Nyheter som musik? Varför inte? Vi testade

MARTIN SCHORI: Vi behöver utmana sättet att ta del av nyheter – det här var ett första test (med hjälp av AI)

Unga gillar nyheter, men de gillar inte alltid sättet vi presenterar dem på. Så kan man sammanfatta alla, och då menar jag verkligen alla, undersökningar jag sett de senaste åren.

Och jag förstår dem, de senaste åren har medierna tagit stora kliv och publiken kan nu ta del av nyheter i text, video eller ljud – men i grunden gör vi på samma sätt som på tiden då det endast fanns papperstidningar, tv och radio.

 

Vi tror att mediebranschen behöver utmanas rejält i det sätt vi presenterar nyheterna på.

Det var med den övertygelsen

IN/LABIN/LAB är ett innovationslabb grundat 2022 med ambitionen att nå dem som idag inte litar på och/eller inte konsumerar oberoende nyhetsjournalistik. Bakom initiativet står Schibsteds nyhetsdivision News Media och Stiftelsen Tinius. IN/LAB är en förkortning för Inclusion Lab. under hösten 2022 bjöd in tio unga från Stockholms ytterstadsområden, via Fritidens fritidsgård i Hallonbergen, och gav dem ett tydligt uppdrag: att tillsammans ta fram produktidéer som kan göra att fler unga känner förtroende för redaktionella medier och upptäcker styrkan med en fri och oberoende journalistik.

 

En av idéerna var ”Nyheter som musik”, en tjänst som nu blivit verklighet.

I tjänsten fick publiken två alternativ:

  1. Läsa en AI-genererad sammanfattning av nyheterna i takt till AI-genererad musik, som förstärker upplevelsen.
  2. Lyssna på en AI-genererad raplåt, som är baserad på en nyhetstext (på grund av att tekniken inte är fulländad än är rapen på engelska).

Tjänsten testades förra veckan skarpt på Aftonbladet.se för ett tusental utvalda unga användare. Ungefär hälften av testanvändarna valde att ta del av de två olika upplevelserna, men den i särklass mest populära “nyhetslåten” var en rap om Beyoncés Stockholmsbesök.

Responsen var positiv, både från testpersonerna och ungdomarna som kom med ursprungsidén."

– Jag gillar båda lägena, beroende på vilket humör jag är på. Instrumentala delen kändes bra eftersom den gav en känsla till nyheten. Rapen gillade jag väldigt mycket eftersom den gjorde nyhetsupplevelsen kul! Det känns overkligt att vår idé är något som gick att utveckla till en prototyp som fler kan ta del av, säger deltagaren Jumane.

 

Det ska så klart sägas att det här experimentet väcker etiska frågor om hur en framtid med AI kan påverka flera branscher.

En uppenbar fråga är vad som händer med upphovsrätten kring AI-generad musik? Den AI-genererade rapen är också, som hiphop brukar vara, laddad med en del värderingar. Det är inte så vi traditionellt rapporterar nyheter, där vi istället strävar efter att rapportera nyheter neutralt.

 

Det kanske inte är exakt det här som är framtiden - men det är ett förhoppningsvis kul och engagerande test. Och det som står helt klart är att vi behöver prova oss fram, utmana gamla konventioner och lyssna på framtidens nyhetskonsumenter.

Bara ett av flera AI-experiment

Nyheter som musik är bara ett av många initiativ och verktyg som Aftonbladet gör med hjälp av AI-teknik.

Vi använder redan idag AI för att texta videos och automatiskt transkribera intervjuer och håller i skrivande stund på att utveckla fler verktyg för att underlätta journalisternas arbete - och göra en ännu bättre nyhetsupplevelse för publiken. 

Sedan några veckor har Aftonbladet en AI-policy samt har tillsatt en “AI-general” i Andreas Landmark, som ska samordna alla initiativ vi har kring den nya tekniken.