Så gör politikerna pensionssystemet allt mer obegripligt

Alla partier är överens om att pensionärerna ska få mer pengar i plånboken, men hur det ska gå till skiljer sig mellan blocken.

Vad förslagen faktiskt betyder och innehåller, det är nästintill omöjligt att förstå. Det visade den delvis kaosartade debatten om pensionerna i SVT:s Agenda i söndags.

Blir det 1 000 kronor mer i plånboken för Sveriges fattigaste pensionärer oavsett om det är regeringens eller oppositionens förslag som går igenom riksdagen?

Nej säger de som står bakom regeringens förslag om ett nytt garantitillägg, och ja säger de fyra partier som står bakom oppositionens motbud. Men vad är svaret?

Enligt Pensionsmyndigheten skulle oppositionens förslag kunna komma upp i 1 000 kronor mer i plånboken för de sämst ställda pensionärerna, men det finns för många osäkerhetsfaktorer och för lite information om oppositionens förslag för att kunna säga säkert.

Pensionerna – den stora stridsfrågan

Två alternativ för att höja pensionerna ligger på bordet – ett från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet och ett från Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna. Men vad förslagen betyder för pensionärerna är fortfarande något otydligt.

Det politikerna i alla fall är överens om är att de med lägst pension har för låga pensioner.

Pensionssystemet är milt uttryckt komplicerat. Redan i dag finns det fem olika sorters förmåner för den med låg pension. Det finns garantipension, bostadstillägg, särskilt bostadstillägg, äldreförsörjningsstöd och nu senaste infördes ett inkomstpensionstillägg. Det är skattefinansierade förmåner som prövas mot andra inkomster, men på fem olika sätt. Detta utöver den vanliga, inkomstgrundande pensionen. Det är som sagt komplicerat.

Pensionsmyndigheten har varit kritisk till regeringens garantitillägg av just den här anledningen. Det blir för krångligt att förstå hur pensionssystemet fungerar. Garantitillägget skulle bli den sjätte skattefinansierade förmånen i pensionssystemet.

Ju lägre pension du har, ju mer komplicerat är systemet för att få ihop de olika förmånerna för att få ett drägligt liv på ålderns höst.

Eller för att uttrycka sig som Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren:

– Det är omöjligt för människor i Sverige att förstå hur pensionen beräknas.

Enligt honom blir det något lättare med oppositionens förslag, eftersom det höjer en redan existerande förmån och inte lägger till fler på det redan obegripliga systemet.

Genrebild.

Det är inte du – det är dom

När regeringen och oppositionen med Ebba Busch i spetsen bråkade om pensionerna i SVT Agendas partiledardebatt i söndags var de inte heller överens om vad de här separata överenskommelserna kan komma att betyda för riksdagens pensionsgrupp.

Pensionsgruppen är en arbetsgrupp som består av S, M, C, KD och L och det är inom ramen för denna grupp som uppgörelser om pensionssystemet görs idag.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som inte är med i pensionsgruppen är kritiska till systemet. Inte heller Miljöpartiet är en del av pensionsgruppen sedan de lämnade regeringen i höstas.

Båda sidor kritiserar varandra för att ha gjort överenskommelser utanför pensionsgruppen och kanske är det just därför som den kritiken är något mer lågmäld än den kanske varit annars.

Så kändes det obegripligt när du lyssnade på Johan Pehrson och Nooshi Dadgostar debattera pensionerna. Eller fann du det omöjligt att reda ut vem som hade rätt när Ebba Busch och Märta Stenevi hamnade i luven på varann om vad oppositionens förslag innehöll.

Oroa dig inte, det är inte du – det är pensionssystemet. Det är nämligen närmast obegripligt, och det kommer förmodligen bara bli värre.