Efter Paolo Roberto följer den skamlösa kriminalpolitiska populismen

På andra sidan Paolo Roberto är den kriminalpolitiska populismen skamlösare än någonsin.

Samma regering som så sent som i höstas röstade nej till att sexköpare ska dömas till fängelse pratar nu om att skärpa lagen.

I en debattartikel i Aftonbladet i dag tillkännager justitieminister Morgan Johansson och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen att en utredare ska titta på om böter ska försvinna ur straffskalan för sexköp.

I dag kan brottet leda till fängelse i upp till ett år, men den vanligaste påföljden är just dagsböter.

Så här kan vi inte ha det, meddelar nu ministrarna. ”En särskilt brutal form” av mäns våld mot kvinnor är nämligen ”den utbredda sexhandel med kvinnor och barn som tillåts fortgå år efter år”.

 

Ja, människohandel är en vedervärdig form av brottslighet. Alla rimliga människor håller med Johansson och Lindhagen om att denna moderna form av slavhandel måste upphöra.

Den elakt lagde skulle möjligen surt påpeka att denna motbjudande kommers har pågått i evigheter utan att regeringen slopat dessa böter.

Mot det går att anföra fullt rimliga argument om att lagstiftningen är under ständig utveckling och att alla paragrafer inte kan ändras samtidigt.

Iögonfallande är emellertid att regeringen så sent som den 14 november i fjol inte ville höra talas om någon förändring.

Paolo Roberto intervjuades av TV4 bara timmar efter att han åkte fast för sexköp.

I samband med att straffet för köp av sexuell handling av barn skärptes krävde vänsterpartisten Linda Snecker i en motion att böter för sexbrott skulle slopas.

- Nä, voterade alla andra partier än V.

Sedan dess har försök gjorts att påverka opinionen. I mars krävde exempelvis Carina Ohlsson, S-kvinnornas förbundsordförande, i en debattartikel att torskar ska buras in.

Partiledningen gäspade och tittade åt ett annat håll.

 

I dag, onsdagen den 20 maj, vill plötsligt fem riksdagspartier skärpa straffen för sexköp. Liberalerna, Centerpartiet och Moderaterna har inte helt tagit ställning, men är försiktigt positiva.

Det är inte fel att ändra sig. Det är inte nödvändigtvis fel att böter försvinner som straff för sexköp, även om experter befarar att prostitutionen börjar ta nya vägar och gör redan utsatta kvinnors situation ännu svårare.

Men för bara några månader sedan gjorde sju av åtta partier tumme ner.

Politiker som låter löpsedlar om ertappad kändis avgöra straffrättens utveckling imponerar inte.