Alla lärdomar som Sverige kan dra efter 21 massvaccineringar

Publicerad 2021-04-22

Britta Svensson efter att ha blivit vaccinerad.

Nu är jag vaccinerad mot covid-19.

Ett stick i vänster överarm och och livet förändrades.

Det har blivit ljusare och lättare.

Vi människor är ändå fantastiska. Här har vi i över ett år hanterat en oväntad pandemi som kastade vår värld över ända. Och vi reder ut en hel del.

Den stora tragedin är alla som har dött.

Som de flesta känner jag många som inte har klarat sig. Äldre och sköra, men också yngre och tidigare helt friska.

Det är fasansfullt med alla som hamnar i intensivvården. Rapporter om hur snabbt det kan gå från positivt provsvar till nedsövd i respirator skakar om. Det är otroligt fint att det finns medmänniskor som arbetar dygnet runt för att vårda och lindra och bota.

En covid 19-patient vårdas på intensiven vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Arkivbild.

Själv har jag lyckats undgå att bli smittad, och priset för det har varit isolering, ensamhet och en ibland mycket torftig tillvaro. När vi tog bilen till vaccinationen i veckan och kom till nya trakter ropade jag högt av glädje när jag fick se utslagna påskliljor. 

Att vi människor under den här tiden lyckats hålla igång våra samhällen är fantastiskt. Vi har dessutom kunnat utveckla ett vaccin mot covid-19 och bygga upp en struktur för att ge det till folk i stora mängder.

Jag är tacksam för det.

Den tillfälliga vaccinationscentralen där jag fick sprutan var enkel och lite ruffig och låg i ett gammalt slakthusområde. En sköterska lärde upp en kollega samtidigt som de vaccinerade mig, det var avspänt, lite förvirrat och mycket mänskligt.

Men det blev rätt, och jag fick Pfizer i vänster överarm. Tack för det.

En spruta med 0,3 ml Pfizer BioNTech Comirnaty vaccin ges under Fas 2-vaccinationen. Arkivbild.

Jag är inte helt på topp när jag skriver detta. Lite trött och sänkt, men inga allvarliga biverkningar.

Så jag är glad för vaccinet, men det finns några saker att tänka på i framtiden.

Om ett mycket större land som Storbritannien med sin statliga sjukvård kan få vaccinationen att fungera så bra, borde Sverige verkligen fundera på varför den hos oss ska organiseras i regioner.

Regionerna har gjort allting på olika sätt. Det som är bra är att lilla Sverige nu testat 21 varianter av massvaccination.

Några lärdomar som jag ser det:

Det är bra med EN kanal för vaccinbokning. En central som alla kan nå. Och man måste kunna ringa dit, alla kan inte logga in.

Det måsta vara öppet och transparent vad som händer när man kommer på sin vaccintid. Är vaccinsorten eller tillverkaren viktig för människor så ska de få information om det i förväg.

 

Alla ska kunna få vaccin på alla ställen. Det är minst byråkratiskt och går fortast. Det är inte rimligt att människor som följer Hälso- och sjukvårdslagen kallas för ”vaccinturister”.

En prioriteringsordning ska vara tydlig, fast och beslutas av regeringen. Den ska inte ändras efter påtryckningar från olika intressegrupper, utan utgå från de lagar som redan finns om vilka som ska ha vård först. 

Informationen måste vara konsekvent, tydlig, klar och riktas till rätt personer. 

Sverige är inte bäst. Släpp det. Vi är okej. En massa andra länder gör saker bättre än vi. Släpp malligheten och lär av dem.


Det skrivs för lite om den insats för mänskligheten som Pfizer/Biontech har gjort. Det är uppenbart att de levererar ett vaccin som fungerar och som folk har förtroende för.

Man måste vara synsk för att förstå vilket vaccin man ska få i Region Stockholm. Eller ha kontakter. Denna hemliga information läcker ut till vissa, det blir orättvist och skapar ilska.

I andra regioner, rapporterar vänner och bekanta, är det inget problem alls att få veta i förväg vilket vaccin man ska få. Då slipper man besvikelser, bråk och att vaccin blir över och måste slängas.

Följ ämnen i artikeln