S lovade sluta använda KU som vapen - gjorde sedan två anmälningar

Inför maktskiftet lovade socialdemokraterna att inte springa till Konstitutionsutskottet i tid och otid.

De senaste två dagarna har de gjort två anmälningar.

De strävsamma socialdemokraterna Anders Ygeman och Hultqvist kallade i dag till presskonferens för att meddela den sensationella nyheten att de är missnöjda med den borgerliga regeringens politik.

Och visst hade Ygeman en och annan poäng. Sänkningen av bensinpriset är inte i närheten av den utlovade och elröran har utvecklats till en tragikomisk fars med ett högkostnadsskydd i november utbytt mot en elpriskompensation som i bästa fall betalas ut i februari.

Sedan tog Hultqvist över showen och meddelade att han ska anmäla statsministern till konstitutionsutskottet.

Detta eftersom Kristersson i riksdagens frågestund härförleden meddelade att artilleripjäsen Archer nog inte ska skickas till Ukraina.

Något som skulle bero på att det angripna landet inte har just detta vapen högst på sin önskelista.

Hultqvist, numera ordförande i Försvarsutskottet, påminde morrande om Ukrainas utrikesminister Dmyto Kulebas besök i Sverige i augusti.

Kuleba bad uttryckligen om Archer, en vädjan som moderater och kristdemokrater snabbt ställde sig bakom.

Det vore ”ynkligt och svagt” att inte bistå med vapensystemet, gläfste Kristersson den gången.

Men så levererade Försvarsmakten en hemlig rapport innehållande analyser om vilka vapenslag som borde skickas och nackdelar med olika alternativ.

Anders Ygeman och Peter Hultqvist på fredagsmorgonens pressträff.

Det är, menar Hultqvist, i själva verket detta underlag som är skälet till att det inte blev någon leverans av Archer. Kristersson pratade strunt då han plötsligt hävdade att Ukrainas ledning inte var så sugen på det svenska artillerisystemet.

Kanske har han rätt. Nog mumlade även Hultqvist undanglidande om Archer då han var försvarsminister, men det är möjligt att statsministern inte har varit alldeles sanningsenlig.

Men det finns ett par problem i sammanhanget. Som exempelvis att KU skulle behöva ha öppet dygnet runt om varje politisk glidning och halvlögn ska skickas dit.

Ett än större problem är att Konstitutionsutskottet, som sedan år 1809 granskar hur regeringen sköter sig, länge har missbrukats av opposition såväl till höger som till vänster.

Ett viktigt kontrollorgan av makten har reducerats till en arena för politisk pajkastning av billigaste slag.

Relevanta granskningar har för all del förekommit.

Vattenfalls hiskeliga köp av nederländska Nuon för närmare 100 miljarder och regeringens coronapolitik ska naturligtvis nagelfaras, men det mesta är dumheter.

Möjligen fanns det dock att skäl att hoppas på att en något mindre ovärdig inställning till KU var på väg att utvecklas.

I Ekots lördagsintervju lovade Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, att detta verktyg skulle börja användas mer restriktivt.

Och förre infrastrukturministern Tomas Eneroth sa i intervjuer i samband med höstens maktskifte att det inte är ”hållbart att springa och KU-anmäla till höger och vänster”.

Det verkar bli lite si och så med den saken. För två dagar sedan anmälde Matilda Ernkrans (s) finansminister Elisabeth Svantesson för att regeringen inte har deltagit i beslutet om EU:s budget för 2023.

Och nu Hultqvist. Om det ska fortsätta i den här takten blir det över 600 KU-anmälningar under den här mandatperioden.

Men det kommer förhoppningsvis lugna ner sig en smula. Inga är så jobbiga som sossar som just har förlorat makten.