Därför är det inte säkert att vaccin stoppar pandemin

En hel bunt effektiva vacciner mot covid-19 framtagna på rekordtid är en fantastisk framgång.

Men det räcker inte för att skapa immunitet i befolkningen.

Folk måste ta vaccinet också och det är uppenbart att många tvekar.

Jag minns hur det var när svininfluensan slog till 2009. Då var det slagsmål om att få bli vaccinerad. Inte minst bland barnfamiljer. Sjukdomen slog hårdast mot unga människor medan de äldre klarade sig rätt bra.

Med covid-19 är det precis tvärtom. Snittåldern för de som dör är över 80 år i Sverige. Även om det förekommer att även yngre människor blir svårt sjuka och dör så är det mycket ovanligt. Sjukdomen är långtifrån ofarlig för de som är under 70 år men dödstalen sjunker brant med fallande ålder.

Myndigheternas plan i de flesta länder är att börja vaccinera riskgrupperna först, framförallt de äldre och sedan sjukvårdspersonal. Först därefter resten av befolkningen.

Motivationen för att ta vaccinet kommer sannolikt att vara stor bland de äldre där covidsmitta kan vara en dödsdom och sjukvårdspersonalen som även de drabbats oproportionerligt hårt. Men sedan då?

”Vaccinering mot en sjukdom blir bara effektiv om en stor del av befolkningen tar sprutan”, skriver Wolfgang Hansson.

Det faktum att vetenskapssamhället lyckats producera minst fyra vacciner på rekordtid som i kliniska studier visat sig mycket effektiva är inte enbart av godo. Det får många människor att fråga sig hur säkra vaccinerna egentligen är.

Om det normalt tar någonstans mellan tre och tio år att ta fram ett vaccin, hur kunde det gå så fort den här gången, är en fråga många ställer sig. Det finns visserligen fullt rimliga förklaringar (ny teknik) till den snabba processen men detta med säkerheten är ändå något som kommer att ligga och gnaga i folks medvetanden.

Särskilt i de grupper som inte behöver vara speciellt oroade även om de blir smittade med covid-19.

Livslång sjukdom

Hur motiverade kommer de att vara att ta ett vaccin som ännu inte är testat i större skala och som kan ha okända biverkningar?

Inte minst erfarenheterna från svininfluensan förskräcker. Då drabbades flera hundra unga som tog vaccinet av den svåra och livslånga sjukdomen narkolepsi. Detta trots att myndigheterna hävdade att vaccinet var säkert.

Den erfarenheten ligger så färskt i minne att jag fruktar att en ansenlig del av befolkningen kommer att tveka.

Statsminister Stefan Löfven och Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Jag har hört många säga att de minsann inte tänker stå först i kön för att få ett vaccin eller att de inte tänker ta det överhuvudtaget.

I nuläget är det också mycket osäkert hur långvarigt skydd en vaccination ger och om den skyddar även mot smitta och inte bara mot sjukdom.

Lägg till det att det funnits en internationell trend de senaste åren med en växande grupp (om än minoritet) i samhället som helt motsätter sig vaccinationer. I ett läge med ett nytt oprövat vaccin mot en ny sjukdom riskerar vaccinmotståndet att växa.

I den andra vågskålen ligger att en återgång till normalläge i våra samhällen bara kommer att kunna ske den dag tillräckligt många är immuna.

Så varför är det här ett problem?

Bara hälften vill ta spruta

Vaccinering mot en sjukdom blir bara effektiv om en stor del av befolkningen tar sprutan. Exakt vad som krävs för att skapa immunitet mot covid-19 är mycket osäkert. Jag har sett allt från 50 till 90 procent.

Ipsos släppte för två veckor sedan tillsammans med World Economic Forum en opinionsmätning som visade att allmänhetens vilja i 15 olika länder att ta vaccinet har sjunkit från augusti till nu. I augusti instämde 77 procent i uttalandet att de säkert eller nästan säkert skulle ta ett vaccin om det fanns tillgängligt. Nu hade den siffran sjunkit till 73 procent.

Variationen är stor mellan olika länder. Lägst var viljan i Frankrike, USA, Spanien och Italien. Även tyskarna är skeptiska, högst var vaccinationsviljan i Indien, Kina, Sydkorea. Sverige var inte med i undersökningen men har i andra studier en nedåtgående trend. Tv-programmet ”Agenda” redovisade nyligen en studie där bara 46 procent svarade att de ville vaccinera sig.

Eftersom covid-19 är spridd över hela världen räcker det inte att invånarna i ett land har en hög grad av vaccinering. Om vi ska kunna resa igen som tidigare krävs att människor i många länder låter vaccinera sig.

Fokus har länge legat på hur man ska kunna få fram tillräckligt många vaccinationsdoser tillräckligt snabbt och utföra massvaccineringen. Men tänk om stötestenen istället blir att få folk att verkligen ta en spruta eller två?

 

PODD Om slutspurten mot ett vaccin
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen