Mejla

Wolfgang Hansson

Det är viruset som är fienden – inte de äldre

Unga som hänger på barer som om inget hade hänt bidrar till smittspridningen

Publicerad:
Uppdaterad:

Jag upphör aldrig att förvånas över människors oförmåga att ta till sig nyanser i ett budskap. I det här fallet om att de äldre ska isolera sig.

Många uppfattar det som ett övergrepp.

Men det är inte de äldre som är vår fiende utan coronaviruset.

Inget budskap har upprepats lika ofta de senaste dagarna av myndigheter här i Sverige och utomlands.

Vi måste skydda de gamla genom att inte besöka dem. Inte ens om vi är friska. De äldre bör hålla sig hemma och undvika sociala kontakter.

Så när människor under 70 ser äldre promenera runt på gatorna blir en del upprörda och undrar om inte gamlingarna bryter mot uppmaningen att hålla sig isolerade.

Det är inte de äldre som är fienden, skriver Wolfgang Hansson.
Foto: Getty images / iStockphoto
Det är inte de äldre som är fienden, skriver Wolfgang Hansson.

Många äldre å sin sida är upprörda över vad de betraktar som diskriminering och översitteri. De är minsann superfriska och klarar av att leva som vanligt. Några har gett uttryck för sin vrede och kränkthet i debattartiklar.

Tänk att det ska vara så svårt att uppfatta nyanserna i en enkel instruktion som nu hörts många gånger från Folkhälsoinstitutet och statsminister Stefan Löfven.

Ingen begär att de äldre ska isolera sig inomhus. Självklart kan en 70-plussare gå ut och ta promenader, en löparrunda eller storma fram på rullskidor.

Så länge man inte står på en halvmeters avstånd och hostar andra i ansiktet så är risken för smittspridning utomhus om man rör sig ensam eller i en liten grupp mycket ringa enligt expertisen.

Låsa in

Snarare är det väl så att äldre bör uppmuntras att röra på sig utomhus för att inte försämra sin hälsostatus. Låser vi in gamlingarna är risken stor att de snart får andra hälsoproblem än corona och belastar sjukvården på andra sätt.

Men om det går är det väl smart att låta en granne eller ett barn gå och handla för att undvika att bli smittad den vägen. Att inte gå till butiken annat än i nödfall kan väl knappast ses som en omöjlig uppoffring om man är över 70-75?

Min mamma är 91 år. Vi har levererat matkassar till hennes dörr men vi besöker henne inte. Det är givetvis tråkigt men istället ringer vi tre syskon henne varje dag. Hon får inte träffa sina älskade barnbarn men förhoppningsvis är det något som inte varar mer än fram till sommaren.

Vi gör så av omsorg om henne och samhället i stort.

Detta handlar om att äldre löper mycket större risk att bli allvarligt sjuka om de smittas av coronaviruset. Blir många äldre smittade tar de upp stora resurser på intensivvårdsavdelningarna, så som vi kan se blivit fallet i norra Italien och i ökad utsträckning i Spanien. Respiratorerna räcker inte.

Ett sånt läge kan göra att sjukvården som helhet kollapsar. Att det blir svårt att ge vanlig akutvård till sjuka med andra åkommor. Då blir det ännu fler som dör.

Så det är både av omsorg om de äldre och om sjukvårdssystemet som helhet som myndigheterna vill att människor över 70 år ska begränsa sina sociala kontakter till ett minimum.

Det är inte särskilt svårbegripligt.

Odödliga

Många unga verkar i motsats se sig själva som odödliga. I tron att viruset inte drabbar dem finns det en grupp unga som tycker att de kan fortsätta sina liv precis som vanligt utan att bry sig.

Det är lika fel som när äldre anser sig orättvist behandlade för att de ska isolera sig.

Unga som hänger på barer och krogar eller håller fester som om inget hade hänt bidrar till smittspridningen. De kanske i normalfallet inte blir så sjuka själva men de kan sprida smittan till andra. Dessutom finns det även yngre som vårdas på intensivvårdsavdelningar runtom i Europa.

Viruset är en potentiell fara för alla.

Man tycker att det borde räcka med att observera det fruktansvärda läget i Italien och Spanien där folk dör i tusental för att stämma till eftertanke.

Även om de flesta tar smittan på allvar finns det uppenbarligen en del i befolkningen som mest rycker på axlarna och tycker myndigheternas reaktioner är överdrivna.

En sådan attityd kan i värsta fall leda till att vi om några veckor hamnar i samma läge som de värst drabbade länderna.

 

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE