Polisen kan vara nära ett genombrott i jakten på Milad Safi

Fritagningen av 20-åringen uppges ha varit mycket välplanerad: ”Bilen utstrålar fart”

Publicerad 2023-02-16

Männen som fritog gängbrottslingen Milad Safi misstänks ha följt en noga uttänkt plan för att komma undan sjukhusets övervakningskameror.

Men polisen hoppas att en viktig pusselbit snart kan falla på plats.

– Vi närmar oss. Men vi är inte framme än, säger förundersökningsledaren Jan Staaf.

Det har gått en vecka sedan fängelsedömde Milad Safi, 20, fritogs av två beväpnade män i samband med ett besök på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Safi och en av hans medhjälpare är fortfarande på fri fot. På torsdagsmorgonen meddelade dock åklagaren att en man gripits, misstänkt för grovt främjande av flykt.

– Vi fortsätter att leta spår, förhöra personer och analysera filmer och annat material, säger kriminalkommissarie Jan Staaf, som leder polisens förundersökning.

 PLUS: Milad, 20, jagas: ”Har våld som strategi”

Polisen misstänker att fritagandet var mycket välplanerat. Ett tecken på det är den raffinerade manövern med dubbla fordon.

– De kom till sjukhuset i en vit, lite kantig bil. Den stannade nära fångtransporten, vilket innebar att de fångades av övervakningskameror, säger Jan Staaf.

Sedan sprang Milad Safi och de två männen till en annan bil, som stod på en plats dit inte kamerorna nådde.

– Den var parkerad längst ner på gratisparkeringen. Därefter körde de därifrån i hög fart.

Söker efter två fordon

Ett stort antal personer blev vittnen till fritagningen. Det gör att polisen har en god bild av trions flyktbil. Den var röd med svart huv, iögonfallande svarta detaljer på sidorna och en sportig vinge bak.

– Det är en väldigt speciell bil. Den utstrålar fart. Sannolikt rör det sig om en Honda Civic eller liknande.

Jan Staaf tror att polisen kommer kunna lokalisera fordonet inom kort.

– Det finns vissa spår som pekar i en viss riktning. Men vad det är kan jag inte gå in på. Det kan skada utredningen och det vore olyckligt.

– Vi är dock fortfarande intresserade av iakttagelser från personer som kan ha sett det här fordonet.

Polisen letar även efter den vita bilen som gärningsmännen körde till sjukhuset i.

– Den var borta när vi förstod att den var intressant i utredningen.

”Kan ha slunkit ur vårt nät”

Efter att den röda, sportiga bilen lämnat sjukhusområdet sågs den på E22:an. Färden gick söderut och slutade vid en trappa i stadsdelen Navestad. Där lämnade tre personer fordonet. En av dem misstänks vara Milad Safi.

I helgen kommenterade polisprofessorn Leif GW Persson fallet i TV4:s ”Nyhetsmorgon”. Krimnestorn är övertygad om att Safi befinner sig utomlands. Men förundersökningsledaren Jan Staaf är inte lika säker på den saken.

Spåren efter rymmaren upphör i stadsdelen Navestad i södra Norrköping.

– Det går naturligtvis inte att utesluta att han slunkit ur vårt nät och lämnat landet. Men det går heller inte att utesluta att han finns kvar i Norrköping eller att han håller till någon annanstans i Sverige. Det är helt öppet.

 PLUS: Milad, 20, jagas: ”Har våld som strategi”

Hur stor skulle du säga att sannolikheten är att ni får fast de här personerna?

– Sådana bedömningar går aldrig att göra. Men vi gör allt vi kan för att gripa den dömde och medhjälparna som utsatte Kriminalvårdens personal för det här grova hotet.

– Det är ett mycket viktigt ärende.

Rådet: Var försiktig

Milad Safi har tillhört en undergrupp till det kriminella mc-gänget Satudarah. Han är dömd till tio års fängelse för mordförsök efter att ha avlossat flera pistolskott från en bil i Bunkeflo utanför Malmö.

Polis på plats i Bunkeflo i Malmö efter den skottlossning Milan Safi dömdes för.

En förlupen kula krossade ett fönster till en barnfamiljs lägenhet, kunde Sydsvenskan senare rapportera.

– Han har visat sin farlighet genom brottet som han är dömd för. Medhjälparna har visat sin farlighet genom att hota kriminalvårdare med vapen, säger Jan Staaf.

Hur tycker du att den som tror sig se Milad Safi ska agera?

– Då bör man vara försiktig och ringa polisen.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att hanteringen av transporten väckt ilska inom Kriminalvården. Myndigheten har nu inlett en utredning av händelsen.

– Vi har redan vidtagit en del åtgärder för att höja säkerheten. Sedan får vi se vad utredarna kommer fram till, säger pressekreteraren Ulf Mossberg.