Är Biden förvirrad eller strategisk?

Häromdagen uteslöt president Joe Biden att USA skulle skicka tungt artilleri till Ukraina. Nu säger han plötsligt ja.

Det är långtifrån första gången som presidenten motsäger sig själv.

Är han virrig eller är det en medveten strategi för att framstå som mer oberäknelig?

Följ ämnen
Nato

När Biden för några dagar sedan fick frågan om USA skulle skicka långskjutande artilleri till Ukraina svarade han nej med motiveringen att han inte ville riskera att vapnen skulle användas för att attackera mål inne i Ryssland.

Efter Bidens uttalande meddelade Vita Huset att några beslut inte var fattade.

I dag motiverar presidenten i en artikel i New York Times varför USA ändå tänker skicka kraftfullt artilleri till Ukraina.

Förvirring eller strategi?

I en artikel i New York Times förklarar Joe Biden varför USA tänker skicka kraftfullt artilleri till Ukraina.

För bara någon vecka sedan lovade Biden på en presskonferens i Tokyo att USA skulle försvara Taiwan militärt om ön utsattes för ett angrepp från Kina. Det var ett klart brott mot USA:s officiella linje att iaktta "strategisk tvetydighet" om hur man kommer att agera om Kina attackerar den demokratiska ö-nationen som Xi Jinping gör anspråk på.

Vita huset var snabba med att efter Bidens besked meddela att USA:s linje ligger fast och att inget har ändrats.

Det börjar bli något av ett mönster att Biden gör ett uttalande som hans stab sedan tvingas "förtydliga".

På många sätt förstärker det bilden av att den 79-årige presidenten antingen är en aning förvirrad eller pratar först och tänker sedan.

Ända sedan Biden blev vald har han förföljts av rykten om att han skulle vara dement eller så gammal och virrig att han helt enkelt är olämplig att leda världens supermakt. En starkt bidragande orsak är att han ibland tappar tråden när han pratar eller snubblar på orden.

Vilket budskap?

Men det kan också finnas en annan förklaring. Att Biden medvetet säger en sak och gör något annat för att förvilla motståndarna och för att framstå som mer oberäknelig och mindre förutsägbar. Något som numera verkar vara en tillgång i världspolitiken.

Först säger Biden utåt nej till att skicka tunga vapen till Ukraina för att försäkra ryssarna om att han inte vill starta ett krig med Ryssland. Sedan skickar han ändå vapnen men skriver samtidigt en artikel i New York Times där han förklarar att vapnen bara ska användas mot mål inom Ukrainas territorium.

Nästa gång vet Putin inte riktigt vad han ska förvänta sig av Biden. Vilket budskap ska ha lyssna på?

Raketsystemet Himars har en räckvidd på 80 kilometer.

Kinas president Xi Jinping får lite samma budskap. Officiellt fortsätter USA att hålla på tvetydigheten i sin inställning till att försvara Taiwan. Men när Biden upprepade gånger går utanför det och säger att USA kommer att försvara Taiwan militärt så måste Kina undra vad det är som egentligen gäller.
Kanske är det precis vad Biden vill uppnå.

Han kan inte ha undgått att notera att både företrädaren Donald Trump och Rysslands president Putin med viss framgång använt oberäkneligheten som vapen.

I fallet med kriget i Ukraina har Biden en mycket svår balansgång att gå. Hur mycket vapen kan han skicka till Ukraina utan att provocera en rysk reaktion?

Biden vill till varje pris stoppa Putin från att lyckas med sin aggression men utan att starta det han själv hela tiden varnar för, ett tredje världskrig.

Förtäckt varning

Artikeln i New York Times är ett försök att förklara USA:s mål men han passar samtidigt på att ge Putin en förtäckt varning.

USA:s mål är enligt Biden väldigt enkelt. Man vill se ett demokratiskt, oberoende och välmående Ukraina med möjligheten att avskräcka från attack och försvara sig.

– Därför har jag bestämt att vi ska förse Ukraina med mer avancerade artillerisystem och andra vapen som gör det möjligt att mer precist slå till mot viktiga mål på slagfältet i Ukraina, skriver Biden.

Men några rader längre ner försäkrar presidenten att USA inte vill ha något krig mellan Nato och Ryssland.

Under ett besök i Europa en månad efter krigsutbrottet sa Biden att Putin inte kunde tillåtas fortsätta styra Ryssland. Det tolkades av många som att USA var berett att medverka till ett regimbyte i Kreml.

Nu skriver Biden i sin artikel att ”även om jag är oense med Putin kommer USA inte att försöka störta honom från makten”.

Rysslands president Vladimir Putin.

Samtidigt är han mycket tydlig med att det finns röda linjer för USA som Putin inte får överskrida.

– Varje användning av kärnvapen i den här konflikten på alla nivåer är totalt oacceptabel för oss och resten av världen och skulle innebära mycket allvarliga konsekvenser.

Biden skriver att han just nu inte ser några tecken på att Ryssland tänker använda kärnvapen även om Putin hotar med dem på ett ”farligt och extremt oansvarigt sätt”.

Just på den punkten är Biden inte det minsta virrig eller motsägelsefull. Där är det Putin som står för oberäkneligheten.