Obegripligt att de värst drabbade inte tillfrågas

Äldre par med munskydd som är ute och går.

Hur tänker MSB när de frågar om hur vi klarar coronan?

Över 570 000 vuxna utestängs från enkäten.

Enda orsaken är att de är äldre än 79 år.

I veckan berättade en chef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att de ”följer människors uppfattning under pandemin” med hjälp av en enkät, som sen i mars besvarats av totalt 16 000 personer.

Men ingen frågar 80-plussarna.

Det är läsaren Eva, 81, som uppmärksammar mig på detta. Bara personer 18-79 år ingår. ”Har inte 80-åringar och äldre rösträtt längre?”, undrar Eva.

MSB undersöker vår grad av oro för konsekvenser av covid-19, förtroendet för olika aktörers hantering samt vad man själv gör för att minska risken att bli smittad.

Då är över en tredjedel av 70-plussarna, den grupp som är hårdast drabbad av restriktioner under pandemin, på grund av sin ålder utestängda från att göra sin röst hörd.

Varför MSB agerar på detta sätt är obegripligt. Det kan ju uppfattas som att man är så rädd för vad 80-plussarna kommer att tycka, att man utestänger dem.

Eller anser man att de är så gaggiga att det inte är någon idé att fråga?

I väntan på svar bjuder jag på ett litet axplock av 80-plussarnas åsikter ur min mejlkorg:

Arne, 82 år (jobbade till 80):

”När jag i utbrottets början från regeringshåll hörde: ’Nu ska vi ta hand om våra sköra äldre’, så klingade det mycket falskt i mina öron. Aldrig förr har man i någon större utsträckning värnat om de äldre … Jag har känt att landets ledning sitter på läktaren och är besjälade av någon sorts låt gå-mentalitet”.

Ingegerd, 83:

”Vi har ju den modellen i Sverige att ingen i ledande ställning vill ta ansvar. Ansvaret läggs på var och en … Eftersom ansvaret är mitt så är det enda jag ber om vägledning i vilken skyddsutrustning jag behöver för att inte bli smittad när jag ger mig ut. Den vägledningen tycker jag Folkhälsomyndigheten kunde kosta på sig att delge mig och andra 70-plussare”.

Inga, 90+ (skickat från hennes Iphone):

”Min dotter talade med min frisör om mitt bekymmer att jag var så långhårig och ledsen för att jag inte kunde komma till frisören. Han erbjöd sig att komma och klippa mig i trädgården och inte prata alls. Så blev det, och jag kunde enkelt betala med Swish”.

Kerstin:

”Jag bor i ett lägenhetsområde där majoriteten av de boende är i åldern 65-99 år. De flesta är rörliga och är ofta ute och går. Tanken har slagit mig att alla vi äldre uppträder helt enligt rekommendationerna från FHM. Tänk om vi hade kunnat vara ute fritt och de yngre som inte sköter sig hade varit tvungna att vara hemma! De kunde handla livsmedel på ungtider kl 07-08 t ex”.

Barbro, 82:

”Grannar i huset kan tycka att jag överdriver när jag inte vill komma dem för nära eller vill åka ensam i hissen … Jag har också blivit tillsagd att hålla mig hemma när jag snällt bett om lite avstånd i min mataffär. Nu har jag visir på mig i kön! Jag sträcker ut armen när jag möter någon som går för nära, ibland med gåstav i handen. Jag har fått många ilskna blickar. Hur länge ska man orka detta?”.


Snabb ökning av 80-plussare

  • Det har aldrig funnits så många äldre som nu i Sverige. Det sker en snabb ökning av antalet 80-plussare. De närmaste tio åren blir den gruppen 50 procent större, och kommer att omfatta 750 000 individer.
  • Dagens enkäter är webbaserade. Varför skulle inte 80-plussare klara en sådan, om de kan mejla mig via sina mobiler, Ipads och datorer? Men MSB borde förstås samla in äldres åsikter även på andra sätt.
  • Jag gav Lena Hallengren 18 dagar på sig att ta tag i situationen för 70-plussarna. Redan efter fem dagar meddelar Anders Tegnell att äldre kan ”leva ett liv som alla andra i Sverige” om ett par månader. Och så blir det munskydd hos frisören!