Hatet mot Kith Mårtensson ett test för demokratin

SÖLVESBORG. När Kith Mårtensson, 60, börjar berätta om de senaste dagarna förstår jag vilken pervers tid vi lever i.

Hon berättar om mannen som ringde och sa att hon ska brinna i helvetet, satans fittkärring.

Hon berättar om dem som skriver och kallar henne luder, hora, korkad, idiot.

Hon berättar om chocken av att plötsligt och utan förvarning befinna sig i en storm av skit och hat, och hur hon hela helgen satt uppkurad i soffan hemma på Krokås. Hon kunde inte sova, inte äta, hon hade ont i huvudet, blev dålig i magen, mådde illa.

Hon var rädd.

Det dröjde sex dagar innan hon tordes åka till specerihandeln Extra i grannbyn Mjällby för att handla, och hon var rädd för blickarna, rädd för kommentarer, rädd för att någon skulle slå henne.

Kith Mårtensson, 60, moderat kommunpolitiker: välkommen till verkligheten. Den nya verkligheten.

Ska man säga så?

Kith Mårtensson vägrar att acceptera den beskrivningen.

Verkligheten?

I så fall måste vi förändra den.

Kith Mårtensson med reporter Peter Kadhammar.

Hennes brott – i hatarnas ögon –, hennes olycka – i andras –, hennes existentiella prövning – i hennes egna – var att hon bröt samarbetet med Sverigedemokraterna i Sölvesborg, partiets skyltfönster sedan valet 2018. Jimmie Åkessons dåvarande sambo Louise Erixon var kommunalråd och ansiktet utåt, Åkesson själv behöll en plats i kommunfullmäktige i sin hemstad.

Denna måndagskväll har han för en gångs skull infunnit sig i fullmäktiges möte. Han sitter i bänken bredvid sin före detta sambo och tittar mest i mobiltelefonen. Han är sammanbiten.

I bänken till vänster sitter Kith Mårtensson. Hon har plötsligt blivit känd i hela Sverige för att hon bröt samarbetet med SD och bildar koalition med Socialdemokraterna, Centerpartiet och det lokala partiet SOL.

Så nu förlorar Sverigedemokraterna kommunen där de visar sin regeringsduglighet, nu förlorar Jimmie Åkesson makten i sin hemstad trots att hans parti blev störst i valet.

Sådan är demokratins spelregler. SD kunde inte regera med egen majoritet och lyckades inte hålla ihop sin koalition Samstyret. Så nu tar en ny över.

Surt. För SD.

Men sådan är politiken.

Ur sociala medier och mail:

Snöflingan Kith ”Judas” Mårtensson.

… sålde ut sina väljare pga det feta arvodet.

Kith Mårtensson ÄR ETT SVIN, KORT SAGT.

Du ska inte känna dig säker.

Luder.

Kith Mårtensson trodde att reglerna var självklara. Det trodde hon fram till klockan 10.57 på förmiddagen fredagen den 21 oktober. Då kom det första mailet, tre minuter innan nya koalitionen skulle hålla presskonferens och berätta om kommunens kommande styre.

Sedan växte det, och växte, och på lördagen tvingades Moderaterna i Sölvesborg stänga kommentarsfältet på Facebooksidan och samma eftermiddag ringde Mårtensson polisen för att anmäla hoten och trakasserierna. Hela lördagskvällen satt hon med polisen och visade inlägg efter inlägg, kommentar efter kommentar.

Kith Mårtensson, distriktssköterska, tjänstledig enhetschef i hemtjänsten, moderat kommunpolitiker, ordförande i kyrkorådet, medlem i kyrkokören, hade blivit en människa som sköljdes med i den våg av hat som bränner upp vår planet: från Putins folkmordskrig i Ukraina till intrånget i den amerikanska talmannen Nancy Pelosis hem i San Francisco.

Kith Mårtensson polisanmälde hoten och trakasserierna hon utsattes för.

Hat, hat, hat.

– Jag ville tro att människor är goda. Jag trodde det. Jag kan inte förstå att någon kan sitta bakom ett tangentbord och anse sig ha rätt att göra så här mot mig.

Hemma sjönk Kith Mårtensson ner på knä och bad till Gud, den Gud hon alltid har trott på, hon bad att hennes familj skulle skonas. Maken Yngve, 68. De fyra vuxna barnen. Bevara dem för vreden.

– Jag måste tro att det finns en mening i det som sker, en mening som jag är för liten för att förstå.

Hon sitter i Furulundsskolans tomma matsal. Sammanträdet i aulan är nyss avslutat, kommunfullmäktige möts alltid här. Louise Erixon var uppe i talarstolen och bjöd in till nya sammanträden, ett återupplivande av Samstyret – ett sista försök att rädda makten. Den nya kommunstyrelsen är ännu inte på plats.

Louise Erixon har uppmanat sin följare på sociala medier till SKÄRPNING! Oavsett om man är moderat, sverigedemokrat eller något annat så är det ALDRIG acceptabelt med hat och hot mot politiker.

Louise Erixon försökte bjuda in till nytt samarbete mellan SD och M.

Och på Twitter la Erixon ut en faksimil av ett brev från Kith Mårtensson – med hennes direktnummer i kommunhuset och mailadress.

Kanske knäcks den nya koalitionen av trycket. På Facebook skriver en moderat som verkar rädd: Till er som skickat sms, mail och hört av er överallt och skickat hat. Vill jag bara säga … att jag har INTE suttit med i dessa förhandlingar och är ny på listan för M.

Kith Mårtensson säger att hon ser på en partivän att han är krum, liksom hukar under den osynliga tyngden. Hon berättar om en annan partivän som arbetar i specerihandeln Extra i Mjällby där 47,5 procent röstade på SD. Han är glad att han hade semester inplanerad så han slipper alla onda blickar.

De blickar som Kith Mårtensson känner och som bränner sig in i henne.

Kith Mårtensson berättar att hon funderade på att sluta med politiken efter hatstormen.

Visst funderade hon på att sluta med politiken där hon satt uppkrupen i soffan, gråten och sömnlös. Men då skulle ju hatarna vinna. Till och med polismannen som tog upp anmälan sa det. Låt dem inte vinna.

Kanske klarar hon trycket, kanske inte. Sådant vet man aldrig. Hennes man Yngve, före detta yrkesfiskare, nu arbetare på en pallfabrik, är den mest opolitiska person man kan tänka sig, säger hon. Han har också fått utstå kommentarerna och telefonsamtal och han kom hem och sa, vad har du gjort, vad har du ställt till med.

Hon säger: Demokratin blir meningsfullare när sådana här saker sker.

Orkar Kith Mårtensson?

Frågan gäller något mycket större än en 60-årig kvinna boende på Listerlandet i Sölvesborgs kommun, Blekinge.

Följ ämnen i artikeln