Nya viruset visar på de rika ländernas stora misstag

Bilden av att de rika länderna får skylla sig själva för att en ny virusvariant sprider sig över världen och förstör återhämtningen efter pandemin är till viss del sann.

Men verkligheten är lite mer komplicerad än så.

De första fallen av omikron-varianten har konstaterats i Sverige och i en rad länder världen över. Förmodligen hade varianten redan spritts vida omkring när larmet från Sydafrika väl kom i förra veckan.

WHO säger att det är en variant vi har anledning att oroa oss för även om man ännu inte vet hur farlig den när. Eller om vaccinerna fungerar mot omikron.

Smittspridningen i Sydafrika har ökat kraftigt trots att man där går mot sommar. Omikron kan vara förklaringen.

De panikartade reaktionerna runtom i världen på dess upptäckt visar hur bräcklig återhämtningen efter pandemin är. Vi kan när som helst kastas tillbaka in i mörkret igen.

Många är snabba med att lägga skulden på den rika världen. Industriländerna har lagt beslag på en oproportioneligt stor del av de vacciner som hittills tillverkats. Medan Sverige och många andra länder börjat ge sina medborgare en tredje dos är vaccinationsgraden i Afrika i snitt sex procent.

I länder där en liten andel av befolkningen är vaccinerad är risken större att Sars-cov-2 utvecklar nya varianter som sprider sig över världen. Varianter som vaccinerna inte biter lika bra på eller i värsta fall inte alls.

”De panikartade reaktionerna runtom i världen på dess upptäckt visar hur bräcklig återhämtningen efter pandemin är”, skriver Wolfgang Hansson.

Indien stoppade vaccin

Rent objektivt hade det bästa varit om vaccinerna från början spridits jämt över världen. Äldre och riskgrupper överallt borde ha vaccinerats först, hävdar många experter.

Genom att roffa åt sig vaccinerna först trodde de rika att de skulle kunna skydda sig men sköt sig i själva verket i foten.
WHO-chefens mantra ”Ingen är säker innan vi alla är säkra” fortsätter att förfölja de rika länderna.

Inte bara västvärlden tänkte på sig själv i första hand. När Indien drabbades av stor smittspridning stoppade man all export av Astra Zenecas vaccin som produceras där. Det drabbade särskilt den fattiga delen av världen eftersom Astra Zenecas vaccin är billigast och en viktig del i FN:s vaccinationprogram Covax.

Onekligen ligger det ett stort mått av sanning i den historieskrivningen. Men jag skulle vilja se de regeringschefer som tackat nej till att vaccinera sin egen befolkning och istället gett bort sina vacciner till mer behövande länder. Politiskt hade det varit självmord.

Dessutom är bilden av den rika världen vid skampålen inte helt sann. Det är så mycket annat som spelar in.

Sydafrika har under en längre tid haft mycket god tillgång till vaccin. Senaste tiden har man till och med tackat nej till vaccindoser. Ändå är bara 24,3 procent av befolkningen färdigvaccinerad.

Inte ens den utvecklade världen har lyckats vaccinera mer än runt 75 procent av sina befolkningar, skriver Wolfgang Hansson.

Vaccinmotstånd i fattiga länder

Det räcker med andra ord inte bara med vaccin. Man behöver också ha en sjukvårdsapparat som har kapacitet att vaccinera miljontals människor på kort tid.

Inte ens den utvecklade världen har lyckats vaccinera mer än runt 75 procent av sina befolkningar. Variationen är stor. Det beror inte på vaccinbrist eller på att sjukvården inte klarar av uppdraget. Det handlar om rädsla och skepsis hos medborgarna att ta vaccinet.

Vaccinmotståndet finns inte bara i den rika världen. På många håll är det ännu värre i de fattiga länderna där kunskapen om vaccinerna är låg. Att så få har vaccinerat sig i ett delvis så välutvecklat land som Sydafrika säger en hel del om hur svårt det är att övertyga människor.

Även om utvecklingsländer översköljs med vaccin skulle vaccinationsgraden sannolikt få svårt att nå upp till nivåerna i västvärlden.

Med det sagt är det givetvis viktigt att den rika världen nu ser till att fattiga länder får tillgång till vaccin. Förutsättningarna borde vara goda.

Västvärlden har i dag ett överskott på vacciner som man donerar eller säljer vidare. Samtidigt produceras mer coronavaccin än någon gång tidigare under pandemin. En stor del av dessa vacciner kan gå till fattiga länder om den rika världen är med och betalar. Och det verkar den vara villig att göra.

Nya vaccinfabriker

Kina lovade i går en miljard vaccindoser till Afrika. Övriga världen har redan utlovat två miljarder doser, enligt Washington Post.

Dessutom byggs nya vaccinfabriker i bland annat Rwanda och Senegal vilket bör öka tillgången i just Afrika som är den största vita fläcken på vaccinationskartan.

Men det behövs inte bara vaccin utan även transporter, sprutor och utbildad personal.

Risken är uppenbar att omikron inte är den sista virusvarianten som får världen att darra.