Mejla

Lena Mellin

Efter 34 år känns det bra med ett avslut

Åklagaren ska berätta vem som är ansvarig och vad som hände ”runt mordet”

Publicerad:
Uppdaterad:

Vad som händer efter chefsåklagare Krister Peterssons sensationella uttalande vet vi inte.

Utom att det blir ett avslut. Efter 34 år skulle det kännas bra.

”Under våren” ska den nuvarande Palmeåklagaren Krister Petersson antingen åtala en person för mordet på Olof Palme eller lägga ner förundersökningen. Det säger han till SVT-programmet ”Veckans brott”.

Han hävdar att han ska kunna tala om vad som hände ”runt mordet” och vem som var ansvarig. Observera, han säger inte att han ska presentera mördaren. Utan den ansvarige.

Han säger också att detta i sin tur ska leda till ett åtal. Eller att förundersökningen läggs ner efter 34 år.

På fredag nästa vecka har det gått exakt så lång tid sedan Sveriges dåvarande statsminister mördades i hörnet av Sveavägen och Tunnelgatan mitt i Stockholm, en helt vanlig fredagskväll.

Så här lång tid efter dådet är det svårt att föreställa sig vilken inverkan det hade på det svenska samhället. Sedan dess har vi upplevt mordet på utrikesminister Anna Lindh och flera terrordåd på svenskt territorium. Vi har upplevt naturkatastrofer och fartygsolyckor med otaliga dödsoffer och internationell terror av tidigare okänd omfattning.

Men mordet på Olof Palme kändes länge overkligt. Hade det verkligen hänt, att statsministern sköts till döds på väg hem från ett biobesök tillsammans med hustrun? Ja, det hade det, kunde vi rent intellektuellt begripa. Men många av oss kunde inte riktigt ta in det på andra sätt än just så. Det var otänkbart.

Olof Palme frågas ut av studenter i Lund.
Foto: BO HOLST
Olof Palme frågas ut av studenter i Lund.

Jag jobbade den natten på Aftonbladet. En tidningsredaktion kan vara en mycket effektiv organisation och det var den då. Men känslan av att vi kanske bara var statister i en absurd pjäs iscensatt av någon galenpanna fanns där.

Över trettio års högprioriterad polisutredning har hittills lett till ett hundratal erkännanden. Men de som erkänt har inte tillhört de skyldiga.

Det har också lett till ett åtal, en dom och ett frikännande. Allt gäller Christer Pettersson som åtalades, fälldes i tingsrätten och friades i hovrätten.

Men längre än så har undersökningarna inte lett varken oss eller polisen. Det har lanserats allehanda mer eller mindre fantasifulla spår, det har dykts efter vapen, gåtts igenom papper – ja allt upptänkligt har undersökts.

Men hittills går mördaren fri. Chefsåklagare Krister Petersson lovar heller ingen helhetslösning.

Däremot lovar han att vi ska kunna sätta punkt. Vi ska få veta vad som hände på mordplatsen. Vi ska få veta vem som var ansvarig.

En person kommer att åtalas – eller också läggs den långdragna förundersökningen ner. Sannolikt för att den misstänkta gärningsmannen är avliden.

Just nu vet vi inte vad chefsåklagaren kommer att landa i. Men det vi vet är att det kommer att sättas någon form av punkt. Efter 34 år kommer vi få åklagarens, väl styrkta får vi hoppas, berättelse om vad som hände. Det känns mycket bra.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE