Mejla

Lena Mellin

Victoria och Daniel gjorde helt rätt

Det går inte att låtsas som ingenting när ryktena når orkanstyrka

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel gjorde helt rätt när de dementerade ryktena om att de skulle skiljas.

Vad var alternativet?

Att halva Sverige surrade av rykten och de låtsades som ingenting.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på besök i Malmö.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på besök i Malmö.

Att låtsas som det regnar, hade varit jättekonstigt. Närmast som en surrealistisk pjäs av Dario Fo, om ni frågar mig.

För ett par veckor sedan började ryktena ta fart. Efter bara ett par dagar hade de nått orkanstyrka.

Inget så kallat etablerat medium publicerade ryktena. Såklart. Det gör mycket sällan medier som omfattas av det pressetiska systemets regler.

Men i den vildvuxna djungel som frodas utanför detta hävdvunna system fick ryktena stort utrymme. På forum, på sociala medier. Och för all del även på andra ställen. Exempelvis konstiga sajter.

I helgen fick hovet nog. Ryktena dementerades ampert och bestämt i ett inlägg på Instagram och kommenterades muntligen av hovets presschef Margareta Thorgren.

Därefter bröt det ut en debatt om det var rätt eller fel av hovet att göra så här. Min bestämda uppfattning är att de gjorde helt rätt. Men det finns en viktig förutsättning för denna uppfattning.

Det är att deras dementi är sann. Det går inte att komma om några månader och säga ”nu ska vi skiljas”. För då tror man såklart att ryktet var korrekt och att, i det här fallet, kronprinsessparet dementerade något som i grund och botten var sant.

Hovets presschef Margareta Thorgren.

Det vore, om inte annat, förödande för deras framtida trovärdighet. Ingen skulle tro på vad de sade. Det är en kostnad som åtminstone inte kronprinsessan kan kosta på sig. Alltså förefaller det mindre troligt att hon vill ta den notan.

Kritikerna av hovets dementi hävdar att den legitimerar dem som sprider rykten. Rykten som i bästa fall är just rykten. Men i sämsta fall är rena påhitt. Falsarier.

Jag skulle påstå att det är en gammaldags hållning. Etablerade medier, som kollar och dubbelkollar uppgifter, har inte monopol på nyhetsförmedlingen i världen. Och har inte haft på länge.

Uppstickarna, de som inte tillhör gammelmedia med dess etiska regler, är något som man måste förhålla sig till. De går inte att bortse ifrån. Och det var just det hovet inte gjorde. De sade att uppgifterna ”saknar all grund” och ”för att värna familjen” tog de det ovanliga steget att kommentera rykten. Starka ord.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Invändningen mot detta mitt resonemang är givetvis att många människor inte har den blekaste aning om vad som ventileras i vinklar och vrår på nätet. De fick kännedom om skilsmässoryktena genom hovets dementi i helgen.

Men vem lider skada av det? Få eller ingen skulle jag vilja hävda. Det besked kronprinsessan Victoria och prins Daniel gav var ju mycket bestämt. De ska inte skiljas. Den slutsats den som nåddes av skilsmässoryktet genom hovets dementi kan knappast vara en annan än att paret utsatts för en felaktig, skadande ryktesflora.

Valet av metod för att hantera flodvågen av rykten var säkert inte lätt. Men jag anser att hovet, Victoria och Daniel gjorde det korrekta. Det solklart rätta, till och med.

På onsdag fyller prinsessan Estelle tio år. Hon och hennes kompisar tar del av sociala medier. Det om inget annat kräver en kraftfull dementi från hennes föräldrar. Om den är sann. Vilket det inte finns någon anledning att tro att den inte var.


Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Pr-experten: Fel av hovet att dementera

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska kungahuset

Lena Mellin

Kronprinsessan Victoria

Prins Daniel

Skilsmässa