Dadgostar tvingas vika ner sig

Lena Mellin: V:s krav på ministrar är ett tomt hot

Nooshi Dadgostar kräver ministerposter i regeringen för att släppa fram Magdalena Andersson om statsminister.

Det är ett tomt hot.

Vänsterpartiet har bara ännu sämre alternativ att välja på.

Vänsterpartiets ordförande Nooshi Dadgostar har gett en lång rad svajiga besked om hur hon ser på regeringsbildningen efter valet. Ett budskap på morgonen, ett annat på kvällen.

Jag väljer att ta fasta på det som Dadgostar sade under Aftonbladets partiledardebatt i onsdags kväll. På frågan om hon kräver att Vänsterpartiet finns representerat i en regering som de att släppa fram i riksdagens statsministeromröstning svarade hon:

– Självklart.

Det är också den ståndpunkt som beslutats av Vänsterpartiets partistyrelse men som partiledaren alltså kommunicerat med växlande framgång.

Nooshi Dadgostar efter Aftonbladets partiledardebatt på onsdagskvällen.

Nooshi Dadgostars hot – eller löfte, beroende på hur man ser det – ekar tomt. Hon kommer att tvingas bryta det. Skälen är följande:

1. Det finns inga alternativ.

Realistiskt finns två statsministerkandidater, titelinnehavaren Magdalena Andersson (S) och utmanaren Ulf Kristersson (M).

Kristersson är inte aktuell för Vänsterpartiet:

– Aldrig, sade Dadgostar i Sveriges radio.

2. Evig övergångsregering. Kristersson är alltså utesluten för Vänsterpartiet redan från start. Andersson faller ifrån om hon inte vill ha vänsterpartister i sin regering.

Hur ser fortsättningen ut? Det mest sannolika är att Andersson röstas bort från sin post i den obligatoriska statsministeromröstningen efter valet. Och att Sverige sedan kommer att ledas av en evighetslång övergångsregering tills partierna kommit fram till hur de ska hantera situationen.

Är Vänsterpartiet berett att ta på sig ansvaret för en sådan situation? Det är krig i Europa, priset för den el som Sverige bygger sin framtid på skenar och Natoansökan strular.

Jag vet inte svaret. Bara att det låter svettigt. Och att det inte kommer vara så lätt för Nooshi Dadgostar att fortsätta kräva ministerposter för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister och därmed kanske förvärra krisen.

Dadgostar och Andersson under gårdagens partiledardebatt.

3. När det gäller sviker V inte Socialdemokraterna. Vänsterpartiet har visserligen fällt en Socialdemokratisk regering vid två tillfällen, 1990 och 2021. Men vid båda dessa tillfällen var det ganska riskfritt. De kunde vara säkra på att S-ministären skulle återuppstå.

Redan efter någon vecka återkom Ingvar Carlsson som statsminister 1990. Och Stefan Löfven förra sommaren.

Vänsterpartiet har med andra inte på allvar utmanat Socialdemokraternas maktinnehav tidigare. Bara skarpt markerat.

4. Socialdemokraternas misstro mot V. För att bli vald till statsminister fick Magdalena Andersson köpa Vänsterpartiets stöd med en pensionssatsning. Den genomfördes inte. Däremot en liknande som hade även Centerns och Miljöpartiets stöd.

Men Socialdemokraternas, och Magdalena Anderssons skepsis mot Vänsterpartiet är både gammal och inrotad. Andersson har också gett uttryck för att hon hellre ser Centerpartiet i en kommande S-ledd regering.

Socialdemokraterna litar inte på Vänsterpartiet och har aldrig gjort. Det gäller särskilt på det utrikespolitiska området.

Det, den socialdemokratiska animositeten mot V, kan man tycka är ett problem som inte angår Nooshi Dadgostar och hennes parti. Men det gör det. Även Vänsterpartiet borde vara intresserade av att Sverige har en fungerande regering. Och då är misstron ett hinder.

Som det ser ut nu kommer Vänsterpartiet tvingas att bryta sitt löfte om att kräva ministerposter för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Hotet är tomt.

Andersson vet att V inte har så mycket att välja på. Antingen är det hon – eller ingen. Därför kan hon sätta hårt mot hårt i relationerna med V, i alla fall i just den här frågan.

Ett kanske onödigt påpekande så här på slutet: Hela resonemanget, både från Vänsterpartiets och min sida, bygger på att S, C, MP och V kommer in i riksdagen och har ett stöd där som är större än den nuvarande högeroppositionens.

Allt om valet – med valkompassen

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.