Utredningar mot riksdagsledamöter måste högprioriteras

Brottsmisstankarna skadar riksdagen

Förundersökningar pågår sedan länge mot två riksdagsledamöter.

Brottsmisstankar mot landets högsta beslutsfattare måste högprioriteras.

Mycket pekar på att så inte har gjorts.

På tisdag är det upprop i riksdagen efter sommarledigheten. Två av de ledamöter som kommer ropas upp av talmannen är dock inte som de andra. De är föremål för förundersökningar om misstänkta brott.

Den ene är SD-ledamoten Patrick Reslow. Sedan den 1 oktober förra året undersöker åklagare kostnaderna för hans övernattningar – som skattebetalarna stått för. Mer om det senare i artikeln.

Föremål för åklagares intresse är även Emma Carlsson Löfdahl. För ett år sedan valdes hon in som liberal. I dag är hon vilde och deltar inte på något sätt i riksdagsarbetet.

Mot henne har förundersökningen pågått sedan i slutet av mars, i nästan ett halvår. Vi återkommer även till henne längre fram i artikeln.

En ledamot som är invald i riksdagen bestämmer själv om hon eller han ska sitta kvar fram till nästa val. Ingen annan har med det att göra.

Men det finns ett undantag. En domstol kan avsätta ledamoten om hen anses vara särskilt olämplig för sitt uppdrag.

Att vara riksdagsledamot är det finaste uppdrag man kan få i Sverige. Den som får väljarnas förtroende att ta plats i riksdagen får den ansvarsfulla rätten, och plikten, att bestämma vilka lagar som ska gälla i Sverige och vilka skatter vi ska betala.

De har alltså mycket viktiga arbetsuppgifter och det är bra att de inte kan avsättas hur som helst, det skulle kunna leda käpprätt åt skogen om tycke och smak fick avgöra.

Lika viktigt är det att åklagarna, som i fallen Reslow och Carlsson Löfdahl, tar uppgiften på stort allvar. Deras arbete kan ju leda till att ledamöterna skiljs från sina uppdrag vilket i modern tid bara hänt vid några tillfällen tidigare.

Men ur ett medborgarperspektiv är det mycket otillfredsställande att utredningarna tar så lång tid.

Rättssystemet lider av personalbrist på många nivåer. Men förundersökningar mot riksdagsledamöter, som alltså fattar beslut om alla nya lagar och alla nya skatter, bör av flera skäl högprioriteras.

Det handlar framför allt om tilltron till riksdagen. Medborgarnas respekt för rikets högsta beslutande organ riskerar att bli lidande om det inte görs avslut i rimlig tid av brottsutredningar mot ledamöter.

Det är orimligt att utredningen mot Patrick Reslow pågått i snart ett år.

Han har i ett flertal fall låtit skattebetalarna stå för dyra hotellsviter och andra boenden. Reslow uppger att han bott ensam i rummen.

Men vid 22 av de tillfällen som Aftonbladet undersökt inom ramen för den pågående och mycket uppmärksammade granskningen ”Maktens kvitton” sammanfaller tidpunkterna med att hustrun tagit semester eller helgdagar.

Vid hälften av dessa tillfällen anger anställda hos uthyraren att login bokats för två vuxna och ett barn.

Ledamöterna ska stå för kostnaderna för medföljande. Det blygsamma avdraget är 25 procent av login.

Emma Carlsson Löfdahl hyrde en bostadsrättslägenhet i Stockholm av sin man. Arrangemanget gav familjen full pott, en ersättning på drygt 8 500 kronor i månaden. Hade Carlsson Löfdahl själv ägt lägenheten hade hon bara ersatts för månadsavgiften, drygt 2 000 kronor i månaden.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

L-topp hyr makens bostadsrätt – får 412 000 kr under mandatperioden
Efter Aftonbladets granskning – flera poliser utreder riksdagsfusket
Fyra riksdagsledamöter har avgått – en har tagit timeout
SD-toppen åkte på djurfest – bokförde det som ”tjänsteresa”
KD-toppen åkte till bröllop – tog betalt för tjänsteresa
Hela granskningen ”Maktens kvitton – så tipsar du reportrarna