Himla tur att jag inte är kommunalråd

”Om jag hade varit kommunalråd i låt oss säga Malå och någon kommit och sett orolig ut över vad kineserna hade i kikaren så hade jag bara sagt: Ähh, skit i det!”

För väldigt länge sedan, då jag fortfarande var ung och rask samt rökare, så jobbade jag på ett kafé på Drottninggatan i Stockholm. Mer om det senare men håll gärna i minnet det där om att jag var rökare. 

För nu vill jag att vi fokuserar på något annat, nämligen Sveriges kommuner. Det finns 290 stycken och de kommer i alla möjliga former och storlekar. En del ligger vid kusten, en del gör det inte, vissa är större till ytan, andra mindre. Stockholms kommun är störst med en befolkning på 978 800 och Bjurholm är minst med endast 2 400 invånare. Men kust eller ej, glesbefolkade eller fullsmockade, så har de enligt lag samma ansvarsområden.

 

En kommun ska stå för allt från socialtjänst till vattenförsörjning och avlopp. Vård och omsorg, skola, räddningstjänst, avfallshantering, kultur, näringsliv och flyktingmottagning. Ja, allt detta ska kommunen ombesörja. Hur är det möjligt? Så himla imponerande!

Okej att kanske Göteborgs kommun fixar det men att även Norsjö kommun i Västerbottens län lyckas?

Efter terrordådet på just Drottninggatan hörde jag ett inslag i Sveriges Radio där de ringde runt till Sveriges kommuner och frågade hur deras handlingsplan för ett eventuellt terrordåd i just deras kommun såg ut. Frågan var alltså inte om till exempel Munkfors kommun hade en handlingsplan för ett terrordåd utan hur den såg ut. SR bara utgick ifrån att någon i Munkfors hade utarbetat ett sådan plan. Vilka krav!

Det sjuka var att typ alla hade en! Var i hela friden hade man i Munkfors hittat någon med den kompetensen? Är inte det helt otroligt?! Att Berit, som i och för sig har ansvar för fritidsgården men som framför allt jobbar i receptionen, också vet hur man bäst bekämpar en rysk sleeper cell, islamister eller någon galning från random undergångssekt!

 

I onsdags nåddes jag av nyheten om att Eskilstuna kommun har förbjudit sina anställda att ladda ner appen Tiktok. Appen samlar nämligen in information från användaren och då appen ägs och kontrolleras av Kina så anser Karin Winberg, som är kommunstrateg för informationssäkerhet i Eskilstuna, att det inte känns säkert i ”det här säkerhetspolitiska läget”.

Att de bara har en ansvarig för informationssäkerhet i Eskilstuna är helt makalöst och att hon dessutom oroar sig, antagligen med all rätt, för kinesiskt spioneri, ja, man får lyfta på hatten! 

Om jag hade varit kommunalråd i låt oss säga Malå och någon kommit och sett orolig ut över vad kineserna hade i kikaren så hade jag bara sagt: Ähh, skit i det!

Himla tur att jag inte är det. Men! Just för att våra kommuner är så otroligt bra så måste vi också cut them some slack då och då. Länsstyrelsen i Västerås fick kritik nyss för att två personer ur personalen lämnat länshuset trots att det var avspärrat vid tillfället. Ett brev med vitt pulver i hade mottagits och någon hade fått för sig att det innehöll mjältbrand.

 

Vilket för oss tillbaka till mina ungdomsår som barista på Drottninggatan. En gång då vi höll på att göra i ordning inför dagens öppnande kom min kollega uppspringande från källaren och sa att det luktade gas. Jag gick ner, sniffade runt lite, kände ingen gasdoft och fortsatte lugnt ställa i ordning borden samtidigt som min kollega ringde någon.

När jag var klar tittade jag ut och såg att hela kvarter runt fiket var avspärrade med polistejp, det stod flera brandbilar utanför samt ett antal konstaplar. 

Jag gick ut, fram till poliserna, tände en cigg och frågade: Vad händer här då?

En rapporterad gasläcka händer här då, din satans idiot, sa poliserna.

 

Men jag visste faktiskt, precis som de i Västerås, att ibland är det inte gas, mjältbrand eller kineser utan bara en lite hispig och inte helt kompetent kollega. 

 

Följ ämnen i artikeln