SD får bråket serverat på ett silverfat

Sverigedemokraterna snubblar över sig själva i ivern att kritisera regeringen i frågan om relationen till Turkiet.

För ett parti som utpekat ”islamiseringen” som det största hotet mot Sverige har relationen mellan den SD-stödda regeringen och Turkiet skavt allt mer.

Nu får de ett bråk serverat på silverfat av Ulf Kristerssons officiella Twitterkonto.

Följ ämnen
Nato

I mail som Aftonbladet tagit del av diskuterar partitopparna sin ilska över statsminister Kristerssons flathet gentemot Turkiet efter att han twittrat han känner ”sympati för alla muslimer som blev kränkta” av koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm i helgen.

Jimmie Åkesson beskriver statsministerns tweet som ”rent krypande för diktaturvurmande islamism”.

Redan förra veckan försökte Jimmie Åkesson distansera sig regeringens allt mer komplicerade relation till Turkiet kopplat till Sveriges Nato-ansökan. Åkesson kallade den turkiska presidenten för en islamistisk diktator och antydde att SD inte var helt nöjda med hur regeringen hanterar relationen till Turkiet.

För Sverigedemokraterna har frågan om att gå med i Nato inte varit helt okomplicerad.

Så blev ett nej till ett ja

Det är mindre än ett år sedan partiet insåg att Ja-till-Nato var en av nycklarna in i den efterlängtade värmen. Det krävdes att partiet ändrade sig i Nato-frågan om de skulle accepteras av de borgerliga partierna.

Både partiet och dess väljare är i grunden skeptiska till Nato. Det gjorde partitoppen nervösa, men de visste samtidigt att det inte fanns någon annan väg än att skifta fot i Nato-frågan. Så de löste det på ett mycket sverigedemokratiskt sätt – genom total toppstyrning.

Partiet beslutade att ge Jimmie Åkesson total bestämmanderätt över partiets inställning till Nato. Kände han att det behövdes ett beslut om att gå med i försvarsalliansen, då kunde han ta detta beslut helt själv. Inga kongresser eller partistyrelsemöten, inga verkställande utskott – bara Jimmie. Inget beslut har tydligare visat vilken blind tilltro sverigedemokrater hyser till sin partiledare.

På mindre än fem veckor från beslutet hade SD svängt i Nato-frågan, och för ett svenskt medlemskap. Eller?

Det var dags för ett bråk

För Sverigedemokraterna som gjort motstånd mot ”islamiseringen” av samhället till en av sina stora politiska frågor skaver det rejält att se regeringen gå Erdogan till mötes i fråga efter fråga.

Åkesson beskriver sig som så upprörd över Kristerssons tweet att han inte vet hur han ska reagera. I konversationen diskuterar SD-topparna hur de kan kritisera regeringen utan att ställa till med onödigt bråk.

Självklart är det ett spel för galleriet.

SD är livrädda för att falla i regeringens skugga och har allt att vinna på att ställa till med bråk, särskilt ett sånt här bråk som är serverat på silverfat. Här kan de kritisera regeringen för att vara lama mot islamistiska strömningar och samtidigt göra det i yttrandefrihetens namn.

Rasmus Paludan med en rykande Koran i Stockholm under lördagen.