Industrin är den nya miljörörelsen

Politiken har satt sig på avbytarbänken

Volvos vd Jim Rowan presenterar Volvo EX90, Volvo Cars nya helt elektriska SUV, som avtäcks under ett lanseringsevenemang i Kungsträdgården.

Vi är mitt uppe i ett intressant skifte. Nämligen att det inte längre är politiken eller intresseorganisationer som driver på i klimatfrågan. Stafettpinnen har övergått, eller håller på att övergå, till näringslivet.

Wallenbergsfärens starke man Jacob Wallenberg sade nyligen in en intervju i Sveriges radio att han för sin del, som företagsledare, tänker fortsätta att förhålla sig till de svenska miljömålen, bland annat att sänka utsläppen av växthusgaser från inrikes transporter kraftigt under en 20-årsperiod. Jag tolkade uttalandet som förstucken kritik mot att den nya regeringens politik leder till motsatsen, höjda utsläpp. I alla fall enligt de åtgärder som hittills presenterats.

På FN:s klimatmöte i Egypten, som avslutades förra helgen, sade Volvo cars hållbarhetschef Anders Kärberg bland annat följande:

– Världen behöver föredömen för att inte tappa. Där har vår image som land fått sig en törn.

Volvo har nyligen lanserat sin nya elbil, den som i olika former ska leda till att bolagets bilar 2030 är helt elektrifierade.

 

Ola Alterå är chef för regeringens Klimatpolitiska råd. Också han har uppfattningen att det är näringslivet som driver på. Han säger att de olika ländernas möten på klimatkonferens i Sharm el-Sheikh kanske inte var det mest spännande som hände där. Utan det var andra, ”ett tillfälle att för många att samlas och diskutera omställningen”.

– Inte minst i näringslivet händer det mycket, sade han.

Till och med statsminister Ulf Kristersson (M) verkar tycka att det är i industrin som leder kampen mot klimatkrisen.

– Att träffa näringslivet på klimattoppmötet var genuint inspirerande. Min regering kommer att samarbeta med den nya miljörörelsen, sade i Kristersson i riksdagens partiledardebatt den 16 september.

Näringslivet som miljörörelse. Det var det nog inte många som såg framför sig för bara några år sedan.

Det finns logik i det. Företag vill tjäna pengar. Den gröna omställningen erbjuder möjligheten till det. Särskilt om man ligger i framkant. Inget fel med det.

Men företag ser till sina egna intressen. Politikens uppgift är att väga intressen mot varandra. Ett kan vara att stödja forskning som företag kan använda för att ta fram nya produkter. Ett annat att ta fram standarder som gör att produkter kan användas överallt.

Att sätta sig på avbytarbänken och titta på medan företagen tar över klimatkampen vore förödande för politiken som påstår att hejda jordens uppvärmning är vår tids ödesfråga. Den sköter man inte från bänken. Eller?

 

Fem saker att hålla koll på i veckan

  1. Gävlebocken invigs
    Rikskändisen Gävleboken invigs i dag på första advent. Men i år är platsen annorlunda eftersom det håller på att byggas ett kulturhus där boken brukar stå. Nu är den mitt i Gävle centrum i anslutning till en bod med brandsläckare. Bocken har klarat sig flera år utan att eldhärjas.
  2. Riksdagssupé
    Kungaparet, kronprinsessan, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia tar emot den nyvalda riksdagen på supé på slottet på tisdag. Kungen med familj har en hektiskt tid fram till jul med många engagemang. Silvia tittar exempelvis in på Tyska damklubbens adventsfirande i veckan.
  3. Billström till Bryssel
    Utrikesministerns arbetsdagar går i hög grad ut på att resa till Bryssel, gå på möten där och sedan åka hem igen. Denna vecka möts Natos utrikesministrar och Billström får vara med som så kallad invitee. Dagen därpå möts EU:s utrikesministrar. Klimatsmart mötesplanering, verkar det som.
  4. Centerns ordförandejakt
    Centerpartiets sökande efter en ny ordförande efter Annie Lööf går på fredag in på upploppet. Då hålls den sista av fyra medlemsutfrågningar med de tre kandidaterna Elisabeth Thand Ringqvist, Daniel Bäckström och Muharrem ”Murre” Demirok. Den nye C-ledaren väljs 2 februari.
  5. Ny ärkebiskop
    Vid en ceremoni i Uppsala domkyrka nästa söndag installeras den nye ärkebiskopen Martin Modéus. Han är 60 år gammal, född i Jönköping, prästvigdes 1986 och har varit biskop i Linköping. Hans valspråk lyder: Levande tillsammans med Kristus. Företrädaren heter Antje Jackelén.

Veckans citat

”Jag är inte naiv. Jag vet precis att SD har samma organisationsnummer i dag som de hade när de bildades och även deras taffliga lilla försök till vitbok visar ju att det är en brun sörja”.

Johan Pehrson, på ett partimöte (L)

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.