Leif Silbersky

Stjärnadvokater tar plats i rutan

Av: 

Lina Thorén

KRIM

Nu ökar spänningen i Aftonbladet TV.

Fyra kvällar i veckan blir det fokus på brott och aktuella kriminalfall.

En av de medverkande i programmet är advokat Leif Silbersky.

– Efter 53 år inom rättsväsendet känner jag att jag har en del erfarenhet att bidra med, säger han.

I programmet Brottscentralen får vi följa med live i polisens intensiva arbete med det senaste dygnets brott.

Polis och utredare tar aktivt hjälp av tittarna för att att hitta gärningsmän och komma närmare lösningen i dagsaktuella fall.

Vilka brott som tas upp påverkas av tittarna.

– Interaktiviteten är viktig. När något händer idag, så finns det oftast personer runtomkring som dokumenterar på något vis. Det materialet kan vara viktigt för polisens utredning. Mycket av innehållet i Brottscentralen kommer från tittare som skickat in tips till Aftonbladets tipsa-funktion, säger Jonas Berg, producent för Brottscentralen.

Lennart Ekdal, Thabo Motsieloa och Hanna Aler Sjöqvist är programledare. Till sin hjälp har de Aftonbladets kriminalreportrar Lindah C Mohlin och Johanna Hellsten.

Under hösten får teamet uppbackning av stjärnadvokaterna Leif Silbersky och Johan Eriksson, som gör sin första säsong med programmet.

”Berätta hur det är på riktigt”

Johan Eriksson har kallats ”den brottmålsadvokat som advokaterna själva skulle välja”, efter att tre år i rad ha tagit förstaplatsen i juristernas branschtidnings stora undersökning.

– Det är smickrande att vara uppskattad, men man är aldrig bättre än sitt senaste mål. Och hur det gick vet jag inte än, säger han.

I höst kombinerar Johan Eriksson arbetet i Sveriges rättssalar med att kommentera brott i Brottscentralen.

– Det ska bli kul. Förhoppningsvis blir det lite folkbildande. Jag tycker att brottslighet inte alltid beskrivs precis som det borde så det ska bli kul att berätta hur det är på riktigt, säger han.

”En elak jävel”

Leif Silbersky är ett nytt ansikte i Brottscentralen, men han är knappast ny i sammanhanget.

Efter över 50 år som advokat har de kända fallen radat upp sig. Trustorhärvan, diskoteksbranden i Göteborg, Sigvard Marjasin och Hagamannen är några av de stora mediala fall där Leif Silbersky medverkat.

Han har kallat sig ”en elak jävel i rättssalen”. I höstens program utlovar Leif Silbersky dock en lugnare version av sig själv.

– I rättssalen företräder jag en klient, men här företräder jag allmänhetens intressen. I programmet ska jag ska i första hand agera objektivt – i rättssalen är jag subjektiv, säger han.

Att informera om hur rättsväsendet fungerar är en viktig fråga för Leif Silbersky.

– Jag är för offentlighet och tycker att vi i så stor utsträckning som möjligt ska ha öppna rättegångar. Det är viktigt att allmänheten får insyn i det vi sysslar med inom rättsväsendet, och att rättsväsendet är öppet för kritik. Men det är också viktigt att man har en baskunskap när man kritiserar, och juridik kan vara komplicerat för allmänheten att förstå, säger han.

Nyhetsledande

Förutom de nya experterna är samarbetet mellan Aftonbladet  TV och ett av Sveriges största TV-företag – SBS Discovery – en stor nyhet i höst.

Samarbetet innebär att Brottscentralen kommer att visas i den nya crimekanalen Investigation Discovery (ID), som sänder crime-program 24 timmar om dygnet.

– Brottscentralen har gjort Aftonbladet nyhetsledande inom crime. I och med det nya samarbetet med Discovery kommer vi att nå ut till fler tittare. Det är förstås jättekul, säger Aftonbladet TV:s programchef Lotta Folcker.

Start 31 augusti

Under höstens första vecka kommer Brottscentralen bland annat att ta grepp på morden som skakat Sverige i sommar – knivattacken på IKEA, Lisa Holm och det mystiska fallet med flickan som mördades i joggingspåret i Upplands Väsby.

Brottscentralens experter

Leif Silbersky

Yrke: Advokat.

Ålder: 77.

Familj: Fru, två barn, sex barnbarn.

Bor: Stockholm.

Johan Eriksson

Yrke: Advokat.

Ålder: 51.

Familj: Fru, två barn.

Bor: Stockholm.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Tipsa Brottscentralen!

Har du tips till Brottscentralen? Skicka in till Aftonbladet Tipsa!

tipsa@aftonbladet.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Leif Silbersky

Hanna Aler Sjöqvist

Lindah C Mohlin

Lennart Ekdal

Thabo Motsieloa

Johan Eriksson (advokat)

Johanna Hellsten