Mejla

Lena Mellin

Undrar vad unge herr Fridolin har i kikaren?

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

VISBY. Gustav Fridolin överraskade med att hålla ett riktigt tråkigt tal.

Det brukar han inte göra.

Åsa Romsons märkliga uttalanden om Auschwitz dominerade Miljöpartiets dag under årets politikervecka i Almedalen på Gotland.

Men för Romsons språkrörskollega, utbildningsminister Gustav Fridolin, var det inte heller någon bra dag. Det politiska underbarnet höll överraskande ett riktigt tråkigt tal. Han brukar inte vara trist.

Det inleddes med en jättelång uppräkning vad som hänt på skolans område från folkskolan på 1800-talet till dagens grundskola och planerna på ännu ett obligatoriskt skolår. Rena gäspfesten.

Saknar politisk sprängkraft

Det Fridolin ville säga vara att en allmän och likvärdig skola är en tillgång för samhället och det kan säkert behöva påpekas då och då. Men i Sverige är det en fråga som saknar politisk sprängkraft. Alla partier slår vakt om den.

Talet fortsatte med långt avsnitt om klimathotet och de många möjligheter som finns att faktiskt minska utsläppen av växthusgaser. Bra med en positiv approach. Men inte heller på detta område svingas de politiska sablarna. Enigheten är bedövande om att man ska satsa på sol, vind, raps och spår.

Men överrumplade publiken

Men på slutet blev man så åhörare plötsligt klarvaken. Gustav Fridolin överrumplade publiken genom att först tacka moderaternas utbildningspolitiska talesperson för en skolöverenskommelse. Och sedan Fredrik Reinfeldt (M) för att han gjorde upp med Miljöpartiet om invandring och migration 2011. Avsikten var att helt sätta stopp för Sverigedemokraternas inflytande på det området.

Krokanen kröntes av ett tack också till Annie Lööf (C) för att hon, enligt Fridolin, fortfarande står upp för den politiken. Centern är det enda av Alliansens partier som inte vill tidsbegränsa uppehållstillstånden.

Det har man faktiskt aldrig varit med om förut. Tre tack till politiska motståndare. Inget tack till de egna.

Det var överraskande. Undrar vad unge herr Fridolin har i kikaren?

Av: Lena Mellin

Publicerad: