SD växer med en procent om året

Växer på bekostnad av M, L och KD

SD-ledaren Jimmie Åkesson under partiets valvaka på Elite Hotel Marina Tower i Nacka.

Många tycks tro att högerblocket har fantastiska valframgångar bakom sig. Det är både rätt och fel.

Om man med politikens högra planhalva avser de fyra borgerliga partierna och Sverigedemokraterna är det ett korrekt påstående. Från och med 2002 till och med valet i söndags har stödet för dessa fem partier ökat med 12,1 procentenheter. Den absolut viktigaste förklaringen till ökningen är Sverigedemokraternas intåg i riksdagen 2010.

Men begränsar man sig till de fyra partier som är överens om att Ulf Kristersson (M) är den bästa statsministern, högerblocket, blir bilden radikalt annorlunda. Det är M, KD, L och SD - men inte Centern.

 

När SD kom in i riksdagen för tolv år sedan innehöll den här gruppen, som då inte var en grupp, 48,5 procent av väljarna. Tre val senare är partierna ett regeringsalternativ och samlar 49,6 procent av väljarna. Alltså blygsamma 1,1 procent mer än för ett dussin år sedan.

Under den tiden har Moderaterna minskat från drygt 30 till drygt 19 procent. Liberalerna har tappat 2,7 och KD 0,2 procentenheter, allt enligt den preliminära rösträkningen.

Sverigedemokraterna däremot har ökat med nästan 15 procentenheter Från 5,7 till 20,5 procent av väljarkåren.

Resultatet av tjugo års förändringar på högersidan är alltså att alla partier har tappat. Utom Sverigedemokraterna som glufsat i sig konkurrenterna med samma framgång som jätten Gluff–Gluff. Kannibalisering, brukar sådant kallas på politiska.

 

Man skulle kunna tycka att det är betydelselöst att SD sätter i sig en allt större andel av borgerliga partiers väljare. Men då skulle jag säga att man är fel ute. Helt fel, till och med.

Självfallet gör det skillnad om Liberalerna är det största partiet inom det nuvarande regeringsunderlaget. Eller om Sverigedemokraterna är det. Det fattar till och med ett förskolebarn.

Sverigedemokraternas intåg på den svenska politiska scenen har inneburit en omfattande, till och med grundläggande, högervridning av svensk politik.

SD är det enda riktigt framgångsrika partiet i svensk politik. De har hittills ökat i varje riksdagsval som de ställt upp i. Även i detta, trots att det före de senaste skjutnigarna i Malmö och Eskilstuna såg ut att gå mot sin allra första valförlust.

Självklart har de andra partierna kopierat dem. Att ta efter vinnare är vanligt i alla branscher, även i politiken.

Men det har inte resulterat i fler valvinnare. Utan i ett kallt samhällsklimat. En brutal debatt. En politik utan mänskligt ansikte.

 


Fem saker att hålla koll på i veckan

  1. Storbritannien står stilla
    Drotting Elizabeths statsbegravning i morgon i London lär samla den största folksamlingen hittills i staden. Mycket är stängt under dagen eller i alla fall under de timmar ceremonin pågår. En biokedja bjuder på gratis visning av tv-sändningen. Men läsk och chips är förbjudet.
  2. Sista resan till New York?
    I alla fall medan de fortfarande har titeln statsråd. Utrikesminister Ann Linde och biståndsminister Matilda Ernkrans deltar från tisdag i FN:s högnivåmöte. Beroende på hur snabbt regeringsskiftet går kan det vara deras sista besök i New York som statsråd på ett tag.
  3. Räntan höjs igen
    På tisdag väntas riksbankens nya räntebesked. Banken väntas höja styrräntan med 0,75 procent för att stampa ner inflationen. Det är bra - om det lyckas. Men den massiva kostnadsökning som drabbar svenska företag och hushåll med höjda räntor och kraftiga prisökningar är mindre bra.
  4. Val i Italien
    Inte ens ”Super-Mario”, förre chefen för den Europeiska centralbanken, Mario Draghi, lyckades hålla ihop den italienska regeringen mer än något år. Hans regering kraschade också. På söndag är det nyval och ingenting tyder på att läget blir stabilare efter valet än det är nu.
  5. Heta veckan
    Nästa vecka börjar regeringsskiftet märkas i den verkliga politiken. På måndag är det upprop för den nyvalda riksdagen och val av talmän. Dagen därpå öppnas riksdagen högtidligt av kungen. Mycket mer kan stå på agendan när du läser det här - men inte när jag skriver det.

Veckans citat

”Om det visar sig att Ulf Kristerssons tilltänkta underlag inte håller ihop, ja då står naturligtvis min dörr öppen”.

Magdalena Andersson, avgående statsminister (S)

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.