Putin förvandlar Ryssland till en skurkstat

När Vladimir Putin tillträdde för drygt 20 år sedan fanns hoppet att han skulle etablera demokrati i Ryssland.

Istället har han successivt utvecklats till en ledare som trampar på folkrätten och begår krigsbrott.

Med den olagliga annekteringen av regioner i Ukraina är han definitivt på väg att förvandla Ryssland till en skurkstat.

På sätt och vis är det som en fars när Putin bussar in statsanställda som inte kan säga nej för att ”fira” de nya ryska områdena i Ukraina. Som att en nation 2022 bara kan gå in och skära bort bitar av ett annat lands territorium utan vidare.

– Folket har gjort sitt val, sa Putin med hänvisning till fejkade folkomröstningar där 99 procent av befolkningen påstås ha röstat för att tillhöra Ryssland.

Men det är ingen fars för de ukrainare som bor i Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporidzjzja. De riskerar att få se en allvarlig upptrappning av kriget när Ryssland i fortsättningen kommer att hävda att det är Ryssland som attackeras när Ukraina försöker återta de ockuperade områdena. 

Många fruktar att Putin är beredd att ta till kemiska vapen eller till och med taktiska kärnvapen för att försvara de områden som han precis olagligen annekterat.

Ett skäl till annekteringen är att skrämma västvärlden från att ge fler tunga vapen till Ukraina. Med ryska ögon sett blir det ju nu Ryssland som Ukraina attackerar med kanoner från väst. Putin kommer att se det som väst krigar direkt mot Ryssland.

Bortsett från möjligen Nordkorea och Syrien är det inget annat land som kommer att erkänna den ryska annekteringen. Tvärtrom kommer Ryssland att få kraftig kritik i FN:s säkerhetsråd för detta flagranta brott mot internationell rätt.

Kanske är det ingen slump att sprängningarna mot gasledningen Nord Stream 1 och 2 kom just nu. Ryssland har begärt att säkerhetsrådet ska ta upp dem som internationell terrorism. Ett sätt att försöka ta bort uppmärksamheten från Rysslands bevisade folkrättsbrott.

Tecknen på Vladimir Putins förvandling från västvänlig ledare, som till och med funderade på att gå med i Nato, till diktator har funnits där under lång tid. Det brutala kriget i Tjetjenien, invasionen av Georgien 2008, annekteringen av Krim 2014.

Men det är först i och med årets fullskaliga invasion av Ukraina som han släppt alla hämningar och förvandlat Ryssland till en internationell pariastat i ambitionen att återupprätta det ryska imperiet.

Just nu utreds över 30 000 krigsbrott begångna av ryska soldater i Ukraina. Utförda bland annat i samband med reträtten från Kievs förorter i våras då bilder från övervakningskameror verkar bevisa att ryska soldater sköt prick mot civila som försökte fly. Som om de befann sig på en skjutbana på Gröna Lund.

Putins skramlande med kärnvapen, hans mord i Storbritannien på före detta ryska agenter som flytt till väst och det förmodade ansvaret för sprängningarna av gasledningarna i Östersjön.

Putin är i ordets allra värsta bemärkelse gränslös.


Även andra länder har gjort sig skyldiga till allvarliga brott mot internationell rätt. USA när de försökte inrätta en lydregim i Vietnam på 1960-talet för att mota bort kommunismen eller när man 2003 invadera Irak på falska premisser för att störta diktatorn Saddam Hussein.

Men Putin spelar alltmer i en helt egen division av grymhet och vårdslöshet. Alltfler av hans vänner vänder honom mer eller mindre ryggen.


På toppmötet i Shanghai Cooperation Organisation nyligen riktade Indiens ledare Narendra Modi skarp kritik mot kriget i Ukraina när han satt bredvid Putin. Kinas Xi Jinping skippade middagen där bland andra Putin medverkade. Andra ledare lät Putin vänta inför bilaterala möten. Något de vet att han hatar.

Kina har inte tagit avstånd från kriget men på flera andra sätt visat sitt missnöje. Putin står alltmer isolerad.

Men frågan är vem som ska stoppa honom och hans skurkbeteende. I FN:s säkerhetsråd kan Ryssland blockera alla åtgärder med sitt veto. Även om de finns horder av bevis för krigsbrott finns det ingen som kan föra Putin till den internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Det enda som kan stoppa Putin är en allmän folkresning bygd på missnöje med kriget och den allmänna mobilisering som nu sker i Ryssland. De 200 000 ryska män som flytt de senaste dagarna visar att få ryssar vill strida för att försvara de annekterade områdena i Ukraina. Men en folkresning kommer på sin höjd att ske på sikt.

Den andra möjligheten är att det pyrande missnöjet leder till att kretsen kring Putin anser att det är dags att agera för att avsätta honom.

Något av detta behövs för att återbörda Ryssland till skaran av anständiga stater.

LÄS VIDARE