Busch jobbar på att bli Sveriges Trump

Ebba Busch har erkänt grovt förtal.

Kristdemokraternas hemsida, pryds, i alla fall i telefonen, av en blåtonad bild av partiledaren Ebba Busch och orden ”Ett Sverige att lita på”.

Det är partiets kampanjslogan. Men kan man lita på Ebba Busch?

För drygt en vecka sedan stod det klart att hon erkänt att hon grovt förtalat en jurist, att hon fått en villkorlig dom och att hon accepterat ett strafföreläggande på 60 000 kronor liksom en avgift till Brottsofferfonden.

Men i intervjuer med Busch efter att Åklagarmyndigheten meddelat utgången i tvisten delgav hon allmänheten en helt annan uppfattning. I själ och hjärta är hon oskyldig, hävdar hon.

Ena sekunden erkänner alltså KD-ledaren ett grovt brott och pungar ut med ganska mycket pengar för att sona det. Andra sekunden anser hon sig vara oskyldig.

Vad är det som stämmer? Båda utsagorna kan nämligen inte stämma.

 

Men att Ebba Busch vinglar mellan två oförenliga utsagor är kanske inte det mest anmärkningsvärda. Det är hennes förakt för rättskipningen. Trots att hon själv är en av de 349 personer som stiftar de lagar vi alla ska följa. Även Ebba Busch.

– Jag behöver prioritera min tid annorlunda (än att sitta i rätten). Jag kan inte lägga tid, energi och mer fokus på det. Jag behöver fokusera på sakpolitiken och det parti jag är satt att leda.

I klartext. KD-ledaren erkänner ett brott för hon inte anser sig ha tid med en rättegång. Men i själva verket är hon oskyldig. Erkännandet var bara en manöver.

 

När Kristdemokraterna förklarar sin politik på hemsidan slår de fast att rättskipning är ett av statens viktigaste åtaganden.

Men KD-ledaren anser sig uppenbarligen stå över det. Personen som grovt förtalats av henne ska minsann inte tro att han är kränkt och att hon gjort fel. Hon har bara inte tid med något så futtigt som att möta honom i en domstol. Är det respektfullt?

Men det är inte den enda märkligheten Busch ägnat sig åt på senare tid. I sin röstförklaring inför statsministeromröstningen hävdade hon att regeringen ägnar sig ”mygel”. Synonymer till det är bland annat fiffel och fusk.

Senare förklarade hon att hon tycker att det var ohederligt av Löfven att inte göra klart att regeringens makt vilade på fem partier, inte fyra. Inte riktigt samma sak. Eller?

Ebba Busch jobbar hårt på att bli Sveriges svar på Donald Trump verkar det som. Det vill säga sätta sig över rättssystemet, förvirra begreppen, förvränga verkligheten och, om påkommen, göra en taktisk reträtt.

Jag hoppas att det inte är vägen till framgång för Ebba Busch.


Fem saker att hålla koll på i veckan

Jättepaketet spikas

På tisdag ska EU:s finansministrar spika EU:s gigantiska återhämtningspaket som ska sätta fart på ekonomin (i mer klimatvänlig riktning) igen efter pandemin . 6 500 miljarder handlar det om så vi pratar inte om kaffepengar. Magdalena Andersson ät på plats, om allt går som det ska.

Ännu ett superpaket

Dagen därpå, på onsdag, tror man att EU-kommissionen presenterar sitt förslag till nytt klimatpaket. Innanman vet vad det innehåller har det kallats ”det mest ambitiösa någonsin”. Men det kan vara så, EU har bestämt sig för att ta på sig ledartröjan i den här överlevnadsfrågan.

Dubbelt firande

14 juli är, som alla vet, Frankrikes nationaldag som normalt firas med både allvar och fest.

Men det är också kronprinsessan Victorias födelsedag. Den firas som vanligt på Solliden på Öland bland annat med utdelning av Victoriapriset till skrinnaren Nils van der Poel.

Avvecklingens steg 3

På torsdag ska steg tre i regeringens avveckling av coronarestriktionerna effektueras. Det handlar bland annat om att tåg oh bussar kan sälja biljetter till alla platser, fler får ingå i sällskap på restauranger och kvadratmeterrestirionerna inne och ute tas bort.

En jubilar till

Jag medger att det är att vara ute i väldigt god tid. Den 21 juli fyller Stefan Löfven 64 år och firar det förhoppningsvis i stugan utanför Örnsköldsvik. Han kan behöva vila efter ett synnerligen arbetstyngt år med allt från nya vågor av coronapandemin och vilda regeringskriser.


Veckans citat

”Varför finns det i dag blott en skugga kvar av det som de flesta av oss minns som det gamla Sverige”.

Jimmie Åkesson (SD) om ett av världens absolut rikaste länder


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.