Mejla

Peter Kadhammar

I jul bör kristdemokrater som slirar på sanningen läsa Bibeln

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch håller sitt jultal digitalt från takterassen ovanför Kristdemokraternas riksdagskansli.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch håller sitt jultal digitalt från takterassen ovanför Kristdemokraternas riksdagskansli.

KOLUMNISTER

Kristdemokraterna berikar min jul, de har fått mig att ta fram min kära Bibel 2000 med mjuka pärmar och se efter vad den Heliga Skriften säger om villfarelser.

Först och främst har vi det nionde av Guds tio budord: Du ska inte vittna falskt mot din nästa.

Bibeln är naturligtvis mycket rikare än så. Psaltaren ger till exempel en poetisk text om människans kamp för att leva i sanning:

Jag är bedrövad och gråter

Res mig upp, som du har sagt

Låt mig aldrig slå in på lögnens väg,

Och ge mig nåd i din lag.

 

Kristdemokraternas själva namn säger att de står på biblisk grund. Inför julen har partiet en annons på nätet som talar om vikten av traditioner.

Där står visserligen inget om att vi firar Jesu födelse, annonsen pratar mer traditioner i allmänhet, KD kanske menar Kalle Anka och julklappar; ordet tradition återkommer sex gånger.

Annonsen utfärdar också en varning:

”Julen ska inte avskrivas som vilken ledighet som helst, som vissa tycks vilja… Helst verkar de vilja att det inte ska finnas några traditioner alls.”

Jag kan inte påminna mig om att jag hört talas om någon som vill avskriva julen som vilken ledighet som helst. Jag kan inte påminna mig om att jag har hört talas om någon som vill ta bort samtliga svenska traditioner.

Därför skrev jag till KD:s tillförordnade presschef Joel Apelthun och undrade vilka det är som vill avskriva julen. För mig är det här en hjärtefråga eftersom jag alltid älskat julen, särskilt juldagen med dess frid och goda rester.

När inte Apelthun svarade skrev jag till partiets tre pressekreterare som inte heller svarade. Då skrev jag till KD:s pressjour med frågan och bad om en bekräftelse på att de fått mitt brev.

Någon dag senare när jag inte fått bekräftelse ringde jag journumret. Ingen svarade men efter en stund ringde en kvinna upp, hon lät jäktad, och sa att jo, de hade fått min fråga, Apelthun ringer upp dig, fast han sitter i många möten.

 

Ett par timmar senare kom ett mejl från Johan Ingerö, policyansvarig i partiledarstaben.

Han skrev att det i ganska många år förts återkommande debatter om delar av jultraditioner såsom skolavslutningar i kyrkor, luciatåg i skolor, vilka sånger som får sjungas i skolan och så vidare.

Att man diskuterar delar av jultraditioner eller väl inte samma sak som att vilja avskaffa julen? Vem har sagt sig vilja avskriva julen som vilken ledighet som helst?

Ingarö hänvisade till ett dokument från EU:s jämställdhetskommissionär Helena Dalli som föreslog att man ska säga ”god helg” i stället för ”god jul”, ett förslag hon bums tvingades dra tillbaka innan det ens lades fram för beslut.

Ett löjligt förslag, det håller jag med om, men det betyder inte att Dalli ville avskaffa alla traditioner och avskriva julen som vilken helg som helst.

 

Vad är en lögn?

Det är när vi säger något som inte är sant. Det kan också vara en lögn när vi vrider upp verkligheten så att den bild vi förmedlar blir osann även om orden i sig är sanna.

De flesta av oss vet att det är farlig väg när man börjar slira på sanningen:

Tillåt dig aldrig den minsta lögn,

av vanan att ljuga kommer

ingenting gott

Så står det i Jesus Syraks vishet, sjunde kapitlet, trettonde versen.

Jesus Syrak är inte Guds son utan en man som levde ett par århundraden före Jesu födelse, den vi firar på julafton. Det är hisnande att Jesus Syraks varning riktar sig till oss genom årtusendena.

Ett par hundra år senare varnade aposteln Paulus i sitt brev till församlingen i Kolossai:

Ljug inte för varandra, ni har ju klätt av er den gamla människan och hennes vanor och klätt er i den nya, som förnyas till verklig kunskap...

 

Vi är ständigt utsatta för frestelser. Deltar man i kampen om makten i ett land kan det vara lätt att förenkla, mana fram fiendebilder där inga fiender finns.

Vi är ett saktmodigt folk, Bibeln lär oss dessutom vikten av förlåtelse.

Allmänheten förlåter säkert Kristdemokraterna.

Utom när det blir val.

 

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

LÄS VIDARE

Förtalsdömda Ebba Busch agerar som Donald Trump

ÄMNEN I ARTIKELN

Jul

Jesus

Kristdemokraterna

Bibeln

Johan Ingerö