Stödet för Moderaterna det högsta på flera år

Har en bekväm position och utarbetad strategi

Stödet för Moderaterna når sin högsta nivå sedan valet, drygt 23 procent.

Men den enes bröd är den andres död, eller i alla fall besvikelse.

Väljarna sviker både Liberalerna och Kristdemokraterna i årets sista väljarbarometer från Aftonbladet/Demoskop.

Moderaterna gjorde ett ganska dåligt val 2018, de tappade drygt tre procentenheter och hamnade för första gången på länge under 20-procentsnivån.

Men sedan dess har stödet ökat. Inte hela tiden men trenden har varit svagt uppåtgående.

Nu når partiet sin högsta nivå sedan valet, drygt 23 procent.

Förklaringen är i huvudsak att KD-väljare, och i viss mån även L-väljare, byter till Moderaterna.

Det kan bero på att Moderaterna för närvarande sitter i en ganska bekväm position.

Ulf Kristersson, Moderaterna.

Det största oppositionspartiet kan operera ganska fritt, utan större anspråk att ta ansvar för landet. De utmanas inte heller av Sverigedemokraterna just nu, SD spelar en ganska tillbakadragen roll, vilket ger gott om utrymme för Ulf Kristersson och hans partikamrater.

Till det ska läggas en medveten strategi att fokusera på lag och ordning, en av de frågor som väljarna tycker är allra viktigast. Vid varje tillfälle som ges anklagar Kristersson regeringen för att göra för lite och för sent mot de kriminella nätverken och mot de allt fler skjutningarna.

Det har uppenbarligen givit frukt. Även om det tagit lite tid.

 

Men stödet ökar även för det största partiet, Socialdemokraterna.

Det var på topp i början av den akuta coronakrisen i maj. Då uppgav drygt 30 procent av väljarna att de skulle lägga sin röst på S om det vore val då.

Sedan dess har stödet sakta dalat. Tills nu, då det ökar med en procentenhet till 25 procent, drygt tre procent under valresultatet.

Jag tror förklaringen är enkel. Regeringen med Stefan Löfven (S) har åter tagit på sig ledartröjan i coronadiskussionen efter att ha intagit en mer tillbakadragen roll under många månader. Förra söndagen höll Löfven dessutom sitt andra tal till nationen på åtta månader.

Det var nytt svenskt rekord. Tidigare har bara två statsministrar, Carl Bildt (M) och Göran Persson (S) hållit tal till nationen och de hann bara med ett var under sina ämbetsperioder.

Det är normalt att stödet för det största regeringspartiet är ganska högt under en djup kris – förutsatt att medborgarna inte tycker att den gör bort sig fullständigt. Riktigt så har det inte blivit för Socialdemokraterna. Men belåtenheten i Socialdemokraternas ledning bör ändå vara ganska stor i dag. Deras förändrade kommunikationsstrategi har gått hem.

Stefan Löfven (S).

För regeringspartiet Miljöpartiet och regeringens samarbetsparti Liberalerna ser det fortfarande mycket dystert ut. Båda ligger fortsatt under 4-procentsspärren och skulle inte komma in i riksdagen om det vore val i dag. Liberalernas resultat i den här mätningen är inte det hittills lägsta, det har legat ännu en tiondels procent lägre tidigare.

Men halva Stefan Löfvens regeringsunderlag riskerar alltså fortfarande att försvinna ur riksdagen vid nästa val. Vilken planering har Socialdemokraterna för det? Tyvärr vet jag inte det, men jag är säker på att någon redan försöker knäcka den nöten.

Regeringen och dess samarbetspartier, kallade januaripartierna, har tillsammans ett stöd kring 41 procent. I den sista väljarbarometern för i år ökar stödet för två av dem, S och C, men minskar för de övriga två, MP och L.

Stödet för de tre partierna i högeroppositionen ligger på drygt 48 procent. Det ökar för ett, Moderaterna, och minskar för två, KD och SD.

Överlag kan man beskriva läget i svensk politik som att det trampar på i ullstrumporna. Ingen kommer med ljusa idéer, energin och framåtandan lyser med sin frånvaro.

Det beror säkert på coronapandemin. Den grå filt som ligger över livet har lagt sig även över politiken.

 

Grafik

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.