Din mobil är en säkerhetsrisk

Allt mer viktigt koncentreras till telefonen

Sveriges Radio sänder just nu en serie om prylarna som förändrat världen. Exempelvis nålen och glödlampan.

Om en liknande serie görs om ett decennium eller så kommer mobilen absolut var en av prylarna. Eller snarare den smarta telefonen.

Jag glömmer aldrig när jag första gången stod i köket i stugan i Stockholms skärgård och tittade på BBC live. Det var överväldigande, framtiden var där.

Men den smarta telefonen är också en säkerhetsrisk. Det finns inte en enda privatekonomisk rådgivare i världen som inte varnar för att samla alla ägg i samma kort. Riskerna ska spridas, predikar de. Med rätta.

Men i den smarta telefonen stopper vi gladeligen in en ansenligt del av våra liv. Id, bankkort, prenumerationer av tidningar, filmtjänster, bibliotek, ljudböcker, bankkonton, betalningssätt, larmet till huset. Det finns nästan inga gränser för vad vi helt oreflekterat proppar in i den smarta mobilen.

Jag påmindes om, eller snarare uppmärksammades på detta, när jag fick ett vänligt mejl från kollektivtrafiken här i Stockholm. Nu kan du ha ditt månadskort i mobilen i stället för i ett separat plastkort, meddelade de.

Först tyckte jag att det lät som en jättebra idé. Men efter att ha funderat en stund kom jag fram till att den var jättedålig.

 

Man vet ju redan nu hur jobbigt det är att byta mobil. Alltså ett vanligt, reguljärt byte. Det kan ta många dagar att få ordning på innehållet i telefonen.

Många av oss har dessutom den smärtsamma erfarenheten att bli bestulen på telefonen. I dagar är man helt handikappad. Man kan knappt göra någonting.

Och det blir värre för varje gång du stoppar in en ny funktion i den smarta apparaten. Inget bank-id, räkningarna går inte att betala. Ingen telefon, hur larmar du huset? Ingen mobil, inget busskort. Ingen telefon, inget bankkort om du petat in även den funktionen.

Vem varnar? Kanske någon men i så fall har jag inte hört av hen. Vem säger att det är en säkerhetsrisk? Kanske någon nörd som ses över axeln. Vi lever ju i du nya sköna värld med hela livet koncentrerat till telefonen.

 

Molntjänster, säger du kanske. Ingenting försvinner. Allt finns där i molnet.

Säkert. Men för det första tror jag att även moln kan fallera ibland. För det andra hämtar man inte ner grejerna en kvart efter man blivit av med dem.

En ny telefon måste införskaffas. Därefter ska den fyllas med all den information som den gamla hade. Det går inte på en kafferast.

Den underbart härliga smarta telefonen är en säkerhetsrisk. Också.
 

Fem saker att hålla koll på i veckan

  • ​Val i norr
    I dag är det val även till myndigheten sametinget. Åtta partier ställer upp i valet. Rekordmånga uppges ha registrerat sig för att kunna delta i valet. Makten över renbeten, jakt och fiske är stora frågor liksom lagstiftningen på området. Det finns 4 600 renägare i Sverige.
  • Nöjda ministrar
    Medlemsländernas EU-ministrar träffas i morgon, för Sverige deltar Hans Dahlgren (S). De har anledning att vara nöjda med den senaste tiden. Unionen lyckas inte alltid visa medborgarna att den verkligen fyller en funktion. Men de samordnade inköpen av covidvaccin är ett tydligt exempel.​
  • Tusse kliver in
    Efter årets alla turer kring European Song Contest så kan ingen hävda att schlager inte också är politik. Nu är det dags för final i denna anrika tävling. Tusse, som framför Sveriges bidrag, kliver in på scen redan i första delfinalen på tisdag. I Rotterdam, Nederländerna.
  • ​Liberalt möte
    Liberalernas årliga möte för sina kommunpolitiker blir i år såklart digitalt. Småsnacket om partiets kontroversiella beslut om att samarbeta med SD uteblir alltså. Klockan 13 nästa söndag håller Nyamko Sabuni ett vårtal på Zoom. I övrigt blir det en rad seminarier.
  • ​Cypern till val
    För närvarande har Cypern en av de högsta smittspridningarna av covid-19 i EU. Det ska bli intressant att se hur det avspeglar sig i nästa söndags val i öriket. Den brittiska regeringen prövades i lokalvalen för drygt en vecka sedan. Det utföll inte till Boris Johnsons nackdel.​
     

Veckans citat

”Det är väldigt bra att flytta norrut, där finns jobben”

Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister, råder arbetssökande.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.