Putin huvudmisstänkt – men det kan finnas andra som vill sabotera

När både den svenska och danska regeringen utgår från att sabotage ligger bakom läckorna i gasledningen Nord Stream inställer sig den givna frågan.

Vem ligger i så fall bakom?

Ryssland är huvudmisstänkt men det kan finnas andra förklaringar.

President Vladimir Putin har det senaste året ägnat sig åt att försöka skapa kaos och oro i västvärlden. Hans mål är uppenbart – att slå sönder Europas ekonomier som straff för sanktionerna mot Ryssland och västs hjälp till Ukraina.

I den strävan har han ett väldigt effektivt vapen. Energivapnet.

Europa är fortfarande i viss mån beroende av rysk gas och olja. Men Putin har insett att hans invasion av Ukraina innebär att väst inte längre vill befatta sig med rysk energi.

Kustbevakningens flygplan har tagit bilder av läckan.

Så varför inte använda det vapnet en sista gång genom att spränga några hål på gasledningen Nord Stream på Östersjöns botten.

Attacken, vem som än ligger bakom, skapar stor oro. Vi har sett hur den tvingat både de svenska och danska regeringarna att hålla krismöten. Det stör sjöfarten längs en viktig transportled. Det utgör en anonym varning om att Ryssland nästa gång kan tänka sig att använda tyngre vapen. Kanske sin kärnvapenarsenal.

Kan tycka att de spelat ut sin roll

Initialt har läckorna fått gaspriset att stiga. Det är bra för Ryssland eftersom det kostar väst mer och mer pengar att försöka ersätta den energi som Ryssland tidigare stod för. Därmed ökar chansen att väst till slut inte har råd ekonomiskt att skicka tunga vapen till Ukraina.

Mot Ryssland talar det faktum att gasledningarna är nödvändiga för att exportera den ryska gasen. Men om väst inte vill ha den kan Putin tycka att dessa pipelines spelat ut sin roll.

Möjligheten finns givetvis att någon annan än Ryssland ligger bakom.

Tack vare Putins energikrig går västvärlden in i en recession vars djup vi ännu inte sett.

USA har länge varit motståndare till Nord Stream eftersom man ogillar att Europa gjort sig beroende av rysk gas och hellre vill sälja amerikansk flytande gas, LNG. Man kan tänka sig att USA tar tillfället i akt och ser till att Europa inte någon gång i framtiden åter ska kunna göra sig beroende av rysk energi. Men det känns som ett långsökt spår eftersom sprängningarna samtidigt spelar Ryssland i händerna.

Kina vill gärna komma åt den ryska gasen, helst till reapris. Kina kan därför ha intresse av att begränsa möjligheterna att exportera rysk gas till Europa. Då blir Ryssland mer beroende av Kina som kund. Förhandlingar pågår mellan Ryssland och Kina att bygga en ny pipeline från Sibirien. Inte heller detta framstår dock som en särskilt trovärdig förklaring.

Ukraina kan vilja stoppa möjligheten för Ryssland att exportera gas. Men har de förmågan att genomföra ett sånt här sabotage?

Han har skapat kaos i väst

Jag har tidigare skrivit att Putin skjutit sig själv i foten i så motto att alla de politiska krav han ställde på Nato om en ny världsordning som tar tillvara på Rysslands intressen, fallerat efter invasionen.

Både Sverige och Finland har ansökt om Nato-medlemskap. Ryssland får snart ytterligare 135 mil gräns direkt mot Nato. Risken, sett med ryska ögon, att Ukraina till slut hamnar i västlägret har ökat betydligt. På punkt efter punkt har Rysslands invasion fått motsatt effekt mot vad Putin hoppats.

Men på en icke oväsentlig punkt har han lyckats. Putin har skapat ett kaos i väst och vissa andra delar av världen.

Något som auktoritära regimer är experter på att utnyttja.

Kriget i Ukraina, med viss hjälp av pandemin, har kastat västvärlden in i en ekonomisk kris där räntor, bensin och matkostnader stiger brant. Vilket leder till ett starkt missnöje hos människor i Europa och USA. Ett missnöje som drabbar de regeringar som styr.

Ovanpå det kommer de skenande elpriserna som inte bara är ett existentiellt hot mot miljontals enskilda medborgare i Europa utan också mot tiotusentals företag.

Tack vare Putins energikrig går västvärlden in i en recession vars djup vi ännu inte sett.

På den punkten har den ryske diktatorn lyckats över förväntan.

Danska försvarets foto av läckan.

Ström av ryska män

Visserligen hotas även den ryska ekonomin av kollaps men det priset är Putin beredd att betala för att knäcka väst. Ryssarna är vana vid armod. I väst är vi bortskämda veklingar i Putins ögon.

Läckorna har blivit en världsnyhet och visar på förövarens, oavsett vem det nu är, förmåga att attackera vital infrastruktur. De bör fungera som en varning till alla länder i Europa att kraftigt stärka sitt skydd kring viktiga anläggningar. Ryssland drar sig garanterat inte för någonting för att tvinga väst att acceptera Putins krav på en rysk intressesfär.

Vi bör också se upp med den ström av ryska män som nu flyr landet till Europa. Ett utmärkt tillfälle för Putin att plantera sovande spionceller och sabotagegrupper i väst.

Enligt experterna kommer det att ta veckor innan det går att skicka ner robotar för att inspektera skadorna på gasledningen. Det är långtifrån säkert att det utifrån hur det ser ut går att fastställa vem som ligger bakom. Fingeravtrycken lär vara få.

Vi får kanske aldrig reda på vad som egentligen har hänt. Vilket naturligtvis i sig skapar ännu mer osäkerhet.

Men det kommer inte att hindra att spekulationerna går höga och att många i brist på handfasta bevis ändå kommer att dra sina egna slutsatser.