Priset för att bli statsminister är högt

M-ledaren Ulf Kristersson.

Om jag var Ulf Kristersson (M) skulle jag vara djupt bekymrad. Kanske till och med skräckslagen.

Strategin att vinna tillbaka väljare från Sverigedemokraterna genom snarlika förslag har misslyckats. Grundligt.

Stödet för SD har ökat. Medan det minskat för Moderaterna som varit Sveriges näst största parti sedan 1979. Men inte längre. Den positionen har övergått till Jimmie Åkessons SD.

Sedan Sverigedemokraterna gjorde sitt intåg i riksdagen för tolv år sedan har Moderaterna tappat 11 procentenheter eller mer än var tredje väljare. Tappet motsvarar 715 000 personer.

Under samma period har stödet för Sverigedemokraterna nästan fyrdubblats. De har ökat med 14,8 procentenheter vilket motsvarar drygt 900 000 väljare.

Just nu har Ulf Kristersson annat att oroa sig över. Till exempel hur hans regering ska fungera och hur de partier hans regering vilar på ska kunna samarbeta.

Men på sikt måste han fundera på om den väg hans parti valt, att lägga sig nära politiskt och samarbeta med Sverigedemokraterna, i längden är hållbar.

Centerpartiet, också ett borgerligt parti, har valt annorlunda. Till skillnad från Moderaterna vill de inte ha med SD att göra.

Det har inte gett dem guld och gröna skogar. Men inte heller något väljartapp. Ökningen sedan 2010 är 0,1 procentenheter eller 6 500 väljare.

 

Moderaternas väg mot ett regeringssamarbete med SD har varit vacklande.

2017 sade dåvarande partiledaren Anna Kinberg Batra att hon ville att Moderaterna skulle börja samtala med SD-ledamöterna i riksdagen.

Det utlöste en kris utan like. Alliansen började knaka i fogarna. Moderaternas opinionssiffror störtdök, Kinberg Batra fick gå.

Efterträdaren Ulf Kristersson gick tillbaka till den gamla partilinjen – att inte ta i SD, ens med tång.

Det höll till ett par veckor efter valet 2018. Då sade matematiken att Ulf Kristersson skulle kunna bli statsminister med stöd av Alliansen (M, L, C och KD) och – SD.

Men Alliansen sprack på den frågan. Kristersson blev inte statsminister.

I december 2019 träffade Kristersson Jimmie Åkesson på tjänsterummet. Grunden för det som utvecklats till dagens regeringssamarbete lades.

Men priset för Moderaterna har alltså varit högt. Ulf Kristersson ser visserligen ut att bli Sveriges nye statsminister. Men hans parti är inte längre Sveriges näst största. Det är trea, efter Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Och för tredje valet i rad tappar partiet stöd. Inte ens en femtedel av väljarna satsar i dag sin röst på Moderaterna. Det kostar på att bli statsminister.

 

Fem saker att hålla koll på i veckan

  1. Många val är det
    I dag är det parlamentsval i Bulgarien och Bosnien-Hercegovina. Men intresset för dem överskuggas vida av presidentvalet i Brasilien där den sittande, klimatförnekande Jair Bolsonaro står mot en av sina företrädare, Luiz Inácio Lula da Silva. Fängelse, död eller seger står på spel.
  2. Riksdagen bemannas
    På tisdag utser riksdagen de ledamöter som ska sitta i de femton ordinarie utskotten i riksdagen och i EU-nämnden som inte riktigt räknas som ett utskott.
    Vilka överraskningar det kan bjuda på återstår att se. Sverigedemokraterna har fyra utskottsordföranden och lika många vice.
  3. ”Magdas” sista
    På torsdag inleds ett två dagar långt EU-toppmöte i Prag. Det blir sannolikt Magdalena Anderssons sista – åtminstone på den här sidan 2026.
    Dagen innan tar finansminister Mikael Damberg adjö av sina kolleger på ett möte för finansministrarna i Luxemburg.
  4. Pr för Sverige
    På torsdag tillkännages också vem som får Nobels pris i litteratur i år. Nobelpriset har utvecklats till att bli den bästa reklampelaren för Sverige. Kung, vetenskap, fred och kultur är en mycket fin mix.
    På fredag avslöjar den norska Nobelkommittén vem som får fredspriset.
  5. Tempen tas i Tyskland
    På söndag är det delstatsval i tyska Niedersachsen. Det blir en temperaturmätare av förtroendet för den S-ledda regeringen med förbundskansler Olaf Scholz i spetsen. Den har många problem att tackla. Inte minst hur man ska värma Tyskland i vinter utan så mycket rysk gas.

Veckans citat

”Vi räknar med att inflationen (prisökningarna) stiger lite till”.

Stefan Ingves, riksbankschef varnar för nya räntehöjningar

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.