Väntad storseger kom av sig delvis på grund av Trump

Mellanårsvalet blev inte den extra knuff i ryggen för en eventuell comeback som Donald Trump hade hoppats på.

Tvärtom tyder mycket på att den uteblivna jordskredssegern för republikanerna delvis kan skyllas på Trump.

Fortfarande är inte alla röster räknade. Men det lutar åt att republikanerna tar makten i representanthuset. Det kan hända att vi får invänta ett omval i Georgia innan vi vet om demokraterna lyckas behålla sin majoritet i senaten.

Men resultatet så här långt måste beskrivas som en besvikelse för republikanerna som hade hoppats på en jordskredsseger. Inte minst ex-presidenten Donald Trump hade förutspått ”en republikansk våg” över landet.

Donald Trump tittar ut över publiken när han talar i Mar-a-lago på valdagen.

Delvis kan han ha sig själv att skylla.

Veckan före valet hintade Trump nästan övertydligt på flera valmöten att han tänker ställa upp i presidentvalet 2024. Med det hoppades han entusiasmera sina anhängare extra mycket för att verkligen gå och rösta. Vad han kanske inte tänkte på var att det också kan ha fungerat som tändvätska för demokrater att släpa sig till vallokalen. Men då för att försöka förstöra Trumps chanser till comeback.

Veckan före valet hintade Trump vid flera tillfällen om att han tänker ställa upp i presidentvalet 2024.

Ingen annan ex-president i modern tid har varit så aktiv i politiken som Donald Trump under de senaste två åren. Inför mellanårsvalet gav han sitt stöd till över 300 republikanska kandidater i hopp om att de skulle göra det enklare för honom att komma tillbaka till Vita huset.

Bilden så här långt är blandad. Många av dem vann men ett antal av de mest profilerade Trumpkandidaterna har också förlorat. Det är uppenbart att några av dem helt enkelt var för extrema för att appellera till en bredare väljargrupp.

Trump besviken

Trump har lovat att han på tisdag ska komma med "ett mycket stort besked". De flesta utgår från att han ska deklarera sin kandidatur till presidentvalet om två år.

Trump hade hoppats kunna rida vidare på en framgångsvåg för sina kandidater i mellanårsvalet. Nu är frågan om det blir något stort besked på tisdag eller om han hittar ett sätt att skjuta på det.

På valnatten var det uppenbart av hans korta och nedtonade framträdande att han var besviken på resultatet.

Vad värre är för Trump så gick det väldigt bra för en av hans bittraste rivaler om kampen att bli partiets presidentkandidat.

Floridaguvernören Ron DeSantis blev omvald och sopade banan med sin demokratiske konkurrent i motsats till för fyra år sedan då det behövdes en omräkning.

Ron DeSantis blev omvald till Floridaguvernör.

DeSantis har visserligen inte sagt än att han tänker ställa upp 2024 men det märks tydligt hur störd Trump är av hans framgångar. Ex-presidenten nämnde dem inte ens på valnatten. Över huvud taget nämner han sällan namnet på sin rival och när han gör det är det ofta i förlöjligande form, som Ron DeSanctimonius. Han har också hotat avslöja saker om sin rival.

Trump är helt enkelt rädd att Ron DeSantis ska stjäla hans show.

Fräsch Trumpkoipa

Det råder ingen tvekan om att ex-presidenten fortfarande har ett starkt grepp om det republikanska partiet. Men det finns också en stark ådra inom partiet som helst skulle se att han slutade repetera sin numera utslitna skiva om att det var valfusk som gav Biden segern 2020.

De ser det som en belastning att Trump ältar något som är överspelat i stället för att blicka framåt. De fruktar att republikanerna förlorar ifall Trump ställer upp igen.

DeSantis är i många stycken en Trumpkopia men utan ex-presidentens bagage. Hans ses som ett fräscht alternativ med större vinstchanser. Men det är få som utåt vågar säga det, rädda att drabbas av Trumps hämnd.

Om resultatet står sig och demokraterna behåller makten i senaten är det en fjäder i hatten för Biden. Det stärker hans aktier inför nästa presidentval, ifall han ställer upp för omval.

President Joe Biden talar på ett kampanjevenemang på söndagen.

Både Bill Clinton och Barack Obama förlorade fler platser i representanthuset under sitt första mellanårsval än Biden nu gjorde.

Om demokraterna däremot förlorar även senaten kommer röster inom partiet att höjas för att Biden borde bytas ut inför 2024. Presidenten fyller 80 år om några veckor och många frågetecken höjs redan för hans hälsa, även inom partiet.

Demokraternas problem är att det inte har någon ny Obama på tillväxt i kulisserna. Vicepresidenten Kamala Harris har inte levt upp till förväntningarna.

Medan republikanerna har en uppsjö av villiga och kompetenta kandidater i lämplig ålder är det än så länge väldigt glest i demokraternas led.

Det kan bli Bidens räddning.