Kommunernas mardrömsår 2024

En kris som aldrig tar slut

Se till att njuta av 2022 års sista veckor, för snart kommer vintern för Sveriges kommuner.

Nästa år kommer att bli dåligt men 2024 kommer bli en ekonomisk mardröm för landets kommuner.

Som vanligt kommer den ekonomiska krisen främst drabba de gamla och sjuka.

Det finns mycket att undvika den här vintern. Man ska undvika att använda för mycket el, inte behöva köra bil, inte vara överbelånad för sitt boende – och man ska helst inte vara gammal.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet försöker blåsa liv i den klassiska politiska konflikten som handlar om satsningar i välfärden. Vänstersidan vill kunna attackera regeringen med att de satsar för lite på välfärden.

Det är inte att problemen inte finns, det är bara att det är problem regeringar av alla färger inte tagit tag i.

Framför allt är det bistert i äldreomsorgen.

Värst blir det för de gamla och sjuka, skriver My Rohwedder. Bilden är en genrebild.

En kris som aldrig tar slut

Under pandemiåren chockades människor av hur dåligt äldreomsorgen fungerade runt om i landet. Eller, det chockade alla som inte jobbade inom äldreomsorgen. De hade redan under många år kämpat med underbemanning och sparkrav.

För ett kort ögonblick brydde sig också andra människor också om att det inte stod bra till i äldreomsorgen.

Coronakommissionens kritik var brutal: organisationen kring äldreomsorgen var fragmenterad, regelverket otillräckligt och behovet stort av högre bemanning, ökad kompetens, och rimliga arbetsförhållanden. Problem som påtalats i decennier men inget gjort något åt.

Kommunerna fick mer pengar till äldreomsorgen.

Pengarna gick på många ställen till sånt som redan borde ha varit löst. Som att ta bort delade turer eller renovera ett nedgånget boende.

Nu blir det bara sämre

En svår cocktail av dåliga ekonomiska tider, hög inflation, brist på arbetskraft och allt fler äldre kommer att urholka välfärden i kommuner och regioner de kommande åren.

Det kommer bli dåligt 2023, men 2024 kommer bli ett rent mardrömsår.

När intresseorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR, presenterar sin ekonomirapport är det bistra siffror. Efter några glada år, med viss dopning av pandemiåtgärderna, kommer nu vintern. Kommunerna drabbar precis som alla andra av ökade utgifter när mat och el blir dyrt.

Bemanningskrisen fortsätter och fördjupas. Inte minst i äldreomsorgen. Där beräknar SKR att det behövs nästan 100 000 nya medarbetare fram till 2031 för att behålla dagens redan bristfälliga personaltäthet. Medarbetare som varken finns eller som det finns pengar till.

Så brist på arbetskraft och skenande kostnader. Men den stora avgrunden är pensionskostnaderna. Inflationen gör att kostnaderna för pensionerna ökar dramatiskt och 2024 kommer kommunerna att gå back med 19 miljarder.

Lätt att slippa undan

Äldreomsorgen är redan kommunernas sorgebarn. Redan i dag är det äldreomsorgen som drar över sin budget i de flesta kommuner.

En anledning till att bristerna i äldreomsorgen bara fortsätter i decennier är att det är lätt att komma undan politiskt.

Ansvaret för äldreomsorgen ligger på landets 290 kommuner. Det är svårt att ta ett samlat grepp och utkräva ansvar från de politiker som håller i pengarna som behövs för att kunna satsa på äldreomsorgen, det vill säga riksdag och regering.