Mejla

Oisín Cantwell

Presskonferensen om mordet i Malmö sa mycket om vår tid

Publicerad:

KOLUMNISTER

Om sex månader ska vi se resultat, lovade polischeferna och döpte kraftsamlingen mot gängmord och explosioner till ”Operation rimfrost”.

Dagens presskonferens i Polishuset sade så mycket på så många sätt om vår tid.

Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef, en storvuxen man med fast blick och bestämd röst, ställde sig framför mikrofonerna och hälsade pressens representanter välkomna med ett barskt ”god förmiddag".

Det var andra gången på mindre än en vecka han kallade journalisterna till sig, i onsdags för att prata om sprängningar, nu för att försäkra nationen om att helgens mord på en 15-årig pojke i Malmö kommer att leda till polisiära reaktioner.

Det är så mycket som ska hanteras numera.

Gangsters som skjuter ihjäl folk, en växande medieindustri, politiker som grälar och skyller på varandra, indignation i sociala medier, uppfodrande debattartiklar, krav på polisen som kommer och går och aldrig tycks ta slut och en till vrede gränsande frustration som brer ut sig.

 

Löfving tog till orda och berättade om att någonting så ovanligt som en "nationell särskild händelse" har inrättats och att polisen lägger i princip allt annat åt sidan för att bura in gängkriminella och ta ifrån dem deras vapen.

1 av 2 | Foto: Anders Wiklund/TT

Det meddelades att Kriminalvårdens vikarierande generaldirektör Stefan Strömberg i ett telefonsamtal från rikspolischef Anders Thornberg i går kväll fick veta att hans redan överfulla häkten kommer att ansträngas än mer de kommande månaderna.

Reportrar antecknade och lyssnade, tv-fotograferna svepte med sina kameror över publiken för klippbilder till eftermiddagens och kvällens sändningar och en kvinna från ett tyskt mediehus viskade någonting i bänkgrannens öra.

Att vår brottsutveckling väcker uppmärksamhet i internationell press är ingenting nytt. Tämligen nytt är dock att även utländska medier med andra drivkrafter än att med kraftigt överdrivna skildringar försöka göra Sverige till ett mångkulturellt skräckexempel har börjat intressera sig.

Och undra på det. Sprängningarna saknar internationell motsvarighet och det dödliga skjutvapenvåldet bland unga män är tio gånger så vanligt i Sverige som i Tyskland.

I våra grannländer toppar helgens mord sajterna och Löfving lämnade över ordet till polischef Stefan Hector och det förklarades att satsningen kommer att heta "Operation Rimfrost".

Kort, slagkraftigt, rubrikvänligt, som gjort för vår tids stressade journalistik.
Polischeferna pratade om linjeorganisation och regionala staber och operationslinjer och jag kom på mig själv med att tänka att tillställningen påminde om något militärhistoriskt seminarium som endast de mest svårartade nördarna skulle intressera sig för.

 

– Bägaren har runnit över, sa Stefan Hector.

Ja, den gör väl det. Förr eller senare.

Och i min mobil flashade det plågsamma politiska bakgrundsbruset förbi.

Socialdemokraten Damberg, som ansåg att det fick vara nog redan då en kvinna i Malmö för någon månad sedan mördades med ett barn sin famn.

Moderaten Kristersson, som tillfälligt avbröt festligheterna med Micael Bindefeld i Tel Aviv för att meddela att hans parti hoppade av överläggningarna om gängmorden.

Sverigedemokraten Åkesson, som ska väcka en misstroendeförklaring han vet att han inte kommer att vinna.

Sex månader, förklarade polischeferna. Så länge ska insatsen pågå. Det är i varje fall målsättningen. Poliser ska vara synliga på gator och torg, störa knarktrafiken, stoppa bilar, göra tillvaron besvärlig för de livsstilskriminella.

Om ett halvår ska antalet skjutningar och sprängningar ha minskat signifikant och kriminella vara inlåsta.

Så blir det säkert. Det här är kompetenta poliser som vet vad de sysslar med.

Men sedan? Vad handlar presskonferensen om ett år om? Vilket mord är det då som förfärar och leder till kraftsamling?

Inom en timme var allt sagt och gjort och intervjuerna genomförda och murvlarna hastade tillbaka till redaktionerna för att klippa och klistra och rubriksäkra.

Polishusparkens gräs var stelt av köld och en och annan pensionär och kvinna med barnvagn hastade förbi.

Den här berättelsen hade tjänat på att marken var täckt av rimfrost.

På söndagen hade vänner och bekanta samlats på platsen.
Foto: Krister Hansson
På söndagen hade vänner och bekanta samlats på platsen.

Av: Oisín Cantwell

Publicerad:

LÄS VIDARE