Mejla

Amie Bramme Sey

Det är dags att börja prata om svenska häktningslagar

Publicerad:
Uppdaterad:
ASAP Rocky lycklig över att lämna Sverige.
Foto: Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
ASAP Rocky lycklig över att lämna Sverige.

Efter otroligt många om och men har ASAP Rocky fått återvända till USA. ASAP har redan hunnit göra sitt första framträdande i hemlandet, detta vid Kanye Wests egen gudstjänst, Sunday Service.

Donald Trump har kommenterat händelsen via Twitter och ASAP har tackat gud för att han slipper skaka galler i Sverige.

Med andra ord är ordningen till mångt och mycket återställd. Sommaren 2019 går till historien som sommaren då ALLA tyckte och tänkte kring den amerikanska rapartisten Rakim Mayers.

 


Det tycktes att han förtjänade fängelsestraff, det tycktes att han borde sluta klaga på svensk rabarberpaj, folk tyckte att killarna som misshandlades förtjänade det, folk tyckte att det handlade om rasprofilering, folk tyckte att Donald Trump borde sluta låtsas att han bryr sig om svarta människor, folk tyckte och tyckte och tyckte lite till.

När min mamma snällt frågade mig ”vad tycker du om den här ASAP” (uttalat Assapp”) kände jag att ”ääe nu har väl ändå samtalet gått lite för långt?” sen svarade jag mig själv med min inre röst ”nej, hoppas detta bara är början”.

För folk tyckte också att det är dags att diskutera svenska häktningslagar, och det tycker jag också.
Frågan gällande förhållanden på våra svenska häkten är dock inte ny. Omvärlden anser att Sveriges häktningslagar är piss och det är sen gammalt.

Kritiken kommer bland annat från FN som menar att Sverige för tortyrliknande förhållanden på sina häkten.

 


Det handlar om att Sverige inte har någon övre gräns för hur länge en person får hållas häktad, det handlar att otillräckliga riktlinjer för häktning av barn och minderåriga och det handlar om hur omständigheterna för den häktade personen kan se ut.
Det finns många häktningsfall som borde uppmärksammas mer än fallet ASAP. Ett fall där fokus på förlorade miljoner har nått perversa nivåer. Hela världen pratar om hur mycket pengar rapparen förlorade under tiden i häktet, som att inte alla häktade människor förlorar arbetstillfällen?

Plötsligt tycktes folk till höger och vänster anse att rika människor bör stå över lagen? Fräscht?

 


Men tillbaka till de svenska häktena. För en sak som många tyckte sommaren 2019 var att ASAP var en tönt som klagade på förhållanden i häktet.

Han skulle minsann vara tacksam för cowboysoppan, rummet är väl inrett som en vanlig liten studentetta? Luktar madrasserna verkligen urin? Vad har han att klaga på? Det var många som hånade kritiken som ASAP riktade mot Kronobergshäktet. Som att vara frihetsberövad inte skulle vara ett problem i sig, så länge soppan är varm och pajen serveras med vaniljsås?

I Sverige kan du alltså som misstänkt sitta frihetsberövad i princip hur länge som helst. Sverige är ett av de fåtal EU-länder som saknar lagstadgad maxtid för hur länge en person kan sitta häktad. Det känns som att det är på sin plats att påminna om att du som misstänkt bara är just det – misstänkt. Häktet ska inte vara ett straff, eftersom inget brott har bevisats och inget straff har tilldelats.
Sverige häktar allt fler minderåriga. Under årets första tre månader fanns det veckor där över 35 minderåriga satt inlåsta runt om i landet, det visar Kriminalvårdens egna siffror. Under samma period 2018 och 2017 var snittet som högst 20–25 minderåriga. Det är alltså barn vi pratar om.
 Det handlar om inhumant långa tider i isoleringsceller, om dödsfall till följd av vätskebrist, om överfulla häkten, om att kriminalvården inte har möjlighet att utföra sitt arbete på bästa sätt.

Det är lätt att göra sig lustig över ASAP:s klagomål på Kronobergshäktets tolkning av skeppartorsk med potatismos, men bakom den vanliga skollunchmenyn rymmer en större sanning om missförhållanden som ingen, oavsett man om är brottsmisstänkt eller inte, förtjänar att leva under.

 


Sveriges regering måste ta till sig av kritiken från ASAP och samtalet om våra svenska häkten får inte dö ut bara för att rapparen har lämnat byggnaden.

 

Av: Amie Bramme Sey

Publicerad: