Dadgostar vill inte göra upp, hon vill in i värmen

Publicerad 2021-11-11

Krav på höjda pensioner och en bättre sjukförsäkring, det är inte det Vänsterpartiet vill ha. De vill in i värmen.

Dadgostar vill att Magdalena Andersson erkänner att Vänsterpartiet är en del av den här regeringens underlag och de tycker sig se en glimt att medgörlighet från Centerpartiet.

Annars blir det röd knapp i statsministeromröstningen.

Kraven från Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar har varit spretiga och otydliga. När vänsterledaren mötte pressen efter hennes möte med talmannen tog hon upp pensionerna och en bättre sjukförsäkring som krav till Magdalena Andersson för att släppa fram henne som statsminister.

Hon tog också upp äganderätten i skogen och strandskyddet och LAS. Alla tre områden där uppgörelser presenterades bara i går.

Tvinga sig in i värmen

Men det är inte sakpolitiska vinster som Vänsterpartiet framför allt vill vinna i den här processen. De vill att Socialdemokraterna till slut ska erkänna att Vänstern är en del av ett regeringsunderlag - de vill att förhandlingsförbudet ska avskaffas.

En sådan seger skulle garantera inflytande över vårändringsbudgeten och ge Vänsterpartiet möjligheten att få ett självklart inflytande efter nästa val. Partiet tycker sig också se en liten positionsförflyttning från Centerpartiet, efter att partiet sagt att de kommer släppa fram Andersson i en statsministeromröstning. Det trots att Magdalena Andersson varit tydlig med att hon också kommer att prata med Dadgostar.

Röd knapp för inflytande

Vänsterns upplevelse av regeringskrisen i somras var att Socialdemokraterna har svårt att ta Vänsterpartiets krav på allvar och därför är Vänstern inställda på att det kommer att krävas minst en röd knapptryckning, alltså att fälla Magdalena Andersson i en statsministeromröstning minst en gång för att Socialdemokraterna ska förstå att de menar allvar.

Processen som leder fram till att vi får en ny statsminister efter Stefan Löfven kommer därför kanske ta längre tid än väntat, när Vänsterpartiet försöker säkra upp sitt inflytande inför nästa års val.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.