vi snart kommer att ha ett läge där andra länder tillåter fler aktiviteter än Sverige. I stället för klagomål från medborgare om varför Sverige inte stänger ner när andra länder gör det kommer vi att få en diskussion om varför Sverige är mer restriktivt när omvärlden öppnar upp.

Det är priset vi får betala för att stänga lite lagom under en längre tid i stället för att stänga ner helt under en månad eller två.

Debatten om Sverige som det goda eller farliga exemplet, beroende på vilken uppfattning man har, lär tystna i takt med att andra länder öppnar upp.
Istället kommer fokus att hamna på hur mycket mer smittspridning som de nedstängda länderna kan acceptera när de öppnar upp. Alla säger att de ska stänga om smittan tar ny fart men få länder verkar ha en klar plan. Av vad jag uppfattat hittills är det bara Tyskland som inför en tydlig gräns för vid vilken smittspridning som samhället måste stängas igen.

Social distansering på ett av promenadstråken i den tyska staden Köln.

Men det kommer då inte att handla om att stänga ner hela landet utan bara de områden där de akuta nysmittade fallen når över 50 per 100 000 invånare.

Omfattande testning och smittspårning ska då ske för att stoppa utbrottet.
Tänk er själva att vara den ledare som ska meddela befolkningen att nu är det dags att krypa in i karantän igen för en månad eller två. Särskilt om det sker under sommaren. Det blir inte lätt.

Trycket kommer att vara enormt att inte stänga ner hela länder igen. Inte bara av psykosociala skäl.

Trump driver på

I går kom siffror som visar att tillväxttappet i EU är det värsta sedan andra världskriget. Samhällen har helt enkelt inte råd att stänga ner igen ifall det kommer en andra allvarlig våg av virussmitta.

Allra tydligast i beskedet att det inte går att rädda människor från att dö i covid-19 till vilket pris som helst är USA:s president Donald Trump. Han driver på för att öppna upp USA trots att smittskyddsexperterna där säger att det är för tidigt och att dödstalen kommer att öka markant.

Donald Trump driver på för att öppna upp USA trots att smittskyddsexperterna där säger att det är för tidigt.

Sydafrika är också öppna med att de inte längre har råd att stänga ner samhället trots att de befarar en kraftig ökning av smittspridningen när de öppnar upp. Risken är att människor dör av svält i stället om de inte tillåts tjäna pengar igen.

Lika ärliga i sin kommunikation är inte ledarna i Europa men även de gör givetvis en avvägning mellan att rädda folk från covid-19 och att ekonomin helt ska kollapsa.

Lära sig leva med corona

Fokus kommer att flytta från att fly bort från viruset till att försöka leva med det. Social distansering blir en del av vårt normala liv över hela världen. I slutändan är det inte tvång utan människors förmåga i alla länder att frivilligt underkasta sig en viss isolering som styr smittspridningen. Vilket varit Sveriges angreppssätt från start.

Att samhällen världen över öppnar upp är ett större experiment än att Sverige aldrig stängde ner. Det kommer att hjälpa oss få svar på frågan om vad som var rätt taktik mot coronaviruset. Även om facit kommer att dröja åtminstone ett år.

Kanske blir det aldrig helt klarlagt. Det är helt enkelt för många faktorer som skiljer sig mellan länder som måste vägas in för att få full klarhet.