Måste Sverige alltid vara Bror Duktig?

Kan Sverige ha ett elpris för svenska konsumenter och ett högre när vi exporterar?

Uppfattningarna verkar skilja sig om man får göra så eller inte.

Men det finns inget som hindrar Sverige från att testa istället för att alltid inta rollen som Bror duktig i EU-sammanhang.

En sak tror jag de flesta är överens om. Den nuvarande modellen för att sätta elpriset fungerar inte i dagens extrema situation.

Kriget och västs sanktioner mot rysk olja och gas har satt den fria marknaden ur spel och skapat en bristsituation.

I Tyskland planeras redan en reform som gör att det höga gaspriset inte sätter priset också för el som produceras av vind och sol. Portugal och Spanien har redan satt ett pristak för gas.

Över hela Europa införs det subventioner och funderas på lösningar eftersom alla inser att en fyr- eller femdubbling , eller ännu mer, av elpriserna i vinter innebär en hotande samhällskollaps där både konsumenter och företag drabbas hårt.

Hur elpriset sätts är en mycket komplex konstruktion men i princip är det den sist producerade kilowattimmen som sätter priset för all el. Vind- och vattenkraft som är förhållandevis billig att producera blir plötsligt väldigt dyr när den totala efterfrågan på el ökar.

Eftersom den svenska elmarknaden är sammankopplad med delar av Europa importerar vi dyra priser från kontinenten.

Sverige är en av Europas största exportörer av el. Men följden av att vi säljer el till exempelvis Tyskland är att även svenska konsumenter drabbas av de höga priserna.

Sverige är en av Europas största exportörer av el.

Att betala höga elpriser är ingen solidaritetshandling. De enda som tjänar på det är staten och energibolagen. Staten som sedan måste kompensera medborgare för att de inte ska tvingas gå från hus och hem.

Höga elpriser i Europa spelar bara Putin i händerna.

Häpnadsväckande särbehandling

Men det är ingen naturlag att elpriset måste sättas efter den modellen.

I Sverige har vänstern föreslagit att Sverige ska införa ett elpris för svenska konsumenter baserat på elen som produceras i Sverige, medan elen vi exporterar till utlandet får ett högre pris.

Detta möttes omedelbart av invändningar från flera håll om att Sverige inte får sätta ett pris för svenska kunder men ta ut ett högre pris av övriga Europa.

Jag är ingen expert på elmarknaden och har ingen aning om hur realistiskt vänsterns förslag är. Men i egenskap av lekman har jag vissa undringar.

Som att Sverige redan särbehandlar sina egna konsumenter på ett närmast häpnadsväckande sätt som knappast var tänkt när systemet infördes.

V-ledaren Nooshi Dadgostar.

Uppdelningen i fyra elprisområden har lett till stundtals extrema prisskillnader mellan konsumenter i norra och södra Sverige.

Därför är det svårt att förstå varför det skulle det vara ett brott mot EU-regler att sätta ett högre pris för den svenska el som exporteras, när vi redan gör skillnad på svenska konsumenter.

El en basvara

Sverige har en tendens i EU-sammanhang att alltid vilja vara den som efterlever alla regler mest. På sätt och vis en lovvärd ambition när man är medlem i en gemensam klubb.

Men som vi alla vet finns det många andra länder som ser mer till sina nationella intressen och gärna tänjer på gränserna. Uppstår det då en tvist är det i slutändan EU-domstolen som får avgöra vad som gäller.

Om vi har ett uppenbart dysfunktionellt prissystem för el är det fullt möjligt för Sverige att testa en egen variant och se om EU har några synpunkter.

Även om det bästa givetvis är om vi kan sätta oss ner med övriga länder som ingår i el-börsen Nordpool och enas om en annan konstruktion.

El är inte vilken vara som helst. Du kan låta bli att köpa chips eller läsk men ingen klarar sig utan el. En basvara som medborgarna förväntar sig att samhället tillhandahåller till en rimlig kostnad.

Om vi har ett uppenbart dysfunktionellt prissystem för el är det fullt möjligt för Sverige att testa en egen variant och se om EU har några synpunkter, skriver Wolfgang Hansson.

Drygt hälften av Sveriges befolkning bor enligt Statistiska centralbyrån i småhus. De måste värma sina fastigheter på vintern. Även om det går att spara är det omöjligt att komma undan en hög förbrukning under vintermånaderna.

Osolidarisk

Ett annat förslag som hörts i debatten är att Sverige ska låta bli att exportera el när vi inte kan täcka vårt eget behov. Det skulle i ännu högre grad än prisdifferentiering leda till att vi uppfattas som osolidariska. Dessutom skulle andra länder då kunna vägra exportera till Sverige när vi har importbehov.

Sett över ett helt år producerar Sverige mer el än vi förbrukar. Men under förbrukningstopparna är vi beroende av import och därmed inte självförsörjande.

Eftersom grundproblemet är brist på el är det enda som fungerar på kort sikt att spara på elen. Men medan ledare i övriga Europa försöker att skapa en krismedvetenhet och gått ut med uppmaningar till sina medborgare och till företag att sänka innetemperaturen och energieffektivisera så är det väldigt tyst på den fronten från svenska politiker.

Jag undrar varför.

Dadgostar vill ha "Sverigepriser" på
el