Manliga partiledare – en utrotningshotad art

Bara tre av nio är män – och återväxten är skral

Magdalena Andersson (S) efter statsministeromröstningen i onsdags.

Efter en helt galen vecka i svensk politikMagdalena Andersson valdes till statsminister, fick sin budget nedröstad, såg sin tilltänkta regering spricka och sedan bad att få bli entledigad från uppdraget finns det ett uppdämt behov av reflektion. Vad händer egentligen?

Jag vill inte säga att det här är en av de viktigaste utvecklingstendenserna. Men den kan ändå vara värd att notera.

 

Det känns som om det var alldeles nyss. Då var den typiske partiledaren en man i sina bästa år. Kvinnor fick, med enstaka undantag, hålla sig till posterna som vice ordförande. Och dem hade man en känsla av, orättvis hoppas jag, att de plockades dit för att den manliga dominansen i den yttersta partitoppen inte skulle vara fullständig.

Sedan nu även Socialdemokraterna har en kvinna som partiledare är situationen helt annorlunda. Män som partiledare ser ut att vara på väg att bli utrotade.

 

För närvarande leds riksdagens åtta partier av tre män och sex kvinnor. 33 procent är alltså män. Gränsen för tydlig underrepresentation brukar anses gå vid 40 procent.

Två av tre manliga partiledare: Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson.

Männen är Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD) samt Per Bolund (MP). De gröna leds som bekant alltid av ett manligt och ett kvinnligt språkrör.

 

Återväxten förefaller vara svag, i alla fall om man inskränker sig till ordföranden för de politiska ungdomsförbunden som dock sällan blir partiledare. Men de ingår definitivt i rekryteringsunderlaget.

Bara två av riksdagspartiernas ungdomsförbund leds av äv män. De är Grön ungdoms manliga språkrör och så Ungsvenskarnas ordförande. Det är namnet på SD:s farmarlag.

 

Jämställdhet innebär inte att ett kön ska koppla greppet på det andra. Men så ser det alltså ut just nu i det politiska elitskiktet.

Ebba Busch (KD) under partiets riksting.

Förklaringen? Det finns nog fler än en.

En kan vara att politiken inte ter sig så lockande längre. En gammal tes är att då makten vandrar vidare kliver kvinnorna in.

En annan är att män som kollektiv får allt svårare att göra sig gällande. Från skolan och vidare i livet.

En tredje förklaring kan vara att partierna helt enkelt skäms för att den kvinnliga representationen i toppen varit så dålig.

Facit för partierna ser ut så här från vänster till höger. Vänsterpartiet liksom Socialdemokraterna har haft två kvinnliga partiledare, Centern tre, Liberalerna två, Moderaterna och Kristdemokraterna en medan Sverigedemokraternas saldo ligger på noll. MP faller utanför med sitt delade ledarskap.

 

Oavsett förklaring – män som partiledare ser ut att bli en raritet.

De kanske ska rödlistas?

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

Fem saker att hålla koll på i veckan

”Magda” väljs igen

I morgon klockan ett ska riskdagen på nytt ta ställning vem de vill ha som ny statsminister efter Stefan Löfven. Såvitt man nu kan bedöma kommer hon väljas till statsminister igen. S kommer att rösta för. Medan C, V och MP kommer inte att rösta emot. Därmed skulle saken vara klar.

Ny regering

Enligt talmannen blir det sannolikt så att Magdalena Andersson på tisdag presenterar sin regeringsförklaring och sin ministerlista. Därefter hålls en skifteskonselj med kungen. Därefter kan Stefan Löfven åka hem till stugan i Örnsköldsvik, om han vill. Och Sverige har en ny regeringschef.

LO-kongress återupptas

Den första delen av LO:s 29 kongress hölls i juni förra året och var digital.

I morgon återupptas den - nu i fysisk form. Man beslutade att ajournera kongressen tills de restriktioner som omöjliggjorde större sammankomster hade hävts. Bland annat ska LO:s uppdrag diskuteras.

Covidpass i väskan

Från och med onsdag krävs covidbevis om man ska delta i allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar med mer än 100 personer inomhus. Alternativet är långa avstånd mellan deltagarna i evenemanget. Dats att ladda ner beviset från e-hälsomynidgheten, alltså.

Intressant EU-dom

På fredag väntas besked från EU-domstolen i en omdebatterad fråga. Polen och Ungern har ifrågasätt den nya ordning son säger att EU-pengar kan hållas inne från länder som bryter mot rättsstatens principer, exempelvis ett oberoende rättsväsende. Domen blir omdebatterad, var så säker.

Veckans citat

”I sådana här situationer gäller det att hålla huvudet kallt”

Magdalena Andersson, efter den galna onsdagen då hon både valdes till statsminister och bad att få bli entledigad


Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.