SD:s skyltfönster i Sölvesborg har slagit igen

Sölvesborg har gått från ett skyltfönster för SD till en centerpartistisk dröm.

Efter konflikter inom det SD-ledda Samstyret byter Moderaterna i den blekingska kommunen sida och bildar styre med Socialdemokraterna, Centerpartiet och det lokala SoL-partiet.

Nu är det den breda mitten som ska styra Sölvesborg.

”Först Sölvesborg och sedan Sverige” sa SD-politikern Louise Erixon efter valet 2018 när SD tog makten i kommunen.

Efter valet 2018 skrällde det till i Jimmie Åkessons hemkommun Sölvesborg i Blekinge. Moderaterna i Sölvesborg trotsade partilinjen och började samarbeta med Sverigedemokraterna.

Det nya styret kallades för Samstyret och ingick gjorde Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sölvesborg- och Listerpartiet (SoL). SD fick posten som kommunstyrelsens ordförande och Louise Erixon, en av partiets mest högprofilerade politiker fick posten.

Under mandatperioden har kommunen lyfts fram som ett skyltfönster och ett bevis på att SD varit mogna att axla makten.

Politiken har varit konservativ. Det gamla heraldisk kommunvapnet har fått ersätta den mer moderna kommunloggan, ett tiggeriförbud har införts, så också språktester för nyanställningar i omsorgen. En ny biblioteksplan som innebar att stadens bibliotek inte längre behövde köpa in böcker på alla skolelevers hemspråk skapade debatt.

Louise Erixon (SD).

I rikspolitiken har allting förändrats

Under de fyra åren som gått har mycket hänt i relationen till Sverigedemokraterna. Nu är SD regeringsunderlag till Ulf Kristerssons regering och samarbetet i Sölvesborg är inte längre kontroversiellt.

I årets kommunalval i Sölvesborg ökade SD kraftigt, från 29 till nästan 39 procent. Moderaterna backade något, precis som i riksdagsvalet och fick drygt 15 procents väljarstöd.

Tillsammans en bekväm majoritet för att fortsätta Samstyret.

Men nu blir det istället ett mittenstyre, med Socialdemokraterna som får posten som kommunstyrelsens ordförande.

Under de sex veckor som har gått sedan valdagen har förhandlingarna om ett fortsatt Samstyre brutit samman. På presskonferensen där det nya S, M, C och SoL-styret presenterade sin uppgörelse var anledningarna många.

De beskrev det som att SD tappat all sin ödmjukhet efter valframgången.

Nu var Sverigedemokraterna så stora att de inte längre brydde sig om att lyssna på vad samarbetspartierna ville. Samtalsklimatet mellan de två samarbetspartierna hade blivit så dåligt att Moderaterna inte såg någon annan utväg än att lämna förhandlingarna.

De lokala moderaterna menade att SD tagit åt sig äran för moderat politik. Moderaterna sa också att partiet inte fått något medieutrymme. Louise Erixon hade sugit upp all uppmärksamhet för deras samarbete. Moderaterna sa att de kände sig bortkollrade och bortdribblande.

Det kokade ner till att makten gått de lokala SD-politikerna åt huvudet. Det fanns, minst sagt ingen kärlek kvar mellan Sölvesborgs moderater och sverigedemokrater.

Därför hade Moderaterna i Sölvesborg nu vänt sig till Socialdemokraterna för att diskutera en möjligt samarbete. Socialdemokraterna är kommunens andra största parti.

Pressträff med det nya styret i Sölvesborg. Från vänster Ulf Svensson (C), Birgit Birgersson Brorsson (S), Daniel Berg (S), Kith Mårtensson (M), Bengt-Åke Karlossn (M) och Anders Jönsson Sölvesborg- och Listerpartiet. De tar över efter Sverigedemokraterna som förlorat makten.

Den breda mittens återkomst

Centerpartisten framme vid podiet mös och sa att det här ju var exakt ett sånt där samarbete i den breda mitten de gått till val på.

Representanten för SoL-partiet sa att de lämnat Samstyret för att om man är ett litet parti måste man samarbeta med det parti som styr för att få igenom sin politik och att de inte valt sida, för de har ingen sida. En mycket kommunal tolkning av hur politik fungerar. I kommunpolitiken är inga allianser heliga.

I slutet av presskonferensen frågar en journalist den moderata företrädaren:

– Ni sa efter förra valet att det som händer i Sölvesborg också kommer hända i Sverige, vad säger ni nu?

Blir det så så blir det bra i Sverige också, svarade moderaten.

Det finns redan en oro i regeringspartierna över hur det ska gå att samarbeta med SD. Moderater och kristdemokrater har vant sig vid tanken men Liberalerna är fortfarande livrädda för vad som kan hända.

Och svaret är ju att vad som helst kan hända när ett oprövat parti får makt och växer sig större och starkare än sina samarbetspartier. Till och med Centerpartiets dröm och den breda mitten kan bli verklighet.