Lagen gör inte undantag för brandhjältar

Lagen gör inga undantag för brandhjältar.

Men med en modernare skattelagstiftning hade vi sluppit trams som förmånsbeskattning av några timmars sömn i tält.

Aftonbladet avslöjade i dag att anställda inom räddningstjänsten som avbröt sin semester för att bidra till bekämpningen av sommarens skogsbränder har hamnat i byråkratiskt krångel.

Nätter i tält mitt i en skog eller tafatta försök att få i sig lite mat på ett guppande terrängfordon betraktas av staten som förmåner och ska därmed beskattas.

Detta fiskala klåfingreri rör de personer som ingår i den resurspool som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har till sitt förfogande och som deltog i brandbekämpningen.

I dagarna har de fått ett ampert brev där myndigheten dels förklarar hur skattelagstiftningen ser ut, dels vill ha svar på några frågor för att kunna beräkna skatten.

En talesperson för MSB påpekar att resor och boende för insatser utomlands är undantaget beskattning och att propåer har gjorts hos Arbetsgivarverket för en liknande lösning inom landets gränser.

Men det är inte hos Arbetsgivarverket som skon klämmer. Inte heller är problemet att Skatteverket befolkas av illasinnade byråkrater som älskar att göra livet surt för människor.

Problemet är skattelagstiftningen. Den gör inte undantag för hjältar. Samma regler gäller för dem som bekämpar skogsbränder som för låt oss säga personer som tillfälligt hyrs in för att bygga ett vindkraftverk.

MSB hamnade för övrigt i samma situation med personal under flyktinghösten 2015. Kost och logi skulle beskattas.

Skattejurist Pia Blank Thörnroos berättar att Skatteverket har uppvaktat politiker med propåer om att modernisera lagarna.

Att helt enkelt göra tillvaron mindre krånglig. Det skulle exempelvis kunna åstadkommas genom att arbetsgivaren tillåts tillhandahålla boende för tillfällig personal utan inblandning av all denna byråkrati vi nu bevittnar.

Men skatteregler är osexiga och hittills har politikerna inte lyssnat.

Så nu sitter MSB och uppemot 1 000 brandbekämpare med en hel del administration. Och på Skatteverket ska någon stackare bestämma värdet av att bo några nätter i tält i skogen. En situation som är i det enfaldigaste laget.

”Förmånerna” som brandbekämparna tagit del av är avdragsgilla. I slutändan är detta elände ett nollsummespel. Men det är ett elände som kostar i tid och som hade gått att undvika. Om bara den politiska viljan funnits.