Mejla

Wolfgang Hansson

Trumps deal kan rita om Mellanöstern

Publicerad:
Uppdaterad:
Demonstration mot Trump.
Foto: Majdi Mohammed / TT
Demonstration mot Trump.

När Förenade Arabemiraten erkänner Israel kan det vara början på något historiskt som kan rita om kartan i Mellanöstern.

Arabländerna ser numera Iran som en större fiende än Israel.

För president Trump är det något så ovanligt som en verklig utrikespolitisk framgång.

De senaste åren har det varit ont om initiativ som kunnat föra Israel och palestinierna närmare en verklig fred.

Konsekvenserna av att Israel och Förenade Arabemiraten upprättar diplomatiska förbindelser har den potentialen.

Till att börja med innebär det att omvärlden slipper bevittna att Israel annekterar Västbanken vilket skulle ha öst nytt bränsle på en redan explosiv kutdurk.

Visserligen hävdar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att planerna kvarstår men i praktiken har han gett USA ett veto. Så länge USA är emot blir det ingen annektering.

I själva verket är Netanyahu förmodligen tacksam för denna utväg ur ett läge där han själv målat in sig i ett hörn genom att utlova annektering för att vinna röster från bosättarrörelsen. Nu kan han med ansiktet i behåll undvika en åtgärd som på nytt hade kunnat sätta Mellanöstern i brand.

Tidigare är det bara Egypten och Jordanien som formellt grävt ner stridsyxan med Israel. Att nu ännu ett arabland gör det kan förebåda att hela områdets geopolitiska karta är på väg att möbleras om.

På sikt kan det mycket väl bli så att majoriteten av Gulfstaterna och Saudiarabien så småningom upprättar diplomatiska relationer med Israel som fram tills nyligen varit deras dödsfiende, åtminstone på pappret.

Utmanat av Iran

Efter drygt 70 år inser arabländerna att Israel inte kommer att försvinna och att det är bättre att försöka använda den judiska statens militära kapacitet för sina egna syften istället för att slåss mot den.

Saudiarabien ser sig som Mellanösterns regionala stormakt. Men har på senare år fått se sig alltmer utmanat av Iran. Ett Iran som dessutom försökt skaffa sig kärnvapen vilket skulle tvinga saudierna att göra detsamma för att upprätthålla maktbalansen.

I botten på konflikten ligger det faktum att länderna representerar två olika grenar av islam som har allt svårare att dra jämt, sunni och shia.

Inbördeskriget i Syrien, Jemen och i praktiken alla andra konflikter i Mellanöstern har numera förvandlats till proxykrig mellan Iran och Saudiarabien. Det enda som tidigare enat de två fienderna har varit hatet mot Israel.

Men nu ser saudierna Iran som ett långt större hot. Man har hittat en värdegemenskap med Israel i rädslan för och hatet mot Iran. Kan saudierna få hjälp av Israel att krossa prästerskapet i Teheran så är det en stor vinst för det saudiska kungahuset.

Inte konstigt att Iran direkt hårt kritiserade uppgörelsen.

Förlorarna i den här ekvationen är på ett sätt palestinierna. De riskerar att arabstaterna en efter en överger palestiniernas sak, att återfå det hemland som de kördes ut ifrån när staten Israel bildades 1948.

Drömmen lever

Därav ett antal mycket negativa reaktioner från både radikala Hamas och moderata palestinska politiker som Hanan Ashrawi som anklagar Förenade Arabemiraten för att sticka en kniv i ryggen på palestinierna.

Men om uppgörelsen sätter stopp för annekteringen av Västbanken innebär det att drömmen om en tvåstatslösning kan hållas vid liv. Palestinierna kan fortfarande få sin egen stat även om alla sådana vägar är stängda så länge Netanyahu är premiärminister.

Om annekteringen blivit av hade drömmen om en palestinsk stat varit död för gott.

För USA:s president Donald Trump är uppgörelsen en efterlängtad framgång efter en vår och sommar där hans chanser till återval har störtdykt på grund av hans hantering av coronapandemin och protesterna mot rasismen inom polisen.

För ovanlighetens skull är det ett verkligt framsteg och inte något som Trump bara försöker framställa som en seger. Trump är hjälten för dagen inte bara i sin egen bubbla.

Baksidan av myntet är att spänningen ökar mellan Iran och dess fiender, där ju även USA har en nyckelroll sedan Trump dragit åt tumskruvarna. Risken är att Iran känner sig ännu mer inringad av USA, Israel och arabvärlden med saudierna i spetsen och gör något dumt.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: