En ovanligt god nyhet i en farlig värld

Goda nyheter är det ont om i världspolitiken just nu.

Om det inte bara handlar om en tillfällig romans har det faktum att ärkefienderna Iran och Saudiarabien röker fredspipa potentialen att rita om Mellanösterns karta och göra slut på flera krig.

Så varför har reaktionerna från framförallt västvärlden varit så njugga?

Mellanöstern har länge utgjort en krutdurk för allehanda krig och konflikter i regionen och bortom den.

I inte obetydlig utsträckning har dessa krig underblåsts av den starka rivaliteten mellan Saudiarabien och Iran. En rivalitet som till viss del beror på att de företräder två olika grenar av islam, Saudiarabien är sunnimuslimskt och Iran shia. Men en lika stora grogrund är att båda vill vara den mäktiga regionala stormakten.

Så när Iran lät demonstranter storma den saudiska ambassaden i Teheran 2016 och Riyadh bröt de diplomatiska förbindelserna som svar var det bara kulmen på de redan usla relationerna.

Antisaudiska demonstranter i Teheran i januari 2016.

I modern tid har länderna inte varit i direkt krig med varandra. Däremot har man slagits och slåss via ombud i Libanon, Syrien och Jemen. Krig som alla förvärrats av de usla förbindelserna mellan rivalerna.

Förhoppningar kommer ofta på skam när det gäller internationella relationer men att de två länderna nu återupptar förbindelserna har åtminstone en stor potentiell chans att minska spänningarna i Mellanöstern och rentav leda till att flera krig på sikt avslutas.

Jemen är kanske de allra tydligaste exempel på ett krig där de två sidorna aktivt stödjer olika parter och därmed förlängt lidandet i det som av FN pekats ut som världen största humanitära katastrof.

Saudiarabien har tröttnat på kriget som pågått i åtta år och vill gärna dra sig ur men kan inte så länge Iran står bakom Houti-rebellerna som behärskar de norra delarna av Jemen.

Dämpar längtan efter kärnvapen

Kriget i Syrien är inne på sitt tolfte år. Även det har förlängts och levt vidare tack vare rivaliteten mellan regionens två stormakter. Nu går det på sparlåga men chansen för en varaktig fred ökar om Iran och Saudiarabien inte längre använder Syrien som en spelbricka för sin egen maktkamp.

"Romansen" kan också ha betydelse för Irans försök att skaffa sig kärnvapen. USA har sedan Joe Biden blev president försökt blåsa nytt liv i det internationella avtal som ska förmå Iran att avstå från att utveckla kärnvapen. Men förhandlingarna har gått i stå, inte minst på grund av att Iran stöttar Ryssland med vapen i kriget i Ukraina och USA därför infört nya sanktioner mot Iran.

Iran har dessutom anrikat uran till en så hög grad att man står på tröskeln till att kunna utveckla kärnvapen. Avtalet med Saudiarabien kan möjligen dämpa Irans längtan efter atombomben.

Saudierna kan omöjligen förhålla sig passiva om Iran skaffar kärnvapen. Prins Muhammed bin Salman kommer att känna sig tvungen att gå samma väg. I så fall blir världen en ännu farligare plats.

Trots de stora potentiella vinsterna med varmare relationer mellan Tehran och Riyad har omvärldens reaktioner varit försiktiga. Inte minst från väst.
Förklaringen är sannolikt att det var Kina som mäklade fred mellan de två rivalerna. USA, som betraktar Iran som en av sina svurna fiende och vice versa, hade aldrig kunnat medla fram en uppgörelse mellan Saudiarabien och Iran.

Prins Muhammed bin Salman.

Framgång för Kina

Eftersom avtalet är en framgång för kinesisk diplomati blir det mer eller mindre per automatik en motgång för USA som betraktar Kina som sin största rival på den internationella arenan och utgår från att Kina har dolda motiv.
Kina har tidigare sagt att deras intresse av Mellanöstern inskränker sig till handel. Kina köper mycket av sin olja från Iran och Saudiarabien.

Medlingsframgången innebär att Kina uppenbarligen också har ett politiskt intresse av regionen och därmed hotar den amerikanska dominansen i området.

Saudierna, som traditionellt är allierade med USA, vill uppenbarligen har fler korgar att lägga sina ägg. Särskilt som Biden varit tämligen ovillig att utöka vapenförsäljningen till saudierna eller hjälpa dem att bygga upp kärnkraft för civila ändamål.

Även om USA ser fördelar med avspänning mellan Iran och Saudiarabien ser man också stora framtida risker med att Kina ökar sitt inflytande i Mellanöstern.

Om USA är njugga till den nya utvecklingen är Israel mer eller mindre öppet fientlig. Avspänning mellan Iran och Saudiarabien innebär att det internationella trycket på Iran minskar och det blir svårare för Israel att bomba Irans kärnenergianläggningar ifall ayatollorna fortsätter sina försök att utveckla kärnvapen.

Israel har de senaste åren sökt avspänning med både Gulfstaterna och Saudiarabien inte minst för att bygga en gemensam front mot Iran. Det blir svårare nu.

Men för världen som helhet framstår ändå de fredliga tongångarna mellan Tehran och Riyad som ett välkommet avbrott i en utveckling där världen bara blir farligare och mer instabil.

Irans religiöse ledare Ayatollah Ali Khamenei.

Följ ämnen i artikeln