Sverige – alltid sju steg efter

Jag trodde inte vi hade så svårt att fatta beslut

Det här är förmodligen en orättvis betraktelse. Eller snarare, jag hoppas att det är det.

Ett tiotal länder hade redan, tillfälligt eller inte, stoppat användningen av Astra Zenecas vaccin när Sverige slog till bromsen i tisdags.

Beslutet underströk känslan av att Sverige hela tiden är minst ett steg efter och har varit det under hela pandemin. Vi är så att säga sjua på bollen - hela tiden. Eller ännu senare. Nu vill jag säga att det här handlar om pandemins medicinska sida, inte den ekonomiska. På den punkten har regeringen varit rappare.

Den svenska ”några steg efter- principen” fick fäste redan i början av coronapandemin. Andra EU-länder stängde ner, lockdown. Människor låstes mer eller mindre in i sina bostäder och fick bara gå ut ett par dagar i veckan för att handla mat och gå till apotek.

Sverige agerar för långsamt.

Men inte Sverige. Vi blev världsberömda för att bara låsa in folk på äldreboenden. För övriga gällde att bete sig förnuftigt. Hålla avstånd, nysa i armvecket och så.

Sakta har Sverige närmat sig omvärlden. Gränserna har stängts, kundernas tillträde i butiker strypts, restauranger ska tvångsstänga halv nio på kvällen. Även de som inte serverar något starkare än te.

Testningen är ännu ett exempel. Testa, testa, testa, manade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus redan för ett år sedan. Men i Sverige gick det trögt. Inte på grund av bristande vilja, utan bristande förmåga.

 

Staten skulle ta alla extra kostnader men regionerna satte inte igång med jobbet innan de var säkra på att få betalt. Det tog onödigt lång tid.

Munskydd är ytterligare ett exempel. Närmast löjlig kan man väl sammanfatta Folkhälsomyndighetens inledande inställning. Möjligen kunde munskydden ha en psykologisk effekt, sade de.

Svängningen kom sent och gällde då munskydd i kollektivtrafiken under rusningstrafik. Nu bör de vara på hela tiden - och även i andra situationer då det är svårt att hålla avstånd.

Munskydd är inte nödvändigt. Eller jo förresten, bär det hela tiden.

Krogbesök har också diskuterats. Från början berördes de inte alls av restriktioner. Men det är en ståndpunkt som sakta harmoniserats med omvärlden. Nu får ett sällskap bestå av högst fyra personer, alkohol får serveras till 20 och portarna stänger en halvtimme senare.

 

Sverige, landet som ligger sig sju steg efter. I alla fall under coronapandemin.

Jag känner inte igen mig. Men jag kanske lever i en förlegad eller har en vrångbild bild av Sverige.

Att vi oftast befinner oss ”in the middle of the road”, inte på flankerna, är en sak. Men att ha svårt att fatta beslut? Det trodde jag faktiskt inte.


Fem saker att hålla koll på i veckan

​Stor muträttegång

Region Skåne skulle köpa ett nytt digitalt arbetsverktyg. Affären tas upp morgon i rätten där fyra personer åtalas för att muta eller ta emot mutor. Affären handlar om många miljoner. Säljaren ska enligt åtalet ha fått information av anställda på regionen mot bl a delägarskap.

Barnens rätt

Det kanske inte är vad var och en av oss efterfrågar just nu men det betyder inte att det inte är viktigt och avgörande. På onsdag presenterar EU-kommissionen sitt förslag till barnrättsstrategi, ett ofta aktuellt ämne men som sällan får de riktigt stora rubrikerna.

Persson försvarar sig

Förre statsministern Göran Persson är i dag bland annat ordförande i Swedbank. På torsdag har de bolagsstämma där han nog för försvara beslutet att inte kräva skadestånd av förra vd:n Birgitte Bonnesen som fick sparken efter bankens omdiskuterade affärer i Baltikum.​​

Ännu ett EU-toppmöte

En pandemi som vägrar stanna av och gigantiska stödpaket för att hålla igång ekonomin är orsakerna till att toppmötena för EU:s stats- och regeringschefer avlöser varandra. I slutet av veckan ör det dags igen Stefan Löfven slipar argumenten.​ Det gör hans kolleger också.

Äntligen besked?

Om en vecka samlas Liberalerna till partiråd och ska ta ställning till Nyamko Sabunis förslag om att L ska börja samarbeta med Sverigedemokraterna i vissa frågor. Sammanlagt 93 personer varav 65 representerar länsförbunden. Stockholm som r störst säger nej. Hård debatt väntas.


Veckans citat

”Volymerna måste upp och e måste nå Sverige”.

Lena Hallengren, socialminister (S) om vaccinet mot covid-19


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.