Mannen allt handlar om – trots att han inte står på valsedeln

Han står inte på valsedeln. Ändå har han på många sätt varit valets huvudperson.

Ställer Donald Trump upp i nästa presidentval kommer det att sända chockvågor genom världen samtidigt som det kommer att polarisera USA ännu mer.

Mellanårsvalet handlar i grunden om vem som ska ha makten i kongressen de närmaste två åren.

Men i praktiken handlar valet lika mycket om Donald Trumps inflytande och väntade comeback.

Han har i flera av sina valtal den senaste veckan hintat väldigt tydligt om att han tänker ställa upp i valet 2024. Ett definitivt besked väntas komma på tisdag nästa vecka. Men efter alla förväntningar han har byggt upp skulle det mötas av enorm besvikelse av hans anhängare ifall Trump inte ställer upp.

För resten av USA och resten av världen är det en annan femma.

Trumps fyra år vid makten var en enda berg- och dalbana, ett konstant stresspåslag för världspolitiken. Som kulminerade med stormningen av Kapitolium den 6 januari förra året.

Efter det trodde nog de flesta, inklusive många av hans anhängare, att vi sett det sista av Trump i amerikansk politik. Inte minst efter de för honom förödande utfrågningarna i den särskilda kongresskommitté som granskat hur presidenten agerade inför och under hans anhängares angrepp mot kongressen.

Där vittnade ministrar och nära medarbetare, alla republikaner, om hur Trump i praktiken försökte genomföra en statskupp.

Ändå verkar det inte i väljarnas ögon ha diskvalificerat ex-presidenten. Att Trump fortfarande är en så stark kraft i politiken är häpnadsväckande och inger oro inför framtiden. Men också en illustration till den närmast religiösa hängivenhet som anhängarna visar Trump.

Ingenting verkar kunna rubba den.

Tidigare president Donald Trump talar vid ett kampanjmöte till stöd för sen. Marco Rubios kampanj, R-Fla., vid Miami-Dade County Fair and Exposition, november 2022.

Få in lojala politiker

Trots att Trump ställdes inför riksrätt två gånger (men friades) och har ett antal brottsutredningar hängande över sig, dominerar han fortfarande det republikanska partiet.

Genom att ge sitt stöd till kandidater i mellanårsvalet som omfamnar hans lögnaktiga påstående att Biden fuskade sig till segern i presidentvalet 2020 kommer han sannolikt att lyckas få en rad lojala politiker valda till poster som kan bli avgörande för utgången av presidentvalet 2024.

Kandidater i avgörande delstater som kommer att vägra acceptera resultatet om de förlorar i mellanårsvalet och som bara kommer att certifiera ett resultat i nästa presidentval under förutsättning att Trump står som segrare.

Vi riskerar med andra ord att få uppleva cirkusen från valet 2020 en gång till om två år och kanske redan efter mellanårsvalet beroende på utgången.

Allt är en del i Trumps strategi att bereda vägen för sin egen återkomst. Alla vet att fastighetsmiljardären inte tål att förlora. Upplägget är ett sätt att eliminera risken för att så sker.

Valrörelsen inför kongressvalet har gjort det möjligt för Trump att ta tempen på sin egen popularitet och han har uppenbarligen gillat vad han sett.
Två år i amerikansk politik är en evighet. Att Trump känner att han redan så här långt i förväg vill ge ett besked kan ha flera orsaker.

  • Han vill undvika att andra republikaner som otåligt trampar i farstun för att försöka bli president ska annonsera sin kandidatur. För trots att Trump fortsatt håller stora delar av partiet i sitt grepp finns det dom som är sugna på att ta över. Som exempelvis Florida-guvernören Ron DeSantis. Om Trump ställer upp kommer de flesta utmanarna att kasta in handduken och vänta till 2028.
Floridas guvernör och republikanske Ron DeSantis talar under ett kampanjmöte måndagen den 7 november 2022 i Hialeah.

Åtal försvåras

  • Trump har huvudrollen i ett antal brottsutredningar. FBI undersöker om han olagligt tagit med sig hemligstämplade dokument från Vita huset. Han anklagas för att ha försökt press valansvariga att ändra resultatet i delstaten Georgia.

Kanske hoppas Trump att det blir svårare för justitiedepartementet och andra att åtala honom ifall han är presidentkandidat. Han hoppas det ska ge honom extra skydd eftersom ett åtal skulle framstå som politiskt motiverat.
Frågan är hur en Trumpkandidatur påverkar demokraterna.

Joe Biden ställde enligt egen utsago upp 2020 för att han kände att han var den ende som kunde besegra Trump. Ställer Trump upp ökar chansen att Biden känner sig tvungen att göra det igen.

Men frågan är vad en förlust i mellanårsvalet betyder för Biden. Han fyller inom kort 80 år och det finns redan stora frågetecken kring hans förmåga att styra. Ett antal opinionsmätningar ger i dag Trump segern över Biden om de ställs mot varandra igen.

Samtidigt finns det ingen annan självklar och populär kandidat demokraterna kan ställa på benen.

Det är med andra ord guldläge för Trump om han slutgiltigt bestämmer sig för att ställa upp.