Tjänar pengar på ungas osäkerhet

Publicerad 2019-09-24

Jag läser de nya användarreglerna och tänker att kanske är det här det vänder. Kanske är det här vad vi kallat att samtiden ska ta sitt ansvar. Ta ansvar i det som kommit att bli vårt parallella samhälle, men där dess yngsta invånare kommit att må sämre än någonsin.

En ung kille skriver till mig på Instagram: “Skönhet har ju gått från att framhäva det man själv har, till att införskaffa det som influencers har”.

Kanske har ingen beskrivit problemet bättre.

För några dagar sedan gick Instagram ut med att de kommer att dölja inlägg som gör reklam för viktminskning och skönhetsingrepp för användare under 18 år. Plattformens talesperson beskrev det som ett sätt att sänka pressen och kraven som många upplever på sociala medier – och som ett sätt att säkerställa att Instagram fortsatt är en positiv plats.

För det är lätt att se sig själv som ett renoveringsobjekt i en värld där det går att redigera och retuschera bilden av sig själv och sitt liv med ett knapptryck.

Att fördröja den känslan av otillräcklighet hos en generation som aldrig kommer att ha levt i en annan tid än en som går ut på att följa, gilla och exponera kan det vara ett av de viktigaste stegen som tagits.

För det finns stora konsekvenser som vi förbisett i en tid där influencers blivit vår tids nya makthavare även när det gäller det psykiska måendet.

 

Youtube-profilen Em Ford släppte i november 2018 en minidokumentär som handlade om att gå till botten med hur hjärnan påverkas av dagens skönhetsideal.

Resultatet? Unga kvinnor med komplex för sitt utseende visade samma hjärnaktiviteter som någon som drabbats av posttraumatiskt stressyndrom. Hjärnforskaren Vincent Walsh kunde också se att det inte alltid var den egna bilden, alltså den de själva såg i spegeln, som triggade traumat och stressen i hjärnan – det var bilden av andra. Jämförelsen var i slutändan så pass traumatiskt att unga kvinnor utvecklade hjärnskador.

Läs det igen. 

En ung tjej skriver till mig på Instagram att hon upplevt något liknande. En känsla av att inte påverkas, att egentligen inte ha problem med sitt eget utseende, tills hon står där framför spegeln och märker att hon ser på sig själv på ett sätt som hon inte vill.

 

Det finns såklart en ännu större diskussion att ta här, kring allting som vi byggt i det parallella samhälle som vi via timmars skärmtid lever i varje dag. Hur beskrivningen av nästintill perfekta liv kan skapa mer ångest, press och frustration än inspiration och motivation när yrket influencer också blir en kassako och en inkomstkälla. Plötsligt pratar pengar, engagemang och makt högre än påverkan och förnuft.

Och man ser unga inspiratörer linda in skönhetsingrepp och viktminskning i plattformens frihet och kalla det feminism eller självkärlek. Att alla ska vara fria att “göra vad fan de vill”. Men kanske finns det en enkel regel att applicera här: att bara för att man kan göra någonting, betyder det inte alltid att det är rätt.

För ens egen frihet kan kväva någon annans. Orsaka nya förtryck. Allting behöver inte göras framför en publik. En publik man dessutom egentligen inte vet så mycket mer om än att de ligger till grund för ens antal likes och kommentarer. För plötsligt har den där “friheten” förvandlats till ett sätt att återuppliva ett förtryck för att man motiverade sponsrade ingrepp bakom ”öppenhet och ärlighet”.

 

En tonårstjej skriver till mig och beskriver det som en dragkramp. Mellan oss och idealen. Hon förlorade en gång, blev sjuk och beskriver det som ”ett helvete hon inte önskar någon”. Hon har fortfarande svårt att värja sig från inlägg som handlar om vikt, diet och utseende.

Hon skriver: ”När man är lite krossad här och var gör allt ondare att se. Då faller man tillbaka. Ingen kan stoppa det här själv, men om alla ser över sitt innehåll på sociala medier så kan det gå.”.

Instagram har gjort sitt val, sitt drag. De har påbörjat en process som säger nej till att det ska gå att tjäna pengar på ungas osäkerhet.

Vad vill du?