Det går inte Kristerssons väg just nu

Tappar stöd för sin politik i Aftonbladet/Demoskop

För en månad sedan tyckte väljarna att Moderaterna hade den bästa politiken på fem områden.

Nu är det tre.

På ett fjärde delar de numera förstaplaceringen med Socialdemokraterna enligt Aftonbladet/Demoskop.

På Aftonbladets uppdrag ber Demoskop regelbundet väljarna att berätta vilket parti de tycker har den bästa politiken på tolv utvalda områden.

Februari månads mätning är ingen rolig läsning för Moderatledaren Ulf Kristersson. Magdalena Andersson (S) har inget heller någon större anledning att vara nöjd.

Men vi börjar med Moderaterna. I förra månadens mätning ansåg väljarna att de hade den bästa politiken på fem av de tolv undersökta områdena. En bra siffra, får man lov att säga.

Men nu anses de ensamma bara ”äga”, som statsvetarna säger, tre sakfrågor. I listan här nedan ser du vilka det är.

Moderaterna har tappat klimatfrågan till Miljöpartiet. Att M rankas högt i denna fråga beror på deras mycket positiva inställning till kärnkraft. Fossilfri energi, som Moderaterna gärna poängterar.

Ulf Kristersson (M).

En annan fråga tvingas Moderaterna nu dela med sig av ägarskapet över till Socialdemokraterna. Det är Sveriges ekonomi. Väljarna tycker att M och S har lika bra svar på samtidens utmaningar på det här området.

Men mätningen är bekymmersam för Moderaterna ur ännu en aspekt. Det är att en lägre andel av väljarna tycker att partiet har den bästa politiken på de fyra områden där de ligger i topp jämfört med förra månaden. Det är alltså färre som är helt nöjda med Moderaterna när det gäller jobben, försvaret, företagandet och svensk ekonomi i dag än för en månad sedan.

Det går inte så bra för Magdalena Anderssons parti, Socialdemokraterna, heller.

För en månad sedan ägde de tre sakfrågor. I dag är siffran i och för sig fyra.

Men det är inte riktigt lika bra som det först kan förefalla. S har tappat en fråga, jämställdheten, till Vänsterpartiet.

 Magdalena Anderssons (S).

Däremot delar de numera ägarskapet för två andra frågor. Den första har vi redan varit inne på – svensk ekonomi. Där uppfattas S som lika bra som M. Den andra frågan är äldreomsorgen som S också delar ägarskapet med. Men då med Kristdemokraterna.

Men Socialdemokraterna kan glädja sig åt att det, till skillnad från Moderaterna, just nu är fler som tycker att de har den bästa politiken på de fyra områdena. De har alltså stärkt sin ställning där de redan anses ha den bästa politiken.

Sverigedemokraerna ägde tre sakfrågor i den förra mätningen för en månad sedan. Och så är det fortfarande. När det gäller invandring utklassar de alla andra partier.

41 procent anser att SD har den bästa politiken. Tvåan på listan, S, anser mindre än hälften, 19 procent, har de bästa svaren.

Miljöpartiet har tagit tillbaka miljö- och klimatfrågan från Moderaterna och äger denna i väljarnas ögon viktiga fråga. Vänsterpartiet har den bästa politiken för jämställdhet anser väljarna. Det är dock inte en fråga väljarna tycker är särskilt viktig just nu.

Kristdemokraterna anses tillsammans med Socialdemokraterna vara lika bra på äldrevård. De delar alltså ägarskapet över denna fråga.

Återstår gör då Liberalerna och Centerpartiet. De äger inte någon av de sakfrågor som ingår i den här undersökningen. I kampen om väljarna är det till nackdel.

För även om många tycks tro att sakfrågor inte är viktiga för väljarna så är det inte så. Väljarna vill ha svar på hur framtidens frågor ska tacklas. Och hetast är den önskan givetvis på de frågor som just då anses vara viktigast.

Aftonbladet/Demoskop

Partierna med bästa politiken

Moderaterna:

Jobben

Försvaret

Företagande

Sveriges ekonomi delas med (S)

 

Socialdemokraterna:

Vården

Skola och barnomsorg

Äldreomsorg – delas med (KD)

Sveriges ekonomi – delas med (M)

 

Sverigedemokraterna:

Lag och ordning

Invandring

Integration
 

Miljöpartiet:

Miljö och klimat

 

Vänsterpartiet:

Jämställdhet

 

Kristdemokraterna:

Äldreomsorg – delas med (S)

 

Här är partierna som väljarna tycker har den bästa politiken på tolv utvalda områden. I två frågor, Sveriges ekonomi och äldreomsorg, anser väljarna att flera partier har en lika bra politik. Fetstilade ämnesområden innebär att väljarna rankar dem som politikens viktigaste.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 141 intervjuer under perioden 26 januari – 1 februari, 2022 och är genomförd som en webbundersökning.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.


Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.