Ökad spänning på Koreahalvön tecken på Trumps misslyckande

Den förnyade spänningen på Koreahalvön är en bister påminnelse om att mötena mellan USA:s president Trump och den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un inte löste några problem överhuvudtaget.

Nordkorea har kvar sina kärnvapen och fortsätter utgöra ett hot för sina grannar och omvärlden.

Varje gång spänningen stiger mellan Nordkorea och omvärlden ligger rädslan för en kärnvapenattack och pyr i bakgrunden.

Om det inte vore för att de hade kärnvapen skulle ingen bry sig om det fattiga och isolerade landet. Men nu går de inte att ignorera.

Nordkorea fortsätter att hota sina grannar och sprida spänning i närområdet och resten av världen.

Vad Kim Jong-Un vill med sitt hot att ockupera den demilitariserade zonen mellan länderna är som vanligt tämligen oklart. Det blir mer en fråga för spekulationer är någonting som bottnar i hårda fakta.

Den senaste krisen är två veckor gammal. Den började med att Nordkorea slutade svara i den särskilda telefonlinje som de två länderna upprättat för att undvika missförstånd.
Nordkorea motiverade det med att avhoppade nordkoreaner från Sydkorea skickar flygblad med anti-kommunistisk propaganda i heliumballonger över gränsen.

Läget trappas nu upp ytterligare av att Nordkorea sprängt det särskilda sambandskontor i Kaesong där företrädare för de två länderna träffats för samtal, en stål- och glasbyggnad i fyra våningar.

Det enda man säkert kan säga är att bråket om propagandabroschyrerna mest framstår som ett svepskäl. Det verkliga skälet är något annat.

Pressa fram eftergifter

Kanske försöker Kim Jong-Un på detta sätt pressa fram eftergifter från Sydkorea och USA. Hans samhälle är i konstant behov av ekonomisk hjälp och just nu rapporteras det också om svält i delar av landet. Coronapandemin har gjort läget ännu mer akut.

Kanske vill diktatorn väcka nytt liv i de avsomnade förhandlingarna med USA för att bli av med sanktionerna.

Kim Jong-Un var också osynlig under mer än en månad tidigare i år. Uppgifter spreds om att han skulle ha dött av en hjärtattack eller att han kanske blivit smittad av covid-19. Det är oklart vad som egentligen hände men plötsligt dök ledaren upp i officiella sammanhang igen.

Kanske känner han därför ett behov av att visa sig kraftfull.

Utvecklingen är ett starkt symboliskt brott mot de senaste två årens rejäla töväder mellan Nord- och Sydkorea. Kim Jong-Un har träffat Sydkoreas president Moon Jae-In flera gånger. Nordkorea deltog i de olympiska vinterspelen i Sydkorea 2018. Den särskilda ekonomiska zonen i Kaesong i Nordkorea som är ett samarbete mellan de två länderna öppnades igen men stängdes på grund av coronapandemin i januari.

Nordkorea är i stort behov av utländsk valuta och Sydkorea vill minska spänningarna mellan de två länderna för att någon gång i framtiden återförenas.

Kim Jong-un var osynlig under mer än en månad tidigare i år men plötsligt dök ledaren upp i officiella sammanhang igen.

Livförsäkring

Öppningen var del av en bredare nordkoreansk diplomatisk offensiv mot framförallt USA. Kim Jong-Un lyckades få till flera toppmöten med världens mäktigaste man, USA:s president Donald Trump.

Trump bröt 2018 och 2019 mot tidigare amerikanska presidenters princip att bara gå med på ett möte om Nordkorea först gjorde sig av med sina kärnvapen. Trump testade den motsatta taktiken.

Trumps försäkringar om att kärnvapenhotet från Nordkorea nu är borta har visat sig vara tomt prat.

Utvecklingen har visat att Kim Jong-Un aldrig hade en tanke på att ge upp sina kärnvapen. De utgör nu som tidigare regimens livförsäkring mot en attack från utlandet.

Diktatorn hade hoppats kunna lura Trump att lyfta på några av de ekonomiska sanktionerna mot Nordkorea. Men USA vägrade så länge Nordkorea inte tog steg mot kärnvapenavveckling. Något som retat nordkoreanerna.

En intressant observation i sammanhanget är att Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong uttalat sig i nordkoreanska medier om den senaste krisen. Hon sa att hon tyckte det var dags att bryta med Sydkorea och att nästa steg skulle tas av Nordkoreas militär.

Ännu en signal om att hon verkar vara den som Kim Jong-Un litar mest på och den som kan tänkas ta över ifall han av någon anledning faller ifrån.

Wolfgang Hansson: ”Trumps försäkringar om att kärnvapenhotet från Nordkorea nu är borta har visat sig vara tomt prat.”