Rikspolischefens nödsignaler är skrämmande

Skjutningarna fortsätter tills gängen inte kan nyrekrytera

Det är närmast plågsamt att lyssna till rikspolischefens nödrop.

Polisen kan inte stoppa dödsskjutningarna på egen hand.

Hela samhället måste ställa upp, säger han, men vem lyssnar?

Efter den senaste tidens dödsskjutningar, bland annat av den kriminellt belastade rapartisten Einár, intervjuades rikspolischef Anders Thornberg i Sveriges Radio.

Det var en smärtfylld upplevelse. Och det berodde på att Thornberg sände ut nödsignaler. Han gav intrycket av att vara närmast desperat. Eller möjligt undertryckt rasande.

Så här svarade Thornberg på frågan om han såg ett slut på våldsspiralen. Han svarade:

– Nej, vi måste först stoppa rekryteringen till de här (kriminella) nätverken.

I korthet var rikspolischefens budskap att polisen inte själv klarar att stoppa utvecklingen. Det har han sagt förut och kommer säkert säga igen.

Hela samhället måste ställa upp. Redan i förskolan påbörjas rekryteringen av de nya gängkriminella och i den verksamheten är, gudskelov, polisen inte involverad. I alla fall inte än.

Budskapet var alltså inte nytt. Men det var tonen.

Det lät som Anders Thornberg kände sig ensam. Utan tillräckligt stöd från det övriga samhället kommer gängen, ligorna, nätverken eller vad man nu föredrar att kalla dem, leva vidare eftersom nya personer fyller luckorna efter andra som dör eller får långvariga fängelsestraff.

Sedan 2018 har i genomsnitt knappt en dödsskjutning i veckan ägt rum, 170 stycken. Facit hittills i år är 40 dödade.

Enligt en rapport från Brå tidigare i år minskar dödsskjutningarna över tid i resten av Europa. Men i Sverige ökar de. Vi ligger i Europatopp.

– En synnerligen allvarlig situation, sade Anders Thornberg som alltså ropar på hjälp.

Han vill ha hjälp av kommunerna, av socialtjänsten, av politikerna. Polisen kan bara ägna sig åt dem som redan är kriminella eller misstänks för det. Då är det andra myndigheter som måste träda in.

Polisen gör vad de kan, enligt Thornberg. De attackerar de ”multikriminella”, som rikspolischefen kallade dem, från alla håll. Deras bidragsbrott, deras knarkbrott – eller vad de nu ägnar sig åt.

Men dödsskjutningarna är svåra att komma åt. Tystnaden är monumental bland dem som skulle kunna berätta. Antalet fällande domar är få. Uppklarningsprocenten pendlar runt tio, femton procent.

Men rikspolischefen känner sig alltså ensam. Han ville ha sällskap i radiostudion från sociala myndigheter och politiker. Han ville att de skulle få svara på hur rekryteringen till gängen ska stoppas.

Den förre brittiske premiärministern och labourledaren Tony Blair sade ofta att ”we shall fight crime and the causes of crime”, vi ska bekämpa brottsligheten och dess orsaker.

Men i Sverige ligger fokus i debatten på det första ledet. Fler polisanställda, längre straff, straff för fler saker. Stefan Löfven brukar peka på att det numera är straffbart att springa omkring med handgranat i väskan. Det var det inte tidigare eftersom man uppenbarligen inte hade uppfattat att det var ett problem.

Jag skulle vilja beteckna rikspolischefens nödsignaler som skrämmande. Dels för att han inte är de stora ordens man. Dels för att han säger att de kriminella gängen håller på att gräva sig in i det demokratiska samhället. Att de inte är en perifer företeelse, om någon trodde det.

Men polisen behöver alltså hjälp i kampen mot de kriminella gängen som skjuter ihjäl folk på gatorna, säger rikspolischefen.

Lyssnar de politiska beslutsfattarna? Kanske.

Men tänker de göra något som på allvar hejdar nyrekryteringen till gängen? Kanske, är svaret även här. Men det är lättare att utbilda fler poliser och förlänga straffen så at fängelserna är proppfulla än att slå till mot brottens komplicerade rötter. Exempelvis den groteska bostadssegregation.

Anders Thornberg nödropar. Men har det någon effekt? Vi hoppas.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.