Kevins kläder skickades på analys redan 1998 – resultaten avbeställdes

Av: Johanna Rapp

Publicerad:
1 av 4

Slutresultaten från SKL gällande kläderna som Kevin hade på sig när han mördades avbeställdes i den gamla utredningen.

Man ansåg sig nämligen ha hittat rätt gärningsmän innan de slutgiltiga svaren kom.

– Innan slutredovisningen var klar så tyckte man att utredningen var färdig ändå, så då skickade man in avbeställningar, säger chefsåklagare Niclas Wargren.

Den återupptagna Kevin-utredningen är inne i sin slutfas. Nu har allt material man skickat in till NFC, Nationellt forensiskt centrum, analyserats och nu väntar man bara på att resultaten ska sammanställas och på att få in en slutredovisning.

– De har inget mer jobb att göra än att färdigställa det, säger chefsåklagare Niclas Wargren.

Materialet som nu skickats till NFC är tidigare fynd som gjordes i den gamla utredningen. Aftonbladet har tidigare berättat hur man 1998 gjorde beslag i form av bland annat kläder och pinnar. SVT Värmland rapporterade under tisdagen att det bland annat handlat om kläderna som Kevin hade på sig när han dog.

Men det är inte första gången som kläderna har skickats in på analys. Redan 1998, när den första utredningen kring Kevins död pågick, lämnades materialet in – men några slutgiltiga svar fick man inte.

Avbeställde provsvaren

Detta eftersom utredningen valde att avbeställa undersökningarna då man redan ansett sig fått tag på rätt förövare.

– Någon slutredovisning på kläderna fanns det i alla fall inte, säger Niclas Wargren och tillägger:

– Innan slutredovisningen var klar så tyckte man att utredningen var färdig ändå, så då skickade man in avbeställningar.

Har ni även skickat in pinnarna som togs i beslag 1998 för ny analys?

– Det vill jag inte kommentera, vi har en del arbete kvar att göra.

Det har ju förflutit många år, hur påverkar det analysen?

– Generellt kan man säga att tekniken i vissa avseenden är bättre men materialen är å andra sidan sämre när de har legat i 20 år så det är svårare att analyser dem då, säger Wargren.

Väntar på svar från Rättsmedicin

Bortsett från svaren från NFC väntar utredningsgruppen också på resultaten från Rättsmedicinalverket som på nytt har gått igenom obduktionsprotokollen. Bland annat har man velat kontrollera att Kevin verkligen mördades och att det inte rört sig om en olyckshändelse.

Kevin hittades död i Dotteviken utanför Arvika år 1998. Senare samma år förklarade polisen att två bröder, fem och sju år gamla, var skyldiga till mordet på honom. Efter att DN och SVT:s Dokument inifrån i våras granskade fallet och bland annat visade hur förhören med pojkarna egentligen gått till, återupptogs utredningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE