Vi ska inte behöva stå med mössan i handen

Elprisstödet presenteras som ett bidrag vi elkonsumenter ska vara tacksamma för.

Men man kan lika gärna se det som en återbäring för ockerpriser vi betalat.
Det finns ingen anledning för elkonsumenter att stå med mössan i handen.

De högre elpriserna beror på en rad olika orsaker. Bland dem:

  • Staten har försummat att bygga ut överföringskapaciteten mellan norr där det mesta av elen produceras och söder där den förbrukas.
  • Hälften av den svenska kärnkraften har lagts ner. Utåt är det affärsmässiga beslut fattade av ägarna men i praktiken är det politiska styrmedel som tvingat fram nedläggningen. Även om kärnkraften med sitt avfall och risk för allvarliga olyckor är långtifrån en ideal energikälla ger den en större planerbarhet än sol och vind. Och den är i dag det enda fossilfria alternativet.
  • Ett antal regeringar och myndigheter har under lång tid försummat att bygga ut elproduktionen trots vetskap om att vi står inför en gigantisk omvandling av energisystemet där fossila bränslen måste fasas ut för att stoppa klimatförändringarna.
  • Orimligt långsam tillståndshantering av myndigheter och domstolar försenar ny produktion av el.
  • Kriget i Ukraina och stoppet för den ryska gasen har lett till kraftiga prishöjningar på gas. Gaspriserna har lett till rusande elpriser. Visserligen hade ingen kunnat förutse Putins angreppskrig men den geopolitiska risken att vara beroende av rysk gas har varit uppenbar åtminstone sedan Ryssland annektering av Krim 2014. Ändå har Tyskland och andra stora länder blundat för risken och nu får vi alla betala priset.

Dagens elprissättning fungerar inte längre. I grund och botten beror det på brist på el. Men modellen med marginalprissättning, där den sist sålda kilowattimmen sätter priset på all el, får samtidigt orimliga konsekvenser.

Kraftledningar utanför Malmö med Turning Torso i bakgrunden.

Skatt på övervinster

När Sverige är ”duktigt” och exporterar massor av el till kontinenten importerar vi samtidigt deras högre priser. El från sol, vind, vatten och kärnkraft kostar inte mer att producera bara för att priset ökar.

Följden blir att många energiproducenter gör orimligt höga vinster när priserna plötsligt mångdubblas. Vi talar om priser som är och väntas bli 5-10 gånger högre än för ett drygt år sedan. Systemhotande ökningar för såväl hushåll som företag.

Därför vore det rimligt att införa en skatt på dessa övervinster som används för att kompensera el-konsumenterna. Storbritannien har redan gjort det. Italien och Finland är på gång och EU undersöker liknande förslag.
EU tittar också på pristak på rysk gas och sätt att koppla bort gaspriset från elpriset. Men det är komplexa frågor och många viljor som ska jämkas så det tar tid.

Inte bara vissa företag täljer guld. Även staten ökar sina intäkter kraftigt på grund av momsen som läggs på elräkningen vid sidan av elskatten. Ju högre elräkningen blir desto mer moms drar staten in.

Så medan regeringen (och det spelar ingen roll om den är blå som nu eller röd som tidigare) låter som att den gör elkonsumenterna en tjänst när de inför elprisstöd så bär de själva en stor skuld till att priserna blir så höga. Både genom tidigare försummelser och genom det sätt som momsen fungerar.

Att tillfälligt slopa momsen på el skulle minska räkningarna med en femtedel. Men den kassakon vill staten förmodligen inte slakta. Enligt Göta energi gick 45-50 procent av elräkningen förra året till statskassan.

Rekorddyra elpriser drabbar hela Sverige.

Inga eltjuvar

El är inte som vilken vara som helst. Vi är alla i större eller mindre utsträckning helt beroende av el. En husägare kan spara genom att dra ner innetemperaturen men hur hen än gör går det åt ett antal tusen kilowattimmar för att värma villan eller radhuset under vintern. Det måste rimligen gå att värma en normalstor bostad utan att bli ruinerad.

Du kan sluta köpa oxfilé och chips men du kan inte sluta köpa el.

El är en basservice som samhället måste tillhandahålla precis som sjukvård och skolgång. Då är det rimligen också staten som måste se till att det sker till överkomliga priser.

Nu talas det om elprisstödet som en allmosa från staten som vi alla ska vara tacksamma över när man lika gärna kan se det som en återbetalning av de orimligt höga priser vi betalar för el som är långt mycket billigare att producera. Banker får inte ta ut ockerränta. Men energibolag får tydligen ta ut ockerpriser.

De pengar som nu så småningom ska återgå till konsumenterna kommer inte från statskassan. De tas från de så kallade flaskhalsavgifterna som konsumenter betalat in till Svenska kraftnät och som har exploderat från några få miljarder årligen till över 60 miljarder kronor i år.

Problemet med elprisstödet som det är utformat i dag är att även de som haft låga, fasta elprisavtal får pengar. Det är olyckligt. Det borde gå att utforma ett system som gör att bara de som verkligen haft högre kostnader får pengar. Då driver återbetalningen inte på inflationen eftersom dessa hushåll redan fått sin köpkraft indragen av de höga elutgifterna.

Självklart bör vi alla bidra till att spara på el och energieffektivisera men konsumenterna ska inte behöva känna sig som eltjuvar för att de får återbäring på orimliga räkningar.

Om det över huvud taget finns några skurkar i det här är det de politiker och myndighetspersoner som inte skött sina jobb.