Hur domen än faller är historien djupt tragisk

Var det ett enkelt försök att stoppa en moped?

Eller blev det en förbjuden polisjakt, som ledde till att 16-årige Alexander kraschade, slog huvudet i en lyktstolpe och dog?

Svaret på frågorna ska avgöras i tingsrätten.

Det var i maj förra året som trafiken skulle kontrolleras i Lerum. Folk hade klagat på buskörning med trimmade mopeder i ett bostadsområde.

Två uniformerade poliser i en civil bil försökte stoppa två ungdomar på en moped, men mopeden körde iväg. Poliserna följde efter i hög fart med sirener och blåljus. Jakten gick in på en smal gångväg bland radhus och lekplatser.

Minnesplats till Alexander. Skärmdump från Aftonbladet-TV.

Flera boende i området såg vad som hände:

“Det dammade och rök efter dem när de körde in på den mindre vägen”.

“Här är det mycket barn och det var ju inte bra att de körde så fort. Det är häckar och skymd sikt, många barn leker, cyklar, åker skateboard”.

 

Två oberoende vittnen uppskattar att polisbilen körde “45-50 kilometer i timmen” på den smala gången. Vid en betongsugga som ska hindra biltrafik tappar Alexander kontrollen. Mopeden kraschar. Passageraren kastas åt höger och får mindre blessyrer. Alexander kastas åt vänster, slår huvudet i en lyktstolpe och får mycket allvarliga skador.

Poliserna stannar bilen. En av dem drabbas av panik och skriker “Helvete, jävlar, helvete!“. Den andra försöker få liv i Alexander med hjärt- lungräddning. Folk och räddningspersonal strömmar till i kaoset.

Alexander dödförklaras på sjukhuset. Hans föräldrar som körts dit med polisbil får identifiera honom. Sorgen blir oerhörd. 

Nu åtalas föraren av polisbilen. Han misstänks för tjänstefel och vållande till annans död. Han nekar till brott.

 

Polisens regler är tydliga när det gäller förföljande. De finns i Polismyndighetens författningssamling:

9 § Mot bakgrund av förarens oskyddade och utsatta läge får ett förföljande av tvåhjuliga motorfordon eller motorfordon som saknar skyddande kaross ske endast om synnerliga skäl föreligger. Särskild försiktighet ska iakttas vid ett sådant förföljande med hänsyn till förarens och eventuella passagerares oskyddade läge.

Synnerliga skäl anses föreligga om den flyende har begått eller är på väg att begå ett grovt brott eller utgör en fara för andra människors liv eller hälsa.

Alexander var på sin höjd misstänkt för ett trafikbrott. (Både han och passageraren bar hjälm, men det visade sig senare att mopeden var trimmad).

Skärmdump från Aftonbladet-TV.

Den åtalade polisen säger i förhör att det inte var ett förföljande, bara ett försök att stoppa mopeden. Men när övergår ett stoppförsök till ett förföljande? Det handlar om att en polisinsats ska stå i proportion till det misstänkta brottet. Svaret är inte solklart, men i det här fallet måste rätten ta ställning.

Hur domen än slutligen faller så är historien djupt tragisk för Alexanders föräldrar och syskon. Och - allt annat än rolig för polisen som jagade mopeden.

 


Eva Rydberg och Ewa Roos står för en av Melodifestivalens mer bisarra yttringar. Schlagern Rena rama ding dong kommer inte att vinna tävlingen i Sverige, än mindre i Europa. Begreppet ding dong kan inte heller beskrivas som speciellt nyskapande med tanke på att den vanliga sökmotorn levererar 20 800 000 träffar när man matar in det.


Lasse Berghagen tävlade i Melodifestivalen 1973 med sin självbiografiska melodi Ding-dong. Låten hamnade på sjunde plats. Enligt Merriam-Websters lexikon finns begreppet ding dong dokumenterat så tidigt som 1611.


Texten och melodin i Rydberg/Roos Rena rama ding dong är bitvis misstänkt lik delar av låtskrivaren och sångaren Barry Manns Who put the bomp från 1961, som lyder: rama lama ding dong. Who put the bomp förekommer senare i en rad versioner, bland annat med The Boppers och The Real Group. Genren kallas doo-wop.

Följ ämnen i artikeln